La ce boli sunt predispusi corporatistii. Statul pe scaun timp de opt ore pe zi afecteaza masa musculara, articulatiile si coloana vertebrala. Problemele olfactive, stresul si obezitatea fac parte si ele din riscurile meseriei. Medicii avertizeaza ca persoanele care lucreaza intr-o corporatie sunt mult mai bolnavicioase decat cele care isi desfasoara activitatea in aer liber. "Munca la birou prezinta multe riscuri atunci cand vine vorba de sanatate. Lipsa aerului, ventilatiile artificiale, faptul ca timp de opt ore isi desfasoara activitatea in pozitia de sezut afecteaza intregul organism", precizeaza dr. Ioana Maria Marinescu, medic de familie, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Prejudecati despre depresie. Depresia e o boala "adevarata" care "se vede" la analize. Nu se trateaza cu munca in exces, dar nici cu pastile toata viata. Femeile accepta mai usor problema, iar barbatii sufera pe ascuns. O persoana din sase este atinsa de "microbul" corabiilor inecate la un moment dat. La o asa incidenta a depresiilor, "leacurile babesti" si miturile abunda. Unul dintre miturile intens vehiculate spune "sa-ti ineci amarul" in munca. Nimic mai gresit, sustin specialistii. Munca poate vindeca intr-adevar tristetea pasagera, dar munca in exces si epuizarea pot agrava depresia deja instalata. "O persoana cu depresie are intr-adevar o calitate a vietii mai buna daca lucreaza. Sunt insa persoane care isi desconsidera boala si lucreaza adictiv, pana la epuizare. Este ca o curba sinusoida, pana la un punct e bine, dupa care e rau", anunta EVZ.

Vom manca medicamente de alimente. UE vrea sa interzica mentionarea indicatiilor terapeutice de pe etichetele alimentelor. Profesorul Mencinicopschi spune ca acest amendament este, de fapt, o comanda a companiilor de medicamente, afectate de concurenta alimentelor care pot preveni bolile. Inca din 2006, Uniunea Europeana vrea sa interzica etichetele de pe alimentele pe care scrie ca sunt benefice pentru sanatatea celor care le consuma. De pilda, pe iaurturi nu ar mai trebui sa scrie ca ajuta la digestie, iar pe paine sa nu fie trecut ca reduce colesterolul, informeaza Libertatea.

Un aparat dentar, solutie pentru tratarea migrenei. Inclestarea involuntara a dintilor in timpul somnului este unul dintre factorii care favorizeaza aparitia migrenelor, sustin medicii stomatologi. Potrivit expertilor, bruxismul nocturn (n.r., inclestarea involuntara a dintilor in timpul somnului) afecteaza un numar tot mai mare de oameni, in special copii, iar atunci cand se manifesta cu o forta mare duce la aparitia migrenelor si a altor probleme de sanatate. Pentru a preveni aparitia durerilor de cap provocate de bruxismul nocturn, expertii spun ca solutia consta intr-un aparat revolutionar, de dimensiuni reduse, aproape invizibil, care se aplica in gura pe timpul noptii si duce la imobilizarea dintilor, ceea ce impiedica inclestarea maxilarelor, eliminand factorul ce provoaca o contractie puternica si indelungata a muschilor, scrie Gandul.

Copiii fara amigdale, predispusi la ingrasare. Copiii care fac operatie de extirpare a amigdalelor sunt mai predispusi la ingrasare decat cei care au amigdalele "intacte", este ultima descoperire publicata in "Otolaryngology - Head and Neck Surgery". Cercetatorii au revizuit noua studii desfasurate pe o perioada de 40 de ani. In total, au monitorizat greutatea a 795 de copii cu varste cuprinse intre 0-18 ani, inainte si dupa operatia de scoatere a amigdalelor. O prima analiza care a cuprins 127 de copii a relevat o crestere cu 7% a indexului de masa corporala dupa operatia de scoatere a amigdalelor. O alta analiza a relevat faptul ca din 249 de copii, 75% au luat in greutate dupa operatie, anunta EVZ.

Dieta rapida: Cum sa slabesti mancand grepfruit. Potrivit specialistilor in nutritie, persoanele care recurg la regimul cu grepfruit reusesc sa slabeasca intre 6 si 10 kilograme pe saptamana. Deoarece scaderea in greutatea este brusca, aceasta cura este recomandata de nutritionisti doar in cazuri exceptionale si cel mult o data la doi ani, deoarece metabolismul are de suferit. Regimul se tine timp de o saptamana, perioada in care, la micul dejun, se recomanda o jumatate de grepfruit si o ceasca de cafea neindulcita sau una de ceai. La pranz este indicata o jumatate de grepfruit si doua oua, o salata de castraveti si rosii cu otet peste care se va adauga zeama de lamaie sau verdeata. De la masa de pranz nu trebuie sa lipseasca o felie de paine prajita si o cana de ceai neindulcit sau un pahar de apa, informeaza Gandul.