Utile: Dieta care va pune pe picioare; Nucile previn aparitia bolilor cardiovasculare si a diabetului; Femeile regreta mai mult ca barbatii relatiile esuate; Mercurul din peste nu dauneaza inimii; Boli frecvente care se activeaza la gravide
Bolile sexuale, o necunoscuta. Trei din patru romani spun ca nu au suferit vreodata de o afectiune care se transmite prin contact sexual. Peste 66% din romani nu stiu ca nicio metoda contraceptiva nu este 100% sigura si nu-i apara de bolile cu transmitere sexuala. Majoritatea romanilor considera ca prezervativul este o metoda contraceptiva suficienta pentru protejarea impotriva unei astfel de boli, reiese dintr-un sondaj realizat de GfK Healthcare Romania si citat de Adevarul.
Nucile previn aparitia bolilor cardiovasculare si a diabetului. Un grup de cercetatori de la Universitatea Scranton din Pennsylvania sustine ca sapte nuci pe zi protejeaza inima, iar riscul bolilor cardiovasculare scade considerabil. Potrivit expertilor, aceste fructe ofera mai multe beneficii organismului decat arahidele, migdalele si fisticul, deoarece contin de doua ori mai multi antioxidanti, fibre, vitamine, minerale si proteine. Oamenii de stiinta americani sustin ca incidenta bolilor de inima ar scadea considerabil daca am include in dieta zilnica aceste fructe, scrie Gandul.
Femeile regreta mai mult ca barbatii relatiile esuate. Pe durata vietii acumulam permanent regrete. In cazul femeilor, cele legate de viata sentimentala sunt cele mai sacaitoare. In topul regretelor, pe langa cele despre relatiile esuate, se afla si unele care privesc educatia, familia si situatia financiara. In timp ce multe proverbe ne indeamna sa nu traim in trecut, un nou studiu demonstreaza ca o persoana are foarte multe regrete, iar cele legate de relatiile romantice exista in cazul tuturor. Femeile insa ii intrec pe barbati in aceasta privinta, acestia din urma punand regretele legate de locul de munca inaintea celor romantice, spun cercetatorii citati de LiveScience. Studiul a intervievat 370 de americani carora li s-a cerut sa vorbeasca despre regretele lor majore, scrie Adevarul.
Boli frecvente care se activeaza la gravide. Hipertensiunea si infectiile urinare sunt doua dintre afectiunile care pot pune in pericol viata mamelor si a bebelusilor. Una dintre cele mai intalnite afectiuni care apar la femeile gravide este hipertensiunea. Boala este mai frecventa in a doua jumatate a sarcinii din cauza cresterii volumului de sange. "Daca nu este controlata, pot aparea complicatii severe pentru mama si copil, precum eclampsia. Mama isi pierde cunostinta si poate avea contractii ca la epilepsie, iar copilul se poate naste prematur sau sufera o moarte intrauterina", explica medicul ginecolog Ioan Munteanu, citat de Romania Libera.
Umiditatea nu face bine reumaticilor. Un nivel de peste 60% creeaza conditii prielnice de multiplicare a mucegaiurilor si a acarienilor din casa, care induc alergii. Pentru persoanele care sufera de artroza, umiditatea crescuta a aerului implica accentuarea durerilor articulare. Bolnavii cu astm si cei cu BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) resimt poate cel mai mult cresterea umiditatii aerului. Aceasta pentru ca umiditatea ridicata este asociata si cu o concentratie mai mare de smog in aer. El inflameaza caile respiratorii si ingreuneaza functia pulmonara, ceea ce duce la o agravare a simptomatologiei bolnavilor. Cantitatea de substante alergene din aerul exterior, dar si cea din aerul din locuinte sunt influentate in mare masura de factorii de mediu. Umiditatea asigura conditii propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor in casa, iar acarienii au nevoie de aerul umed pentru o dezvoltare optima, scrie Adevarul.
Mercurul din peste nu dauneaza inimii. Mercurul din peste nu creste riscul de infarct, o demonstreaza ultimul studiu efectuat de cercetatorii de la Harvard Public Health School. Ani la rand, expertii in sanatatate au recomandat oamenilor sa consume peste pentru a-si proteja inima, insa, studiile anterioare aratasera ca anumite tipuri de peste, precum rechinul sau pestele-spada altereaza beneficiile, din cauza cantitatii mare de mercur. Ultimul studiu a infirmat insa aceasta ipoteza, scrie EVZ.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU