Boala care te duce de la agonie la extaz si inapoi. Persoanele care trec rapid de la depresie la manie pot invata sa-si controleze impulsurile si se pot vindeca daca respecta tratamentul si adopta un stil de viata echilibrat. Tristete, epuizare si pesimism, urmate brusc de euforie, grandomanie si dezinhibitie, acestea sunt starile prin care trec in tandem oamenii care sufera de comportament bipolar sau psihoza maniaco-depresiva. Ei sunt "stapanii lumii" saptamani la rand, dupa care cad, irevocabil, in depresie. Debutul bolii, care afecteaza deopotriva barbatii si femeile, se produce mai ales intre 15 si 30 de ani. Durata si severitatea fiecarui "urcus" si "coboras" difera de la o persoana la alta, fiind influentate de stres, consumul de alcool, de droguri si lipsa somnului. Desi nu se cunosc cauzele clare ale bolii, medicii pun afectiunea pe seama factorului genetic, a stresului prelungit, a abuzului de droguri si de alcool, care pot activa aceasta predispozitie, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Mango ajuta la regenerarea pielii. Mango abunda in antioxidanti, este sarac din punct de vedere caloric, bogat in vitamine si minerale. Specialistii in nutritie sustin ca acest fruct protejeaza pielea de imbatranirea prematura. Mai mult, mastile pe baza de mango sau cremele de ingrijire ce contin acest fruct au capacitatea de a regenera pielea, deoarece sunt bogate in carotenoizi, substante care curata epiderma. Potrivit expertilor, spre deosebire de alte fructe, mango contine o cantitate mare de vitamina E, vitamina A, B6, C si K. Fructul exotic abunda in minerale, precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc si fibre. Un fruct contine 96 la suta din cantitatea zilnica recomandata de Vitamina C, necesara pentru mentinerea sanatatii pielii, prevenind aparitia ridurilor, precizeaza nutritionistii. Datorita continutului de vitamina E si A, mango ajuta organismul sa faca fata efectelor nocive ale radicalilor liberi. In plus, studiile din domeniu au demonstrat ca mango previne aparitia bolilor cardiovasculare si a bolilor oculare, informeaza Gandul.

Portocalele te apara de bolile iernii. Bananele, portocalele sau ananasul sunt cateva dintre fructele de import care iti pot intari sistemul imunitar. Bogate in magneziu, bananele combat stresul si ulcerul. Ele actioneaza si impotriva racelii si a constipatiei si, gratie continutului lor de fier, stimuleaza productia de hemoglobina din sange, reducand astfel riscul de a face anemie. Alaturi de lamai, dar si de mai putin cunoscutul pomelo, portocalele sunt o sursa importanta de vitamina C. Aceasta te ajuta sa te aperi de virozele respiratorii si sa iti intaresti sistemul imunitar. Proaspat stoarse, citricele iti asigura o hidratare sanatoasa si pot completa un mic-dejun delicios. Sucul de rodii reduce riscul bolilor de inima si previne dezvoltarea cancerului la san. Cu un puternic efect antibacterian, zeama acestor fructe protejeaza organismul de infectiile gripale. Mai mult, este benefic contra tusei uscate, pe care o calmeaza, informeaza Libertatea.

Sase "adevaruri" nestiute despre casatorie. Foarte multe cupluri cred ca se cunosc suficient inainte de a se casatori, insa casnicia dovedeste contrariul. Viata in doi poate fi plina de surprize, dezamagiri si bucurii in aceeasi masura. "Oamenii sunt surprinsi ca si cele mai intime relatii au dedesubturi, lucruri care asteapta sa fie descoperite", afirma Kim Lundholm-Eades, psihoterapeut specializat in probleme de cuplu, citat de Web MD. "Multe persoane marturisesc ca simt intens nevoia sa-i reproseze partenerului lucruri marunte. Surprinzator este ca inainte de casatorie nu credeau ca vor deveni pisalogi", spune Terry L.Orbuch, profesor la Institutul de Cercetare Sociala al Univesitatii din Michigan, care a efectuat mai multe studii pe acesta tema. Daca nu sunt discutate, problemele domestice, tabieturile celuilalt sau alte probleme "marunte" degenereaza, scrie EVZ.

Cinci metode eficiente pentru a scapa de mahmureala. Starile neplacute care apar dupa o noapte de betie sunt cauzate de deshidratare si de scaderea nivelului de saruri si minerale din organism O noapte de betie are efecte nefaste asupra organismului. Din cauza excesului de alcool, orice zgomot devine insuportabil, iar din cauza durerilor de cap, apare senzatia de toropeala si dispare pofta de mancare. Dr. Graham Archard, medic nutritionist britanic, spune ca principala cauza a starilor neplacute care apar dupa excese, fie ele si alcoolice, este deshidratarea. Ea apare pentru ca bauturile alcoolice blocheaza productia hormonului numit vasopresina, care ajuta organismul sa conserve apa. In astfel de situatii, specialistul recomanda in primul rand evitarea sucului de portocale si a bauturilor care au un continut ridicat de cofeina. "Fresh-ul de portocale, dar si celelalte sucuri din citrice trebuie evitate, deoarece acestea cresc nivelul de aciditate din stomac. Cafeaua, ceaiul negru, ceaiul verde si bauturile care au un continut ridicat de cofeina accentueaza starea de deshidratare, anunta Gandul.