Femeile si barbatii se aseamana mai mult ca niciodata, sustin cercetatorii. O vorba spune ca barbatii sunt de pe Marte, iar femeile de pe Venus, dar daca ne raportam strict la fetele celor doua sexe nu exista mari diferente. Oamenii de stiinta au examinat mai bine de 200 de cranii de femei si de barbati provenind din perioada cuprinsa intre secolul al XVI-lea si al XX-lea si au descoperit ca de-a lungul timpului asemanarile au devenit din ce in ce mai mari. Structura faciala a femeilor s-a schimbat, devenind mai mare. Schimbarile sunt puse de experti pe seama unei diete mai bune si a factorilor de mediu. Craniile cercetate proveneau din Spania si Portugalia, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Ce alimente din frigiderul tau trebuie sa fie neaparat ecologice. Oamenii de stiinta avertizeaza ca pesticidele ne pun in pericol sanatatea, deoarece aceste substante chimice pot duce la aparitia problemelor respiratorii si a diferitelor tipuri de cancer. Pentru ca unele dintre alimente mai mult intoxica organismul decat sa il hraneasca, specialistii in nutritie au realizat o lista cu produse care trebuie sa fie de origine ecologica. Capsunile, cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, au cel mai crescut continut de pesticide dintre toate fructele. Studiile de laborator au demonstrat ca pe un singur fruct s-au descoperit pana la 53 pesticide diferite care atacau in primul rand ficatul si rinichii. "Substantele chimice descoperite pe capsuni nu dispar de pe suprafata fructelor prin spalare. In plus, pesticidele au patruns in interiorul fructelor, astfel ca si continutul acestora este contaminat", spune dr. Marion Nestle, profesor de nutritie si sanatate publica de la Universitatea din New York, citata de Gandul.

Exercitii si alimente care te scapa de grasimea de pe abdomen. Grasimea din talie este mult mai periculoasa pentru sanatate decat cea de pe solduri si copase pentru ca sufoca organe vitale. Poate fi combatuta cu cereale integrale, dar si cu alergari. Grasimea de pe abdomen favorizeaza aparitia bolilor de inima si creste riscul de infarct, de diabet, iar, mai nou, de dementa si moarte prematura. Nu exista alimente sau pastile-minune care subtiaza talia, dar s-a dovedit ca alimentatia bogata in cereale integrale, seminte, nuci si ulei de masline, dar si alergarile "dreneaza" mai repede grasimea "rezistenta" de pe abdomen, scrie EVZ.

Vopseaua de par poate duce la aparitia cirozei. Persoanele care isi vopsesc parul mai mult de o data pe luna risca sa se imbolnaveasca de ficat, inclusiv de ciroza, sustin oamenii de stiinta europeni. Cercetatorii au analizat in laborator toate vopselele pentru par fabricate in Europa de Vest si au constatat ca acestea contin substante chimice care ataca ficatul. Potrivit acestora, primele simptome ale bolilor de ficat apar dupa cinci ani in care femeile isi schimba nuanta parului de mai multe ori pe luna. Medicul dermatolog Raluca Iliescu a declarat pentru gandul ca in principiu este de acord cu descoperirea cercetatorilor, mai ales ca aceste produse de infrumusetare au un continut ridicat de substante chimice, scrie Gandul.

Secretul familiei fericite: doua fiice. Cercetatorii britanici demonteaza mitul conform caruia cel mai bine este ca un cuplu sa aiba o fata si un baiat. Secretul armoniei in familie consta in numarul de fiice si fii, iar cuplurile care au doua fete au parte de mai putine certuri si de mai putina galagie. Cercetatorii britanici spun ca nu mai este loc de indoiala: cele mai linistite familii sunt cele in care exista doua fete. Asta pentru ca doua surori nu se cearta prea des, se joaca impreuna si nu isi supara parintii, arata un studiu comandat de site-ul dedicat parintilor Bounty.com. In plus, afirma oamenii de stiinta, cand exista doua fete la parinti, acestea nu se ignora si tind sa se confeseze mamei sau tatalui, scrie Adevarul.

Terapii traditionale versus terapii revolutionare. Ingrijirea tenului este un lucru de care orice femeie se preocupa in mod special. Cat de bine o face tine de atentia si timpul pe care si le acorda ei insisi, dar si de cat de deschisa este la tot ceea ce apare ca noutate in aceasta zona. Cu atat mai mult cu cat tenul sufera si el diverse modificari in functie de varsta, anotimp etc., iar tratamentele si produsele de ingrijire se adapteaza tuturor acestor factori. N-ar fi rau ca din cand in cand sa facem o vizita la un cabinet cosmetic unde se fac tratamente profesioniste si se dau sfaturi competente de ingrijire personalizata. Exista atat procedee revolutionare de tratament, dar si unele ce folosesc produse ale caror remedii sunt cunoscute de zeci de ani, insa cu tehnologii de aplicare noi, scrie Romania Libera.

Ce boli pot provoca anticonceptionalele. Medicii stomatologi sustin ca anticonceptionalele sensibilizeaza gingia. Potrivit expertilor, odata neglijate, problemele gingiei sunt agravate si din cauza acestor pastile. "Alaturi de antidepresive si unele medicamente pentru boli cardiovasculare, anticonceptionalele pot duce la aparitia gingivitei. Substantele continute de aceste medicamente provoaca modificari circulatorii ale tesutului de sustinere a dintilor", este de parere dr. Lucian Fatu, medic stomatolog. Pentru a preveni aceasta afectiune, specialistul recomanda femeilor care folosesc pilulele ca metoda de contraceptie sa isi monitorizeze in permanenta gingiile. "In cazul in care acestea se inrosesc sau sangereaza, pacienta trebuie sa se prezinte la medicul specialist pentru a preveni agravarea bolii", spune dr. Fatu, citat de Gandul.

Cum ne afecteaza tehnologia de azi. Folosirea zilnica a computerului, a laptopului si a mobilului nu este lipsita de riscuri pentru sanatate. Sindromul "computer vision" si sindromul de tunel carpian sunt cateva dintre efectele negative pe care le are folosirea in exces a tehnologiei. Ore intregi petrecute in fata calculatorului, butonand telefonul mobil sau citind mesaje pe ecranele de mici dimensiuni precum cele ale iPhone-ului determina o serie de afectiuni specifice. O parte dintre aceste tulburari de functionare a organismului sunt ignorate de utilizatori si, adesea, sunt tratate superficial si doar simptomatic de catre medici, fiindca nu exista inca niste ghiduri care sa fixeze standarde de interventie, scrie Adevarul.