De ce ne ingrasam? Genele proaste, prietenii durdulii, mesele luate pe fuga si statul pe scaun dau rotunjimi corpului. A fi gras inseamna a avea un indice de masa corporala peste 25. Acesta se calculeaza facand raportul intre greutate si patratul inaltimii. In Romania, aproximativ 25% din populatie are indice de masa corporala peste 25, ceea ce inseamna ca aproximativ un sfert din populatie este supraponderala sau obeza. Trendul este in continua ascensiune, sustin medicii endocrinologi si nutritionistii. "Alimentatia este incarcata de carbohidrati, cum ar fi painea sau cartoful, mai ales acum pe timp de criza. Din pacate, traim intr-un mediu obezogen", afirma medicul nutritionist Corina Zugravu, lector la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", din Bucuresti, scrie Romania libera.

utileFoto: Colaj foto

De ce sa nu le dai crezare femeilor? Limbajul trupului tradeaza secrete. Specialistii in domeniu spun ca, daca le intelegi gesturile, poti afla ce gandesc doamnele in realitate, unele lucruri fiind insa valabile si pentru domni. Muscarea buzelor, incrucisarea picioarelor, ridicarea sprancenelor. Fiecare gest are o anumita insemnatate, explica specialistul britanic in limbajul nonverbal Peter Collet. In cartea sa, recent publicata, "Book of Tells" ("Cartea semnelor", in trad.), Peter Collet dezvaluie ce transmit o serie de gesturi facute de femei, dar si de barbati, noteaza cotidianul "The Daily Mail". Privirea indreptata in sus. Cand Printul Charles urma sa-si rosteasca juramantul la casatoria cu Lady Diana s-a uitat in sus. Gestul sau era, in fapt, un strigat de disperare - se uita spre ceruri, cautand ajutor, afirma expertul. Indiferent care sunt credintele religioase ale unei persoane, daca priveste in sus, inseamna ca este in cautarea unei interventii salvatoare, explica Adevarul.

Tratamente moderne pentru eradicarea monturilor. Monturile nu ameninta sanatatea daca nu dor. Doar daca fac mersul si incaltarea dificile este necesara operatia, care trateaza aproape in totalitate si fara cicatrice. Contrar informatiilor vehiculate, montul nu este o excrescenta, ci proeminenta osului din spatele degetului mare, un os normal, dar deplasat anormal spre mijloc. Incidenta este mult mai mare la femei decat la barbati, intrucat femeile au o anumita sensibilitate a ligamentelor. "Femeile sunt mai predispuse din considerente hormonale. De exemplu, in timpul sarcinii, ligamentele se destind, ceea ce duce la monturi", explica dr. Marius Uscatu, medic ortoped specializat in chirurgia gleznei si a piciorului, precizeaza EVZ.

Nesiguranta financiara duce la obezitate. Stresul pe care il genereaza lipsa de siguranta financiara poate duce la obezitate, mai ales in tarile in care exista piete libere. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Universitatea din Oxford (Marea Britanie), noteaza Reuters. Potrivit lor, americanii si britanicii sunt mai predispusi la obezitate in comparatie cu norvegienii si suedezii, oamenii de stiinta sugerand astfel ca viata in tarile in care masurile sociale luate de stat sunt mai firave este mult mai stresanta, cauza din care oamenii mananca peste masura, potrivit Adevarul.

O persoana din trei sufera de insomnie. Trucuri pentru un somn linistit. In ultimii ani insomnia a cunoscut o raspandire mare in randul populatiei, indiferent de varsta. Potrivit statisticilor internationale, o persoana din trei sufera de insomnie la un moment dat in viata, femeile fiind de doua ori mai expuse riscului de a dezvolta aceasta afectiune. Dereglarile de somn nu ii ocolesc nici pe cei mici, arata un studiu din Statele Unite ale Americii, potrivit caruia aproximativ doua milioane de copii sufera de tulburari ale somnului. Potrivit specialistilor, persoanele care sufera de insomnii prezinta un risc de sase ori mai mare de a suferi de depresie, relateaza Gandul.

O treime dintre bolnavele cu cancer la san recidiveaza din cauza medicilor. Riscul de recidiva a cancerului la san este strans legat de alegerile medicilor in materie de tratament si de masura in care acestia respecta protocolalele internationale, se arata intr-un nou studiu publicat in "Journal of the National Cancer Institute". Analiza cercetatorilor din Pittsburgh, care a inclus 994 de femei suferinde de cancer la san, a scos la iveala variatii semnificative ale tratamentului de la medic la medic, considerate responsabile de 30% dintre recidive. Cercetatorii nu se declara surprinsi de fenomen in sine, ci de amploarea acestuia, explica EVZ.

Mama de la 1 ianuarie. Sa fii mama e mai complicat in 2011 decat in 2010. Cel putin asa sustin mai multe femei, puse fata in fata cu deciziile autoritatilor in privinta concediului maternal . Multe mame care ar fi trebuit sa nasca la inceput de an au facut "un efort" si si-au programat cezariana chiar inainte sa sune gongul intrarii in vigoare a noilor reglementari. Fie ca urmau sa nasca, fie ca sunt deja mamici, mii de femei din Romania au urmarit cu sufletul la gura schimbarile legislative de la finalul anului. In decembrie, Guvernul a decis ca proaspetele mamici vor putea alege din 2011: doi ani de concediu maternal si indemnizatie mica, sau un an cu indemnizatie la fel ca in 2010. Patru mame, o singura ingrijorare: daca se vor descurca sa-si creasca fiii sau fiicele cu indemnizatia de la stat, scrie Adevarul.