Pofta de sarat poate fi determinata de hipertensiune. Persoanele care poftesc frecvent la alimente sarate ar putea suferi de hipertensiune arteriala, de deshidratare cronica si de aceea ar trebui sa se prezinte la un examen medical cat mai repede posibil, avertizeaza medicii nutritionisti. "Hipertensiunea arteriala, ca si diabetul sunt acele boli care, desi nu dor, sunt ucigasi tacuti si eficienti determinand aparitia bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare, afectiuni ce cresc riscul aparitiei infarctului miocardic si a accidentului cerebral", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, medic nutritionist si director al Institutului de Cercetari Alimentare. Hipertensiunea arteriala este responsabila si de distrugerea rinichilor si de pierderea vederii, avertizeaza specialistul, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Testul care depisteaza cancerul si eficienta tratamentului. Un test de sange care poate depista chiar si o singura celula canceroasa din miliarde de celule sanatoase este pe punctul de a fi lansat pe piata de cercetatorii din Boston (SUA). Testul foloseste un microcip acoperit cu 78.000 de "picioruse" minuscule. Acestea sunt captusite cu anticorpi care se ataseaza de celulele canceroase. Cand sangele interactioneaza cu cipul, celulele canceroase pun in miscare piciorusele ca un automat cu bile. Celulele canceroase se ataseaza de cip, iar "petele" ramase ofera cercetatorilor posibilitatea sa le numere si sa le studieze. Un astfel de test care sa depisteze tumorile ofera, de asemenea, cheia tratamentului in cazul cancerelor, in special al celor de colon, san, prostata si plamani. "Testul functioneaza precum o biopsie lichida, nedureroasa, non-invaziva. Mai mult, e o alternativa la radiografii, ecografii si tomografii, pentru monitorizarea evolutiei bolnavilor de cancer", subliniaza Daniel Haber, seful unuia dintre centrele oncologice care urmeaza sa testeze produsul, anunta EVZ.

Zaharul - remediu impotriva sughitului. Daca cei mai multi dintre noi se reped la paharul cu apa sau isi tin respiratia atunci cand sughita, un studiu recent arata ca cel mai bun remediu impotriva sughitului este un cubulet de zahar, informeaza ThirdAge.com. Potrivit expertilor, granulele de zahar irita gatul atat de tare incat impulsurile nervoase ce cauzeaza sughitul sunt intrerupte. Pe parcursul monitorizarii, s-a constatat ca aceasta solutie a avut efect in cazul a 95 la suta dintre voluntari, printre acestia aflandu-se si subiecti care sughitau de sase saptamani. Pentru ca efectul sa fie cel dorit, specialistii recomanda evitarea dizolvarii zaharului in apa, informeaza Gandul.

De ce e greu sa spui "multumesc"? Exprimarea recunostintei este prea putin utilizata, arata cercetatorii americani, care au realizat studii pe aceasta tema. Cuvantul "multumesc" are o putere foarte mare: intareste relatiile si ne face mai fericiti si mai increzatori in ceea ce avem. Daca faceti o lista a celor mai importante cuvinte, nu uitati sa treceti si cuvantul "multumesc". Cercetatorii americani au demonstrat ca simplul gest de a arata recunostinta este una dintre cele mai puternice actiuni pe care le putem face. Si, chiar daca vi se pare ca deschiderea spre a multumi este o trasatura care tine de personalitatea fiecaruia si, astfel, e greu de schimbat, cativa oameni de stiinta, printre care si profesorul Robert Emmons de la Universitatea California, SUA, cred ca putem invata cum sa o facem mai bine. "Exprimarea recunostintei este o reactie emotionala si un fel de a privi lumea. Avem control asupra acestui aspect", spune Emmons, potrivit ABC News. Acesta spune ca sase luni de efort constant si de practica pot avea un impact covarsitor asupra modului in care ne exprimam recunostinta, scrie Adevarul.

Testul care detecteaza celulele ce se pot dezvolta in tumori. O analiza de sange care detecteaza chiar si o singura celula canceroasa in miliardele de celule sanatoase in organism va fi lansata cat de curand posibil, potrivit foxnews.com. Testul are in componenta un microcip cu ajutorul caruia sunt analizate si detectate celulele care se pot dezvolta in tumori. Oamenii de stiinta din Boston impreuna cu o companie farmaceutica americana, care produce si aparate medicale, cauta un material ieftin care sa inlocuiasca microcipul, deoarece o singura analiza costa cateva sute de dolari, anunta Gandul.