Cat de eficiente sunt afrodisiacele. Lista celor mai puternici stimuli sexuali, realizata de cercetatorii canadieni. Rolul afrodisiacelor este acela de a intensifica placerea sexuala. Cu toate acestea, oamenii de stiinta de la Universitatea Guelph din Canada sustin ca pana in prezent nicio planta "miraculoasa" nu s-a dovedit indeajuns de puternica pentru a garanta performantele sexuale. Expertii au analizat zeci de studii despre efectul afrodisiacelor asupra organismului uman sau a cobailor si au constatat ca exista anumite plante care pot stimula libidoul, dar performantele sexuale nu s-au dovedit influentate in vreun fel, informeaza Live Science, preluat de Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Antidepresivele produc neuroni noi si regenereaza creierul. Cercetatorii britanici au descoperit mecanismul exact prin care medicamentele antidepresive dau nastere celulelor cerebrale noi. Astfel, vor putea concepe medicamente care trateaza depresia "tintit". Studiile anterioare aratasera ca antidepresivele triciclice sau inhibitorii selectivi ai recapatarii serotoninei genereaza noi celule cerebrale, insa cercetatorii nu cunosteau mecanismul exact de actiune al tratamentului. Un nou studiu efectuat de cercetatorii de la "King's College London's Institute of Psychiatry" a aratat ca medicamentele regleaza nivelul receptorilor glucocorticoizi, proteine responsabile de modul in care organismul "raspunde" la stres, scrie EVZ.

Se poate muri de plictiseala. Concluzia unui studiu care a durat 25 de ani. Oamenii de stiinta britanici au descoperit ca exista o legatura intre plictiseala si bolile cardiovasculare. Potrivit expertilor de la University College din Londra, persoanele care sunt plictisite prezinta un risc dublu de a deceda din cauza unui infarct sau accident vascular cerebral, spre deosebire de cele care au o viata activa, informeaza Associated Press. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au monitorizat 7.500 de persoane, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani. Voluntarii au fost supravegheati pe o perioada de 25 de ani. Pe parcursul studiului, s-au inregistrat cu 40% mai multe decese in randul subiectilor care afirmau deseori ca se plictisesc, comparativ cu participantii care nu se confruntau cu aceasta problema, scrie Gandul.

Cat de periculos e iodul radioactiv. Vestea prezentei unor cantitati mici de iod radioactiv in laptele de oaie si apa de ploaie din zona Slanic Prahova l-a determinat pe premierul Emil Boc sa ceara un raport privind riscurile, dar nu i-a alarmat pe ciobanii din zona. Specialistii de la Institutul de Fizica Nucleara au facut masuratori in zona, in urma cu cateva zile, si au descoperit cantitati foarte mici de iod radioactiv, de 0,5 Bq/litru. Pragul normal de radioactivitate este depasit abia la 300 Bq/litru, asadar nu exista nici un risc pentru sanatate, a precizat Institutul, citat de Romania Libera.

Studiu: Cum arata barbatul ideal in viziunea majoritatii femeilor. Femeile cauta barbati cu abdomen plat, simtul umorului si un cont "sanatos" in banca, scrie Daily Mail. De fapt, criteriul banilor este din ce in ce mai frecvent, arata un studiu recent al Institutului pentru economia germana din Koln. Explicatia este simpla: reprezentantele sexului frumos castiga din ce in ce mai bine si vor parteneri care sa aiba o putere financiara similara. Asta pentru ca femeile vor sa evite orice discutie legata de diferentele salariale. Studiul mai precizeaza ca numarul familiilor in care unul dintre membri castiga "mult mai mult" decat celalalt a scazut intre 1998 si 2008. Totusi, nu se precizeaza care este diferenta luata in calcul, scrie Gandul.

Copiii cocolositi devin fricosi. Micutii care nu merg din timp la gradinita, cei care nu dorm in camera lor sau care nu-si fac temele singuri risca sa dezvolte anxietate. Increderea de sine se contureaza de la varste fragede, chiar si de la 3-4 ani. Una dintre greselile frecvente pe care le fac parintii este sa amane inscrierea la gradinita a copiilor aflati la aceasta varsta. "Doar pentru ca la o prima vizita copilul incepe sa planga sau se infurie, parintii cred ca nu este pregatit pentru gradinita. Aceasta este insa varsta optima sa intre in relatie cu ceilalti, sa invete sa salute, sa imparta jucariile etc.", spune Diana Stanculeanu, psiholog la Organizatia "Salvati Copiii", citata de Romania Libera.

Afinele intensifica arderea grasimilor. Pe langa actiunea lor antioxidanta asupra organismului, afinele intensifica arderea grasimilor si preintampina formarea tesuturilor adipoase, arata un studiu al cercetatorilor de la University of Texas din Statele Unite ale Americii. Oamenii de stiinta sustin ca aceste fructe de padure reprezinta un adjuvant impotriva obezitatii, deoarece au un continut ridicat de polifenoli, substante care stimuleaza arderea grasimilor cu pana la 73%, informeaza Daily Mail. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii au folosit cobai obezi, carora le-a inclus in dieta zilnica polifenoli in cantitati diferite, scrie Gandul.