În ce condiţii ajung românii să se lase de fumat. Mai mult de un sfert din români sunt fumători, arată cele mai noi statistici. Totuşi, criza financiară şi numărul tot mai mare de decese cauzate de acest tip de dependenţă îi determină pe mulţi dintre ei să încerce să renunţe la viciu. Iată şi în ce măsură şi reuşesc. Comparativ cu anul 2009, numărul fumătorilor de la noi din ţară a scăzut cu 2%, potrivit unui studiu realizat în luna martie a acestui an de Totem Communication. Iar acest lucru este pus atât pe seama educării populaţiei în privinţa efectelor negative ale fumatului asupra sănătăţii ca urmare a unor campanii naţionale antitutun, cât mai ales pe seama crizei financiare şi a scumpirii ţigărilor. „Până în anul 2004, numărul fumătorilor români a fost extrem de mare, mai ales din cauză că preţul ţigărilor era rezonabil, dar şi pentru că nu existau campanii de informare despre efectele fumatului. În prezent, viaţa de zi cu zi a demonstrat că, atunci când preţul a crescut, mai ales în condiţiile diminuării veniturilor, românii aleg în număr din ce în ce mai mare să renunţe la ţigări", spune Magda Ciobanu, medic specialist pneu­molog şi coordonatoarea Programului Naţional Antifumat, informeaza Adevarul.

utileFoto: Colaj foto

Sarea în bucate: de unde provine consumul în exces. După cum se ştie, clorura de sodiu (sarea de bucătărie) joacă un rol foarte important în echilibrarea balanţei fluidelor în organism, fiind esenţială pentru buna funcţionare a muşchilor şi a terminaţiilor nervoase. Însă problemele apar atunci când aport de sare în alimentaţie depăşeşte limitele normale: 2-5 grame/zi. Excesul de sare determină apariţia hipertensiunii arteriale, unul din principalii factori de risc cardiovasculari, dar şi a cancerului de stomac, litiazei renale sau a diabetului. Primii "vinovaţi" de comercializarea sării sub formă brută sunt fenicienii, primii negustori care aprovizionau cu sare popoarele ce locuiau în jurul Mării Mediterane. Importanţa sării a fost recunoscută de romani, care au numit-o ,,harul pământului". În unele regiuni din Africa mireasa se cumpără cu 13 castroane de sare, iar, în vechime, soldaţii romani primeau în fiecare lună, pe lângă o sumă de bani, şi câte un săculeţ cu sare (de aici derivă cuvântul salarium = salariu, care cu timpul si-a schimbat sensul). În tradiţia românească există obiceiul de a primi oaspeţii cu sare şi pâine. Totodată, se mai păstrează credinţa că sarea este înzestrată cu puteri magice tămăduitoare: pentru a-l feri de boli, este bine să pui în scăldătoarea copilului un pumn de sare. Sarea are şi un rol terapeutic în medicina clasică. Astfel, carenţa de iod din anumite zone geografice este suplimentată prin consumul de sare iodată, care previne apariţia guşei tidoiene endemice şi a tulburărilor neuropsihice, anunta Romania libera.

Utilizatorii de Facebook sunt cel mai activi miercurea. Cel mai fierbinte moment pe Facebook se înregistrează în zilele de miercuri, la ora 3 după-amiaza pe Coasta de Est a Americii, când reţeaua socială se încinge de postări şi comentarii. Compania Vitrue, specializată în managementul social media, a dat publicităţii un studiu în care arată când se înregistrează cea mai ridicată şi cea mai redusă activitate pe paginile de Facebook ale companiilor. Potrivit Huffington Post, Vitrue a analizat, în periada august 2007-octombrie 2010 peste 1,64 de milioane de postări de pe paginile companiilor şi mai mult de 7,56 milioane de comentarii. Datele obţinute de Vitrue arată că userii sunt cel mai activi miercurea la ora 3 după-amiaza şi că, în general, zilele săptămânii sunt mai interesante pe această reţea socială decât weekendurile. Vârfurile de activitate se înregistrează în cursul săptămânii, la orele 11 dimineaţa, 3 după-amiaza şi 8 seara, în timp ce duminica internauţii accesează cel mai puţin comunicatele transmise de branduri pe reţeaua socială, relateaza Gandul.

Ce beneficii aduce consumul de castane. Studiile recente arată că un consum moderat, de patru-cinci castane pe zi, aduce numeroase beneficii sănătăţii: combate anemia, reduce nivelul colesterolului „rău”, tratează neplăcerile digestive şi revigorează sistemul nervos. Specialiştii atrag atenţia că atunci când consumi aceste fructe trebuie să elimini din alimentaţie alte surse bogate în calorii, deoarece castanele au un conţinut caloric ridicat (100 g conţin aproape 200 de calorii), care se datorează carbohidraţilor şi nu grăsimilor. În castane găseşti multe săruri minerale importante, precum: potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, alături de vitamine din complexul B (B1, B2, B6), vitamina E şi o cantitate modestă de vitamina C. Află în continuare ce beneficii au pentru sănătate cele mai gustoase preparate din ­castane şi în ce cantitate poţi să le consumi, fără riscuri, potrivit Adevarul.

