Cat de usor se transmit virusurile hepatice prin sex. In timp ce hepatita B se transmite cu usurinta pe cale sexuala, riscul ca partenerul sa ia boala fiind maxim, in cazul virusului hepatitei C probabilitatea este mult mai mica, de doar 3 la suta. Transfuziile cu sange netestat, vizitele dese la stomatolog si la saloanele de cosmetica care nu restecta regulile de sterilizare, folosirea in comun de seringi in cazul consumatorilor de droguri sunt doar cateva dintre caile de transmitere a hepatitelor virale, scrie EVZ.

utileFoto: Colaj foto

Gheara diavolului, analgezic natural. Renumele de puternic remediu impotriva durerii al plantei numita gheara diavolului se datoreaza unei serii de substante analgezice si antioxidante din compozitia sa, care inlatura inflamatiile. "Tratamentul cu gheara diavolului este un excelent calmant al durerilor articulare si musculare, indicat in caz de artroza, spondiloza, scolioza si de fracturi. Administrata intern sub forma de decoct, de tinctura sau de capsule, aceasta planta favorizeaza eliminarea acidului uric, este un detoxifiant al ficatului si al rinichilor, avand si un efect hipotensiv", precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie. Totusi, gheara diavolului stimuleaza producerea de acid in stomac si de aceea, folosirea plantei este contraindicata suferinzilor de ulcer. De asemenea, femeile insarcinate ori cele care alapteaza si copiii sub 16 ani sau persoanele care urmeaza sa suporte o interventie chirurgicala trebuie sa evite tratamentul bazat pe aceasta planta, potrivit Adevarul.

Cum sa slabesti cu ajutorul fitness-ului. Cei care doresc sa slabeasca la sala de fitness nu trebuie sa se inarmeze doar cu hotarare, ci trebuie sa aiba si un plan clar. "E mai mult decat a spune in fiecarea luni, miercuri si vineri, ma duc la sala", a spus un expert in echipamente de antrenament din Illinois, Kerri O'Brien. Fara o strategie clara, intentiile bune nu materializeaza planul, a apreciat acesta, anunta Gandul.

10 alimente care previn cancerul. Fasolea verde sau uscata, lintea ori conopida sunt alimente pe care merita sa le gatiti in orice sezon, deoarece previn degradarea ADN-ului. Aproape 2.000 de cazuri noi de cancer sunt depistate anual in Romania. Multe cauze ale acestei boli sunt legate de mediu, expunerea la stres, fumat ori de contactul cu anumite chimicale puternice. Un articol publicat in "Livescience" arata cum poate influenta dieta aparitia acestei boli incurabile, informeaza Romania libera.

Hipertensiunea, riscanta in sarcina. Gravidele care prezinta valori mari ale tensiunii arteriale pot naste inainte de termen sau pot chiar pierde copilul. Hipertensiunea gestationala duce la scaderea fluxului de sange catre placenta. Printre analizele de rutina in sarcina este bine sa se faca si cele de coagulare a sangelui. Alaturi de efectuarea analizelor uzuale de sange si a ecografiilor, in sarcina este nevoie si de masurarea regulata a tensiunii arteriale, deoarece cresterea valorilor acesteia poate da complicatii atat la mama, cat si la fat. Valorile tensiunii de peste 140/90 mmHg trebuie sa fie un semnal de alarma in sarcina, noteaza Adevarul.

A crescut numarul infectiilor respiratorii cu 26%. In ultima saptamana, pana la data de 30 ianuarie 2011, numarul virozelor respiratorii raportate si inregistrate in Romania prin sistemul de supraveghere de rutina arata o crestere cu 26,1%, potrivit Ministerului Sanatatii (MS). Medici din Comitetul pentru Gripa al MS au analizat situatia epidemiologica la nivelul intregii tari. "Exista cazuri sporadice de gripa A/H1N1 pe intreg teritoriu national si focare teritoriale in Iasi, Bucuresti, Constanta si Mures", potrivit MS, relateaza EVZ.