Alimentele "negative" te ajuta sa slabesti mancand. Cruditatile, dar si carnea slaba topesc grasimile pentru ca ard in procesul de digestie mai multe calorii decat contin. Broccoli, carnea de pui, varza, ananasul sunt astfel de alimente. Niciun aliment nu are "zero" calorii. Totusi, a fost dovedit stiintific ca alimente bogate in proteine si anumite legume, fructe si mirodenii au proprietati "miraculoase" intrucat, pentru a le digera, organismul "arde" mai multe calorii decat contin ele. De exemplu, pentru a digera un desert care contine 400 de calorii, organismul consuma doar 150 de calorii, restul de 250 de calorii se depoziteaza. Insa, daca mananci un aliment care contine 100 de calorii, dar organsimul consuma pentru a-l digera 150 de calorii, rezulta arderea a 50 de calorii doar mancand. "In mod normal, 100 de grame de broccoli contine 25 de calorii, dar este nevoie de 80 de calorii pentru a fi digerat, ceea ce inseamna 55 de calorii pierdute (6 grame de grasime). Exista peste 100 de astfel de alimente, printre care ceapa, telina, morcovul, varza, ananasul, lamaile, capsunile, grepfrutul, dar si usturoiul, busuiocul, cimbrul, menta etc.", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie, informeaza EVZ.

utileFoto: Colaj foto

Regimul de iarna: 55% carbohidrati, 30% grasimi si 15% proteine. Pentru a lupta cu oboseala, stresul si temperaturile scazute, organismul uman are nevoie de o dieta adecvata temperaturilor scazute, sustin nutritionistii. Specialistii in nutritie spun ca in sezonul rece functiile vitale si metabolismele incetinesc. In plus, fluidele biologice ale corpului stagneaza mai mult, iar rinichii si bila sunt cele mai afectate organe in aceasta perioada a anului. "Odata cu scaderea temperaturii, organismul are tendinta de a acumula energie, motiv pentru care riscam sa luam cateva kilograme in plus", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult, specialistii atrag atentia asupra faptului ca iarna oboseala si stresul isi pun amprenta asupra noastra, ceea ce face ca dieta sa fie una adecvata temperaturilor scazute. "O alimentatie potrivita acestei perioade din an trebuie sa cuprinda 55 la suta carbohidrati, 15 la suta proteine si 30 la suta grasimi", indica dr. Serban Damian, nutritionist sportiv, relateaza Gandul.

Cate vaccinuri faci copilului in primii ani de viata. Unii medici propun doar schema obligatorie, altii adauga si vaccinuri facultative, iar parintii nu stiu de multe ori ce sa aleaga. Vaccinarea copiilor prescolari ii pune pe parinti in dificultate, in conditiile in care astazi, pe piata farmaceutica din Romania, exista atat vaccinuri obligatorii, cat si facultative. Daca acum 30 de ani, copiii faceau cam 3-4 vaccinuri, astazi parintii au la dispozitie zeci de produse pentru a-si proteja micutii de bolile copilariei sau de altele mai grave cum sunt meningita, pneumonia. In Romania, printre vaccinurile obligatorii se numara cele contra hepatitei B, tuberculozei, poliomielitei, pojarului, rubeolei, oreionului, difteriei, tusei convulsive. Cele facultative includ imunizarile contra meningitei, laringitei severe, pneumoniei, enterocolitelor, virusurilor gripale, hepatitei A. Unii parinti prefera sa mearga pe varianta clasica si sa isi imunizeze micutii doar cu vaccinurile oferite gratuit de Ministerul Sanatatii. Altii combina schemele de vaccinare si fac copiilor atat vaccinurile obligatorii, cat si pe cele facultative. Foarte multi nu stiu insa care este procedura corecta, deoarece medicii de familie ori pediatrii se rezuma la a prezenta anumite produse, fara sa dea "verdictul". "Am un baietel de sase luni pe care l-am vaccinat pana acum dupa schema obligatorie. Medicul mi-a spus ca exista si un vaccin suplimentar, dar nu m-a lamurit daca este bine sau nu sa i-l fac copilului. A zis ca este la alegerea mea, ceea ce nu prea mi se pare in regula. Din moment ce consult un specialist, as vrea sa stiu parerea lui", spune Maria, o tanara mamica in varsta de 30 de ani, potrivit Romania libera.