Un nou virus periculos, transmis de la maimuţă la om. După ce luni de zile au ţinut secret un raport, autorităţile americane au fost nevoie să recunoască rezultatul investigaţiilor făcute de o jurnalistă, care a descoperit existenţa unui nou virus, ce se transmite de la maimuţe la om. Prima persoană care a suferit de pe urma acestui virus este un cercetător de la Centrul Naţional din California pentru Cercetarea Vieţii Primatelor, care s-a aflat anul trecut într-o colonie de maimuţe din America de Sud. Potrivit informaţiilor confirmate de epidemiologi, se pare că omul de ştiinţă american a contractat virusul după două săptămâni, cât s-a aflat în preajma animalelor bolnave. Din fericire, boala nu s-a transmis şi la alţi membri ai echipei de cercetători sau în rândul familiei. "Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să fim vigilenţi" - a declarat, în cadrul unei reuniuni a specialiştilor în boli infecţioase, Greg Gray, expert în epidemiologie la Universitatea din Florida, citat de Romania libera.

Ce capcane ascund alimentele light. Pentru că ne preocupă tot mai mult să avem o alimentaţie sănătoasă, încercăm să eliminăm "E"-urile din mâncare şi să cumpărăm predominant produse care poartă menţiunea "light". Specialiştii în nutriţie avertizează că "light" nu echivalează neapărat cu mai puţine calorii. Potrivit medicilor, cele două categorii de substanţe nutritive vizate de termenul "light" sunt glucidele, adică zahărul, şi lipidele, respectiv grăsimea. Există alimente în care cele două substanţe există concomitent, de aceea prima regulă atunci când cumpărăm un produs pe care scrie "light" este să citim eticheta. "Când cumpărăm un produs alimentar trebuie să acordăm o mare importanţă detaliilor nutriţionale de pe etichetă. De obicei, dacă un produs conţine un procent redus de grăsime înseamnă că el conţine, în schimb, mai mult zahăr sau înlocuitori artificiali de zahăr. Acest adaos de zahăr are efecte negative atât asupra siluetei cât şi asupra sănătăţii unor pacienţi cronici, precum cei bolnavi de diabet", exemplifică dr. Luigi Gratton, membru al "Programulului de analiză a obezităţii ca factor de risc", derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles, informeaza Gandul.

Alimentaţia tatălui, cu efecte asupra copiilor. Nu doar mamele, ci şi viitorii tătici ar trebui să îşi controleze dieta, altfel pot transmite urmaşilor defecte genetice care să ducă la îmbolnăvire, arată cercetătorii de la Universitatea „New South Wales“ din Sydney, Australia. Aceştia au descoperit că tăticii cu o dietă bogată în grăsimi au copii cu risc crescut de a face diabet de tip I şi că organismul acestor copii produce o cantitate de insulină (hormonul ce reglează metabolizarea zahărului din sânge) mai mică decât ar fi normal, precizeaza Adevarul.

Compensate anti-psoriazis. Cei peste 400.000 de români cu psoriazis vor primi pastile de ultimă generaţie şi vor fi înscrişi într-un Registru. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va înfiinţa un Registru prin care să poată monitoriza mai atent evoluţia şi tratamentul românilor bolnavi de psoriazis. Iniţiativa va fi pusă în practică de o Comisie de experţi în psoriazisul mediu şi sever. Medicii din întreaga ţară vor fi obligaţi să raporteze date exacte legate de pacienţii cu psoriazis, istoricul bolii lor, întrucât doar pacienţii înscrişi în acest Registru vor putea beneficia de tratament gratuit, relateaza evz.ro.

Cercetătorii sunt încrezători că vor putea înregistra visele. Un cercetător din Statele Unite şi-a anunţat planurile de a înregistra şi interpreta visele, dar nu în scopuri de spionaj, ci pentru a-i ajuta pe oameni să înţeleagă ce îi face să viseze şi să le interpreteze semnificaţia. Moran Cerf susţine că el şi echipa sa au descoperit o modalitate de a înregistra activitatea creierului. Experimentele în care unor voluntari le-au fost implantaţi electrozi în creier, pe cale chirurgicală, le-a permis oamenilor de ştiinţă să le "citească" mintea, notează Daily Mail. "Ne-ar plăcea să citim visele oamenilor. Ar fi minunat să citim mintea oamenilor atunci când ei nu pot comunica, precum cei în comă. Nu se ştie de ce oamenii visează, iar una din întrebările la care am vrea să găsim un răspuns este când creăm, de fapt, aceste vise?", a declarat Cerf, citat de Adevarul.