Laptele previne aparitia diabetului. Un grup de cercetatori de la Universitatea Harvard sustin ca laptele scade riscul de diabet cu 60 la suta. Potrivit oamenilor de stiinta, ingredientul care previne aceasta boala este un acid gras, specific produselor lactate. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii au monitorizat obiceiurile alimentare ale unui grup de peste 3.700 de persoane din SUA, pe o perioada de 20 de ani. Astfel au constatat ca persoanele care beau zilnic un pahar de lapte aveau un nivel scazut al colesterolului si ale insulinei, factori care determina aparitia diabetului. Medicii nutritionisti precizeaza ca laptele reprezinta un aliment ideal in procesul de crestere a copilului, deoarece contine nutrientii necesari pentru o alimentatie echilibrata si contribuie la dezvoltarea armonioasa a organismului. In acelasi timp, laptele este o sursa bogata de fosfor, vitaminele D, B12 si contine, de asemenea, o cantitate importanta de proteine, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Cum sa nu ajungi la depresie de Sarbatori. Sarbatorile de Iarna pot fi o perioada extrem de stresanta. Lipsa persoanei iubite alaturi, frustrarea parintilor care nu pot satisface "extravagantele" celor mici si mari dezvaluie partea intunecata a Sarbatorilor. Psihologii va recomanda sa renuntati la perfectionsim, sa nu exagerati cu pregatirile ca sa va protejati sanatatea si sa va planuiti clar bugetul. "Iesirile" in familie, musafirii care vin si pleaca, mancarea in exces si explozia de lumini pot fi "prea mult" mai ales pentru copii. De asemenea, tranzitia de la scoala la vacanta ii poate epuiza, iar "activitatile sociale" le scurteaza orele de somn. In aceste conditii, chiar si activitatile placute, precum despachetarea cadourilor, pot genera rivalitati sau dezamagire. In plus, schimbul cadourilor de Craciun devine mai degraba un factor generator de stres, anunta EVZ.

Mierea ajuta la eliminarea excesului de apa din tesuturi. Mierea este bogata in vitamine, minerale, aminoacizi si bioflavonoide, nutrienti esentiali pentru buna functionare a sistemului imunitar. Specialistii in nutritie sustin ca alimentul poate fi folosit pentru tratarea simptomelor imunitatii scazute, cum ar fi oboseala, infectiile repetate, alergiile si virozele respiratorii. Specialistii precizeaza ca, pentru o mai buna rezistenta a organismului, este importanta mentinerea unui nivel optim de zahar in sange. Astfel, persoanele cu cele mai mari rezerve de glicogen fac fata mai bine testelor de rezistenta si curselor contra cronometru si se simt mai putin obosite. O lingurita de miere are 22 de calorii, in timp ce aceeasi cantitate de zahar contine 15. Dar mierea este mult mai sanatoasa, deoarece contine parti egale de glucoza si fructoza. In acelasi timp, mierea este un bun diuretic si ajuta la eliminarea excesului de apa din tesuturi si incheieturi, informeaza Gandul.

In doi ani ne vom putea trata cu medicamente din ciocolata. Ciocolata, in cantitati mici, este benefica pentru sanatatea noastra. De aceea, producatorii de medicamente spera ca in cel mult doi ani de zile sa scoata pe piata mai multe tratamente pe baza de ciocolata. Potrivit cercetatorilor, in cacao si ciocolata se gaseste o substanta care are proprietatea de a calma tusea persistenta, cu simptome asemanatoare astmului, scrie Daily Mail. Studiile efectuate arata ca substanta din ciocolata poate fi cu 33% mai eficienta decat medicamentele actuale folosite pentru ameliorarea tusei, pentru ca actioneaza direct asupra nervului care este activat in cazul tusei persistente, scrie Libertatea.

Cum sa trecem peste sarbatori fara kilograme in plus. Intr-o zi obisnuita, o femeie ar trebui sa consume, in medie, 2.000 kilocalorii, iar un barbat 2.500 kilocalorii. La masa de Craciun insa ajungem sa consumam pana la 8.000 kilocalorii, atrag atentia medicii nutritionisti. Masa de Craciun ne poate aduce un numar de calorii de pana la patru ori mai mare decat in mod obisnuit. La fel se poate intampla si in noaptea dintre ani, cand mancam aproape aceeasi cantitate de alimente. "Daca, intr-o zi obisnuita, o femeie ar trebui sa consume, in medie, 2.000 kilocalorii, iar un barbat 2.500 kilocalorii, la masa de Craciun putem consuma pana la 8.000 kilocalorii", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, anunta Gandul.