Ananasul previne aparitia bolilor de inima. Ananasul, excelenta sursa de vitamina C, ar trebui inclus in dieta zilnica, datorita abundentei de nutrienti, sustin specialistii in nutritie citati de site-ul "Suite101.com". Slab din punct de vedere caloric, fructul contine o sumedenie de vitamine si minerale, astfel ca o singura ceasca de cuburi de ananas contine aproape jumatate din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C, intarind sistemul imunitar si protejand organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Potrivit expertilor, datorita continutului ridicat de fibre, fructul exotic reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. In plus, datorita continutului de potasiu si sodiu, fructul este indicat si persoanelor care sufera de hipertensiune. Astfel, o cana de suc de ananas are 1 mg de sodiu si 195 de mg de potasiu, informeaza Gandul.

Cum ne hranim in anotimpul rece. Pe langa oboseala si stres, organismul nostru mai are de infruntat si alte provocari, cum ar fi schimbarile climatice. Tocmai de aceea, specialistii spun ca este important sa ne hranim corespunzator astfel incat sa oferim organismului toate "armele" de aparare impotriva factorilor nocivi. Specialistii atrag atentia ca o alimentatie echilibrata trebuie sa cuprinda 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi. Mare atentie insa la calitatea grasimilor consumate! Acesta subliniaza ca o categorie importanta de grasimi nesaturate este reprezentata de grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6. "Acestea nu pot fi produse de organism si de aceea este important sa le luam din alimentatie. Surse de grasimi esentiale sunt uleiurile vegetale (de in, de rapita, de floarea soarelui), margarinele de noua generatie, fructele oleaginoase (nuci, alune si fistic) si preparatele din peste", mai spune specialistul, scrie EVZ.

Americanii au descoperit secretul "tineretii eterne". Secretul "tineretii eterne" - o enzima care opreste efectele imbatranirii asupra organelor interne - a fost descoperit de cercetatorii americani de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston, informeaza thesun.co.uk. Oamenii de stiinta americani au folosit o anumita enzima in teste efectuate pe soareci, pentru a opri efectele pe care procesul de imbatranire le are asupra organelor interne. Dupa ce va fi pusa la punct, procedura va putea fi utilizata si pe pacienti umani, cu scopul de a-i ajuta pe oameni sa ramana pentru totdeauna tineri si sanatosi. Prin activarea acelei enzime, procesul de degenerare a tesuturilor a fost inversat, dupa doar patru saptamani, in cadrul testelor de laborator efectuate de specialistii americani, relateaza Gandul.

Evitati mixurile de legume pline de gheata. Sunt asemeni oricaror legume congelate. As spune ca mixurile de legume sunt o optiune destul de buna pentru cei care nu au mult timp la dispozitie. Este important sa va asigurati ca nu au fost decongelate si apoi recongelate, respectiv ca nu li s-a intrerupt lantul de frig. Puteti face asta uitandu-va printre legume dupa bucati mari de gheata. Astfel, daca mazarea, porumbul, conopida, fasolea verde sunt in stare buna si nu sunt pline de gheata, le puteti consuma cu incredere. De asemenea, fiti atent la termenul de valabilitate. Nu le cumparati pe cele care expira in cateva zile, chiar daca sunt la promotie. Atunci cand le preparati, va sfatuiesc sa folositi intreaga cantitate si sa nu mai puneti nimic la congelator. Aceste legume sunt curatate, spalate, asa ca este bine sa nu le lasati sa se decongeleze, ci sa le puneti direct in supa sau in mancarea pe care o gatiti. Altfel, isi pierd din valoarea biologica. Atat ceaiul negru, cat si cel verde sau cel de fructe au un termen de valabilitate mai mare decat cel inscriptionat pe pachet. Este posibil sa nu mai aiba aceeasi aroma, sa se fi oxidat din uleiuri, fructele sa nu mai aiba aceleasi calitati senzoriale, dar, in rest, nu prezinta nici un pericol pentru sanatate. Important este ca plantele sa fi fost pastrate in locuri uscate, sa nu aiba mucegai ori arome dezagreabile. Daca sunt in stare buna, puteti consuma inclusiv fructele din ceai, conform Romania libera.