Excesul de fructoza creste riscul de diabet si obezitate. Fructoza, indulcitor natural, este prezenta in fructe, in dulciurile pentru diabetici, in miere, sucuri sau siropuri. Conform cercetatorilor de la Universitatea din Colorado, legaturile intre consumul excesiv de produse cu fructoza si sindromul metabolic sunt din ce in ce mai clare. Acest sindrom, cunoscut si sub denumirea de "Sindrom X" si "Sindromul rezistentei la insulina" este o dereglare metabolica manifestata prin obezitate, toleranta scazuta la glucoza, hipertensiune arteriala, dislipidemie. Cercetatorii atentioneaza medicii cu pacienti care au boli cronice de rinichi carora le recomanda diete sarace in proteine sa sfatuiasca bolnavii sa evite produsele cu adaos de zahar si continut de fructoza, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Nivelul de oxitocina determina perceptia barbatilor despre mame. Concentratia de oxitocina, supranumita si "hormonul dragostei" influenteaza felul in care barbatii se raporteaza la mamele lor, daca se simt mai apropiati de acestea sau daca sunt mai critici sau mai distanti. Oxitocina, un hormon produs in creier, ii face pe barbatii care nu au amintiri clare din copilarie sa fie mai critici la adresa mamelor lor, sustin psihiatrii care au realizat acest studiu. Dr. Jennifer Bartz si colegii sai de la Mount Sinai Medical Centre din New York, au studiat influenta acestui hormon asupra unui numar de 31 de barbati. Acest hormon este eliberat in cantitati mari atunci cand barbatii sunt indragostiti. Cercetatorii le-au solicitat subiectilor sa completeze o serie de chestionare cu privire la sentimentele pe care le au fata de propriile mame, despre felul cum au fost tratati de acestea cand erau copii s.a.m.d., atat inainte cat si dupa ce au primit un supliment de oxitocina. Conform oamenilor de stiinta, barbatii care sustineau ca erau foarte apropiati de mamele lor in copilarie au avut tendinta de a exagera legatura afectiva cu acestea dupa ce au primit hormonul, in timp ce efectul a fost invers la cei care rememorau o relatie incordata si presarata cu anxietati, anunta Libertatea.

Care sunt cele mai stresante meserii care provoaca depresii. Depresia poate aparea si din cauza jobului foarte solicitant si stresant, conform Health.com. Astfel, printre cei mai expusi riscului de a deveni depresivi sunt bonele, ingrijitorii bolnavilor, asistentele, medicii, artistii si scriitorii. Un studiu recent arata faptul ca exista meserii stresante care pot determina aparitia depresiei, in randul celor care le practica. Printre cei care cad cel mai adesea prada depresiei sunt bonele, ingrijitorii bolnavilor, asistentele medicale, medicii, dar si artistii si scriitorii. Pe langa faptul ca este o meserie solicitanta, nici programul de lucru sau remuneratia nu compenseaza, la nivel psihic, pe cel care practica unul dintre joburile enumerate, dar si multe altele care nu au fost cuprinse in acest studiu, informeaza Cancan.

Igiena in exces distruge sistemul imunitar. Copiii si tinerii care folosesc regulat sapunuri antibacteriene care contin triclosan sunt predispusi la alergii, in special la polen, potrivit unui studiu, efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Michigan. De asemenea, expunerea indelungata la bisphenol-A(BPA), o substanta care se gaseste in substantele de curatat folosite in gospodarie, slabeste sistmul imunitar al adultilor. In cadrul studiului, cercetatorii au analizat concentratiile de triclosan si BPA din urina participantilor si au comparat rezultatele cu nivelul anticorpilor, care poate indica prezenta alergiilor. "La persoanele de peste 18 ani expuse regulat la BPA am constatat un nivel mai mare de anticorpi, ceea ce indica o slabiciune a sistemului imunitar. De asemenea, copiii si tinerii cu o concentratie mare de triclosan in urina au un nivel crescut de anticorpi. Folosirea sapunurilor care contin triclosan, igiena exagerata poate distruge si bacteriile benefice pentru dezvoltarea sistemului imunitar", a declarat Erin Rees Clayton, autorul studiului. Triclosanul este o substanta chimica folosita in special la fabricarea sapunurilor antibacteriene, pastei de dinti, iar BPA intra in compozitia maselor plastice, precum si a altor substante folosite in gospodarie, scrie EVZ.

Cafeaua fara zahar este inutila. La un experiment efectuat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Barcelona au luat parte 40 de voluntari sanatosi. Ei au fost supusi unei tomografii prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a determina centrele de excitatie din creier si puterea impulsurilor. Jumatate dintre subiecti a baut inainte de experiment cafea indulcita. Tocmai la acest grup de subiecti au constatat oamenii de stiinta o activitate crescuta in zonele responsabile pentru formarea memoriei de lucru si a atentiei. "Combinatia dintre cofeina si glucoza imbunatateste performantele cognitive in conditiile in care o persoana este obligata sa mentina o atentie constanta si sa-si foloseasca memoria la maximum. Aceste substante cresc eficienta acelor zone ale creierului care sunt responsabile pentru functiile operative de lucru" - sustine profesorul Josep M. Serra Grabulosa, liderul echipei care s-a ocupat de acest studiu anunta Libertatea.