Joburi ce predispun la depresie. Cadrele medicale, ingrijitoarele de copii si batrani, ospatarii si profesorii sunt cei mai deprimati angajati. Program prelungit si neregulat, relatie tensionata cu seful si colegii, lipsa controlului asupra sarcinilor de serviciu, rutina, salariu mic in raport cu munca sunt factori ce predispun la depresie. Conform unui studiu publicat in health.com, in topul "listei negre" se afla domenii precum ingrijirea batranilor, baby-sitting, servicii catering si restaurante, asistenta sociala si sanatate. 11% dintre cei care lucreaza in aceste domenii au avut, la un moment dat, cel putin un episod depresiv, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Ce semne transmite organismul atunci cand alimentatia e nesanatoasa. Dieta bogata in kilocalorii, grasimi "rele", saraca in vitamine, minerale si antioxidanti poate duce la aparitia oboselii, depresiei si a lipsei de concentrare. Oboseala, stari de depresie, pierderi de memorie si probleme cu tenul sunt cateva dintre semnele pe care organismul le transimte atunci cand dieta este bogata in kilocalorii si grasimi nesanatoase, saraca in vitamine, minerale si antioxidanti. Specialistii in nutritie citati de site-ul Yahoo Shine ofera solutii pentru combaterea tuturor acestor probleme. Tenul palid, cu aspect nesanatos, este rezultatul unei diete bogate in carbohidrati "negativi", asimilati din bauturile carbogazoase indulcite sau din painea alba. In plus, pielea poate capata un aspect uscat si este predispusa ridurilor daca regimul este bazat pe preparate de tip fast-food. Fructele, precum portocalele, mango, ananasul si legumele, printre care ardeii, morcovii sau cartofii, sunt surse importante de vitamina C si antioxidanti, precum beta-caroten, benefici pentru stimularea colagenului natural al pielii, anunta Gandul.

Scapati de sforait prin operatie. Desi putini pacienti accepta interventiile chirurgicale, medicii sustin ca acestea sunt singurele metode eficiente si cu rezultate pe viata. Tratamentul chirurgical este sin-gurul care va poate scapa definitiv de sforait, sustin medicii ORL-isti si pneumologii. Cu toate acestea, putine persoane accepta sa se opereze, de frica anesteziei si a unei recuperari mai greoaie. Totusi, amintesc specialistii, plasturii pentru sforait sau spray-urile nazale nu vor rezolva problemele decat temporar, iar "boala sforaitului" nu va face altceva decat sa se cronicizeze. "Plasturii functioneaza doar ca niste dilatatori nazali, care imbunatatesc respiratia pe nas, iar spray-urile umezesc valul palatin, insa sunt eficiente doar pentru cei cu obstructie la nivelul faringelui", explica George Mincu Radulescu, medic primar ORL la Spitalul "Sf. Maria" din Bucuresti, informeaza Romania Libera.

Doza zilnica de aspirina scade riscul de cancer. Aspirina luata zilnic scade cu 20% riscul de a dezvolta anumite forme de cancer, se arata intr-un nou raport al cercetatorilor britanici, publicat in Lancet. Acestia au analizat opt studii care au inclus mai mult de 25.000 de persoane, insa alti experti considera ca studiile nu sunt suficient de concludente, incat medicii sa poata recomanda persoanelor sanatoase sa ia zilnic aspirina. Cercetatorii spun ca efectele se vad dupa douazeci de ani de tratament cu aspirina. Astfel, riscul de a face cancer pulmonar sau de prostata scade cu 20% si chiar cu 35% in cazul cancerelor gastrointestinale, precum cel de colon. Cum majoritatea subiectilor studiilor au fost barbati (doar o treime au fost femei), nu se cunoaste daca aspirina are efect si asupra cancerului de san, informeaza EVZ.

Dulciurile cresc riscul de cancer mamar cu 27%. Femeile care mananca de trei ori pe saptamana dulciuri sau beau sucuri indulcite risca sa se imbolnaveasca de cancer mamar. Potrivit unui studiu citat de jurnalul american "Cancer Causes and Control", dulciurile cresc riscul de cancer la san cu 27 la suta. Oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in carbohidrati rafinati, cum sunt cei care se gasesc in prajituri, este asociata cu un nivel mare de glucoza in sange, ceea ce determina organismul sa secrete insulina. Potrivit specialistilor, insulina "incurajeaza" celulele canceroase sa se dezvolte si poate duce la cresterea nivelului de estrogen, un alt factor de risc al cancerului mamar, anunta Romania Libera.