Hrana solida predispune bebelusii la obezitate. Bebelusii care primesc hrana solida mai devreme de 4-6 luni de viata sunt predispusi la obezitate intr-o mai mare masura decat cei care primesc exclusiv lapte matern, arata un nou studiu american publicat in "Pediatrics". Cercetarile confirma recomandarile ghidurilor internationale, potrivit carora parintii nu ar trebui sa-si hraneasca bebelusii cu hrana solida in prima jumatate de an. "Aderarea la aceste ghiduri poate reduce riscul de obezitate", atrage atentia Dr. Susanna Huh, unul dintre autorii studiului, citata de Reuters. Studiile anterioare care au incercat sa stabileasca varsta optima la care parintii ar trebui sa diversifice meniul copiilor au avut rezultate contradictorii. Totusi, riscul de obezitate a fost ridicat de mai multe echipe de cercetatori. Tranzitia de la lapte la hrana solida inseamna din start un aport caloric mai mare, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Cafeaua si aspirina - remedii eficiente impotriva mahmurelii. Cel mai bun leac impotriva mahmurelii este o ceasca de cafea neagra si o aspirina, informeaza msn.com. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Philadelphia, care au descoperit adevarata cauza a mahmurelii. "Pana in prezent s-a crezut ca acetaldehida (nr. componenta a alcoolului) provoaca durerea de cap, pentru ca este toxica. Dar nu exista dovezi clare care sa demonstreze aceasta relatie cauza-efect", spune dr. Michael L. Oshinsky, coordonatorul studiului. In urma unui experiment de laborator, facut pe cobai, cercetatorii au constatat ca acetatul (nr. o alta componenta a alcoolului) este substanta responsabila de simptomele mahmurelii si pentru durerile de cap care apar dupa o noapte de betie, anunta Gandul.

Uite ce alimente nu se combina cu medicamentele! Aspirina, ibuprofenul, indometacinul si alte antiinflamatoare nesteroidiene nu sunt prea blande cu stomacul, iar pentru a preveni durerile este bine sa le iei cu o gustare usoara sau cu un pahar de lapte. Este si cazul corticosteroizilor - prednison, metilprednisolon - care se iau pentru boli reumatismale. Neplacerile digestive sunt exacerbate daca amesteci aceste medicamente cu alcoolul. Pentru a-si face efectul mai repede, paracetamolul se poate lua pe stomacul gol. Nu e bine sa-l combini cu alcool fiindca impreuna incarca prea mult ficatul. Tot pe stomacul gol se iau anumite antibiotice si antifungice - penicilina, ciprofloxacin, amoxicilina, cefalosporin, tetraciclina - insa daca iti provoaca dureri de stomac le poti lua cu o gustare usoara, informeaza Libertatea.

Alergiile, scut impotriva tumorilor. Alergiile au si o parte pozitiva: reduc riscul de aparitie a tumorilor cerebrale, arata un nou studiu realizat de cercetatorii Universitatii Illinois, Chicago. Mai mult, cu cat numarul alergiilor este mai mare, cu atat riscul de aparitie a gliomului cerebral (cel mai frecvent tip de tumori cerebrale) este mai mic. Studiul a aratat ca 35% dintre bolnavii diagnosicati cu gliom cerebral avansat nu au raportat nicio alergie, iar aproape jumatate dintre pacienti cu gliom (46%) au spus ca au o singura alergie. Tipul alergiei este mai putin important, cercetatorii au dovedit ca toate ofera protectie in aceeasi masura. Studiul a inceput in anul 2006 si a inclus 1.031 de persoane cu varste cuprinse intre 18-80 de ani, dintre care 419 au fost pacienti diagnosticati cu gliom cerebral, scrie EVZ.

Masca pe baza de miere si galbenus hidrateaza tenul uscat. Dermatologii atrag atentia asupra felului in care ne protejam tenul uscat, mai ales intr-un sezon de tranzitie, cum este primavara. Datorita sensibilitatii ridicate, persoanele cu un astfel de ten trebuie sa il protejeze de factorii externi. "Tenul uscat este vulnerabil in fata vantului, a frigului, a sapunurilor si produselor cosmetice pe baza de alcool, care au tendinta de a curata tenul, dar in realitate acestea il usuca si mai mult", explica dr. Carmen Curea, de la Spitalul Colentina. La randul lor, cosmeticienii recomanda pentru tenul uscat diferite masti. Atentie insa: trebuie ca tenul sa fie curat inainte de a aplica o masca, anunta Gandul.

Consumul de marijuana duce la aparitia timpurie a bolilor psihice. Cercetarea a 83 de studii realizate asupra efectelor consumului de marijuana, la care au participat mai mult de 22.000 de respondenti, au relevat faptul ca acest obicei duce la dezvoltarea unor probleme psihice cu 2,7 ani mai devreme, in medie, fata de cei care nu consuma cannabis. De asemenea insa, concluziile prezentate de site-ul Healthland arata faptul ca diferenta fata de persoanele care utilizeaza alte droguri este foarte mica. Astfel, orice alt drog consumat grabeste cu doi ani, in medie, aparitia psihozelor. Alcoolul si tutunul au fost excluse de pe lista substantelor care contribuie la izbucnirea bolilor psihice, informeaza Libertatea.