Adolescentii, dependenti de telefoanele mobile. O zi fara telefon ii afecteaza atat de tare pe adolescenti, incat manifesta palpitatii si stari de anxietate, afirma cercetatorii. Jumatate dintre adolescentii chestionati in cadrul unui studiu facut in 10 tari au declarat ca daca ar ramane 24 de ore fara mobil s-ar simti ca si cum le-ar fi fost amputata o mana. Tinerii nu pot rezista nici macar o zi fara telefon mobil, iar atunci cand sunt nevoiti sa stea departe de gadgeturi sufera de anxietate si manifesta simptome asemanatoare cu cele ale oamenilor care au suferit amputari, afirma cercetatorii americani. La studiul facut de Universitatea din Maryland, citat de cotidianul britanic "The Daily Telegraph", au participat peste 1.000 de studenti din 10 tari. Pe baza rezultatelor, oamenii de stiinta au relevat ca tehnologia a devenit un element principal in vietile tinerilor, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Ce spune scalpul despre sanatate. Matreata "galbuie" poate fi semn de dermatita seboreica sau psoriazis, in timp ce albirea timpurie a firelor de par poate fi cauzata de o afectiune numita vitiligo. "Fulgii albi" de pe umeri nu insemna ca aveti neaparat o problema de sanatate, insa daca au o tenta galbuie pot trada dermatita seboreica sau alte boli ale pielii. Pentru a o indeparta nu este suficient sa folositi sampoane antimatreata, ci trebuie sa le combinati cu un tratament specific. De asemenea, caderea parului si albirea timpurie pot fi cauzate de factori genetici, dar pot "trada" si afectiuni serioase, cum ar fi vitiligo. Specialistii detaliaza in continuare cand aceste probleme sunt motive de ingrijorare si ce masuri sa luati, scrie EVZ.

Cum sa aplanati conflictele de sarbatori. Discutiile in contradictoriu pleaca de la cele mai mici lucruri si pot ajunge pana la probleme legate de bani, casa, profesie sau concediu. Obiectivele de tipul "totul trebuie sa fie perfect" duc, de cele mai multe ori, la dezamagire. Discutiile despre bani, familie, profesie sau concediu sunt in majoritatea familiilor greu de evitat si pot sparge armonia chiar si de sarbatori. Marul discordiei pot fi insa si tabieturile unui membru al familiei, nesuferite pentru ceilalti, sau tensiunile acumulate in timp. De sarbatori insa cei mai multi dintre noi se asteapta ca toate acestea sa dispara si ceilalti sa devina mai buni. "Eroare!", atrag atentia psihologii. In realitate, nimeni nu se poate schimba brusc si nici nu-si poate pune o masca de sarbatori, scrie Romania Libera.

Cum se acorda corect primul ajutor. Salvatorul trebuie sa ia masuri de siguranta, sa evalueze starea victimei si sa sune la numarul de telefon 112. Pana la sfarsitul lunii aprilie, Crucea Rosie organizeaza cursuri de prim ajutor gratuite. Din luna aprilie, aceste cursuri se vor face contra sumei de 100 de lei. Potrivit Legii nr. 95/2006, martorii unui accident nu au dreptul sa intervina, deoarece, pe de o parte, pot deveni victime, iar pe de alta parte, neavand cunostinte de acordare a primului ajutor, pot agrava leziunile deja existente. Singura exceptie prevazuta de lege consta in interventia pentru evitarea unui pericol iminent care ar putea duce la decesul victimei. De exemplu, se poate interveni pentru scoaterea unei persoane dintr-o masina implicata intr-un accident, in conditiile in care exista pericol de incendiu, scrie Adevarul.

Lista grasimilor sanatoase pentru organism. Nutritionistii explica importanta lor. Grasimile fac parte dintr-o dieta echilibrata, afirma medicii nutritionisti. Potrivit specialistilor, acestea sunt o sursa importanta de energie si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a obezitatii. In plus, grasimile furnizeaza organismului acizi grasi esentiali - Omega 3 si Omega 6, pe care organismul nu ii poate sintetiza, dar ii sunt necesari pentru o serie de procese. De asemenea, grasimile au si rolul de a ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile - A, D, E si K din alimente. "Fara grasimi, aceste vitamine absolut necesare pentru organism nu se asimileaza in cantitate suficienta", precizeaza dr. Corina Zugravu, lector universitar la UMF "Carol Davila", citata de Gandul.

Dulciurile in timpul sarcinii altereaza ADN-ul copilului si il predispun la obezitate. Gravidele care mananca multe dulciuri in primele luni de sarcina nasc copii cu risc de obezitate, boli de inima si diabet, spun cercetatorii britanici si neozeelandezi, citati de AFP. Acesta este primul studiu care stabileste o legatura intre alimentatia mamei in timpul sarcinii si potentialele afectiuni ulterioare ale copilului. S-a descoperit ca modificarile in dieta pot altera ADN-ul fatului, lucru ce poarta denumirea de schimbare epigenetica. Studiul s-a bazat pe colectarea unor probe din cordonul ombilical si observarea potentialilor indicatori epigenetici. Integral in EVZ.

Zaharul, toxic pentru oameni? Zaharul este toxic pentru oameni, sustine un cercetator de la Universitatea din California, expert in obezitatea infantila. Din mai 2009, de cand a tinut conferinta "Zaharul: un adevar amar", care a fost postata pe YouTube un an mai tarziu, a reusit sa faca aproximativ un milion de vizualizari, remarca ziarul american New York Times. Teoria lui Robert Lustig este ca nu doar zaharul granulat pe care il folosim cand preparam prajituri ne face rau, ci si siropul din porumb, care este bogat in fructoza. Zaharul este daunator pentru organism nu pentru ca are calorii, ci pentru ca este "o otrava in sine", explica doctorul. Daca Lustig are dreptate, atunci consumul excesiv de zahar este motivul principal pentru care exista atatia oameni obezi si bolnavi de diabet, mai ales in randul americanilor, in ultimii 30 de ani. Integral in Romania Libera.

Capsunile previn cancerul esofagian. Capsunile au capacitatea de a incetini raspandirea celulelor canceroase si de a preveni dezvoltarea ranilor precanceroase pe esofag, este concluzia unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Ohio, SUA. Cercetatorii, coordonati de profesorul Tomg Chen, de la sectia de oncologie a universitatii, au recrutat 38 persoane, care sufereau de displazie moderata a esofagului, simptom al cancerului esofagian. Starea a doi pacienti s-a agravat pe parcursul cercetarii, acestia fiind nevoiti sa renunte, in timp ce 36 de voluntari au luat parte la studiu pana la final, informeaza site-ul news-medical.net. Pacientii aveau in medie 55 ani si fiecare dintre ei a trebuit sa includa in dieta zilnica 30 grame de capsuni, uscate si congelate, amestecate intr-un pahar cu apa, timp de sase luni. Amestecul obtinut trebuia baut de doua ori pe zi, scrie Gandul.