Care este sapunul ideal. Sapunul "prietenos" cu pielea are pH neutru, este alb, fara coloranti si parfum. Alegeti sapunuri pentru bebelusi sau dermatologice si evitati-le pe cele anibacteriene fiindca distrug si microbii "buni". Multe dintre sapunurile din magazine sunt de fapt "detergenti", vinovati de senzatia de piele care "strange". Nu e de mirare, avand in vedere incarcatura de chimicale. De exemplu, alcaliul este cel mai agresiv iritant din sapunul obisnuit, dar nu singurul. Alcoolul isopropil, lauril sulfat de sodiu, taloatul de sodiu si triclosanul (gasit cel mai frecvent in sapunurile antibacteriene) s-au dovedit a fi extrem de nocive pentru piele, scrie EVZ.

utileFoto: Colaj foto

Barbatii vor deveni mai depresivi decat femeile. Vezi motivele. Numarul barbatilor care vor suferi de depresie va creste din cauza schimbarilor din societatile occidentale, se arata intr-un studiu publicat in Revista Britanica de Psihiatrie si citat de BBC. Concret, barbatii vor suferi deoarece joburile traditional masculine (cele din fabrici sau care presupun munca fizica) vor disparea, fie prin mecanizare, fie prin mutarea acestor joburi in alte tari (mai sarace). In acelasi timp, articolul precizeaza ca, in acest moment, de educatie superioara au parte mai multe femei decat barbati, deci numarul gospodariilor in care ele vor castiga mai mult va creste. Acest factor contribuie si el la depresia barbatilor, sustine Dr. Boadie Dunlop, de la Scoala de Medicina Emory din Atlanta (SUA), scrie Gandul.

Primavara, pielea are nevoie de ingrijire speciala. Schimbarea de anotimp favorizeaza aparitia alergiilor si a eruptiilor cutanate. Atat persoanele cu pielea sensibila, cat si cele blonde sau roscate trebuie sa acorde o atentie sporita ingrijirii in acest sezon. Pentru cei cu pielea sensibila, trecerea de la un sezon la altul impune un efort de adaptare. Persoanele care sufera de alergie la soare se pot acoperi de bubite rosiatice, pruriginoase (care provoaca mancarimi), afectiunea purtand numele de eruptie polimorfa. Cei care sufera de vitiligo pot remarca o accentuare a diferentei intre pielea normal pigmentata si cea "alba". Tot acum pot sa apara pistruii, mai ales la cei cu o piele deschisa la culoare. Din acest motiv, dermatologii reamintesc importanta folosirii unor creme cu factor de protectie solara (FPS), gest care ar trebui sa faca parte din rutina zilnica, indiferent de sezon. Pentru o persoana fara probleme este suficient un factor de protectie 15, iar pentru cele cu vitiligo sau cu alergie la soare se impune folosirea unor creme cu FPS 30-50, scrie Adevarul.

Fumatul pasiv creste riscul de aparitie a cancerului la san. Fumatul pasiv in copilarie sau ca adult creste riscul de aparitie a cancerului la san, spun expertii citati de BBC. Potrivit unui studiu, riscul de cancer la san este cu o treime mai mare in cazul femeilor care au fost expuse mult timp la fumul de tigara. Cercetatorii au publicat descoperirile lor in Jurnalul Medical Britanic, dar considera ca acestea trebuie confirmate cu mai multe studii asemanatoare. Ei au identificat, printre cele 79.990 femei cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, 3.250 de cazuri de cancer la san urmarite timp de 10 ani si au examinat raspunsurile pacientelor atunci cand au fost intrebate care este legatura lor cu fumatul, scrie EVZ.

Siliciul previne arterioscleroza si trateaza eczemele. Siliciul este un microelement esential, fiind transportat din sange la oase, muschi, creier, unghii si cartilagii. Potrivit medicilor nutritionisti, necesarul zilnic este de aproximativ 20-30 de miligrame. "Impreuna cu fluorul si borul, siliciul este indicat ca supliment alimentar in refacerea oaselor dupa fracturi, sau in tratarea osteoporozei. Calciul, magneziu, siliciul si borul coopereaza in formarea si reconstructia oaselor", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Specialistul mentioneaza ca siliciul previne aparitia arteriosclerozei, mai ales odata cu inaintarea in varsta. Mineralul este, de asemenea, util in intarirea unghiilor si regenerarea pielii, precum si in tratarea eczemelor atopice. Siliciul intervine in procesele intracelulare si are capacitatea de a anihila actiunea aluminiului, prevenind aparitia Alzheimerului. Surse alimentare de siliciu sunt apa, laptele, ceapa si cerealele, scrie Gandul.

Topul bolilor provocate de telefonul mobil. Dureri de cap, probleme de memorie si concentrare, oboseala, depresii, dureri si intepaturi la nivelul ochilor, scaderea acuitatii vizuale, fluctuatii ale tensiunii arteriale si pulsului sunt tot atatea efecte secundare ale "excesului" de telefon mobil. "Boomul" tehnologic al telefoanelor mobile a starnit foarte multe controverse legate de posibilele efecte cancerigene ale radiatiilor emise de acestea sau de eventualele efecte asupra creierului. In ultimii 10-20 de ani, diversi specialisti s-au dedicat cercetarii acestei probleme, fara rezultate clare. O cercetare noua arata ca activitatea cerebrala o ia razna dupa o expunere de 50 de minute la telefon, mai afectati fiind copiii, dar si persoanele care au deja diverse boli neurologice. O mare de specialisti romani elimina ipoteza cancerului, dar sustin ca efecte exista, de la oboseala si dureri de cap la depresii, probleme de memorare si afectare a vederii, scrie EVZ.

Cinci portii de legume sau fructe si doua cesti de cafea zilnic - reteta pentru a fi in forma. Odata cu trecerea iernii, organismul este mai slabit si demineralizat, avand nevoie de resurse energetice pentru a face fata schimbarilor de temperatura si luminozitate, spun medicii nutritionisti. De aceea, este recomandat ca inainte de venirea primaverii sa se adopte o alimentatie naturala, bogata in antioxidanti, organismul fiind astfel pregatit pentru modificarile cauzate de trecerea de la un anotimp la altul. Potrivit expertilor, antioxidantii produsi de organism nu reusesc sa reduca complet efectele radicalilor liberi, de aceea avem nevoie de antioxidantii din alimentatie. In plus, pe masura ce inaintam in varsta, nivelul antioxidantilor produsi de organism scade, fiind necesar sa consumam cat mai multe alimente cu efect antioxidant, scrie Gandul.