Casa curata tine bolile departe. Acasa este locul unde te simti cel mai bine si unde te intorci intotdeauna cu drag. Insa tot aici se ascund, chiar si in locuri aparent sigure, o multime de germeni care te pot imbolnavi. Afectiunile respiratorii precum astmul, toxiinfectiile alimentare, dar si infectiile de alta natura sunt cele mai frecvente boli care pot fi dobandite si intretinute in mediul din casa, arata studii realizate la Clinica "Mayo", SUA, si la Universitatea "Kingston", Anglia. Iar zonele unde virusurile, bacteriile si fungii pot persista in concentratii periculoase in aer si pe suprafete sunt baia si bucataria. Totusi, germenii pot fi gasiti in numar mare si in locuri carora de obicei nu le acordam prea multa atentie, cum ar fi, de exemplu, pe clantele usilor, pe intrerupatoare, pe jaluzele, pe telecomanda sau pe tastatura, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Consumati lactate ca sa aveti calciu. Fie ca alegeti sa le mancati la micul dejun sau ca aperitiv, ori cu o salata la masa de pranz, sau de seara, branzeturile sunt cele mai consumate produse alimentare. Dintre lactate, branzeturile contin cantitatea de calciu cea mai mare, chiar si 1 g la 100 g produs. Preparatele din lapte au proteine de calitate superioara si sunt surse excelente de vitamine. Lipidele lactatelor variaza, deoarece depind intr- o mare masura de prelucrarea acestora, dar si de rasa, regim si de nivelul de furajare a animalelor. Branza slaba are o buna concentrare a beneficiilor lactatelor: proteine, calciu si lipide. Necesarul de branzeturi variaza in functie de cantitatea de lapte si de proteinele consumate. Ratia zilnica medie e de 40 g branzeturi, parte a unei diete echilibrate, anunta Libertatea.

Cand sunt indicate suplimentele cu colagen. Medicii reumatologi prescriu colagenul, in combinatie cu alte substante benefice pentru cartilaje, persoanelor care sufera de artroza. Afla in continuare ce efecte adverse pot avea aceste suplimente alimentare. Colagenul este cea mai "mare proteina din corpul nostru si, in acelasi timp, cea mai abundenta. El formeaza tesuturi de sustinere pentru toate organele, dar este important in mod deosebit pentru piele, muschi si pentru cartilaje. Pe masura ce imbatranim, organismul tinde sa produca mai putin colagen sau de o calitate mai slaba. Din aceasta cauza, pielea isi pierde elasticitatea si se rideaza, iar mobilitatea se diminueaza, informeaza Adevarul.

S-a descoperit o pastila care prelungeste viata bolnavilor care au cancer de prostata. Barbatii care au cancer de prostata si sunt in stadii in care tratamentele clasice nu mai au efect, pot incerca o noua pastila care le creste speranta de viata cu 14,8 luni (in medie), potrivit New England Journal of Medicine. Noul medicament, pe baza de hormoni, se numeste Zytaga si actioneaza prin "taierea" sursei de testosteron ce favorizeaza cresterea celulelor canceroase. Medicamentul poate fi folosit in peste 80% din cazurile cu rezistenta la chimioterapie si terapii antihormonale. "Barbatii care sufera de cancer de prostata si se afla intr-o faza avansata au la dispozitie foarte putine terapii ca solutii de tratament. Suntem incantati ca un astrel de medicament a fost descoperit si s-a demonstrat ca mareste speranta de viata a barbatilor", a declarat profesorul Johann de Bono, implicat in descoperirea noii terapii, scrie EVZ.

Ce factori ne afecteaza flora intestinala. Peste un miliard de bacterii colonizeaza fiecare milimetru cub de intestine, ajutand la mentinerea unui tranzit normal. Dezechilibrele care apar in privinta numarului acestora duc la imbolnavire. Flora intestinala este alcatuita din mai multe tipuri de bacterii, care colonizeaza intestinele imediat dupa nastere. Studiile au aratat ca flora intestinala este diferita de la individ la individ, la fel ca si amprenta digitala. Chiar si in cazul gemenilor identici (monozigoti), flora intestinala este diferita. Aceasta cultura de bacterii, care se numeste generic flora intestinala, aduce multiple benficii organismului, anunta Adevarul.

Sfatul nutritionistilor: "Painea neagra nu este recomandata. Contine multi coloranti". Painea neagra este in opinia multor oameni o alternativa mai sanatoasa la cea alba. Specialistii spun insa ca acest lucru nu este nici pe departe unul adevarat, ba dimpotriva acest aliment contine multi coloranti si conservanti. Medicii nutritionisti sustin ca au interzis multe alimente pacientilor lor si nici macar painea neagra, considerata pana de curand sanatoasa, nu mai este recomandata, informeaza Libertatea.