Flori de sanziene, pentru o varietate de boli. Stiai ca sanzienele se numara printre putinele plante cu ajutorul carora se pot trata peste 60 de afectiuni? Afla care sunt cele mai importante dintre acestea. Potrivit fitoterapeutilor, sanzienele nu ar trebui sa lipseasca din nicio gospodarie, deoarece proprietatile terapeutice le recomanda pentru aproape orice afectiune. Calitatile diuretice, antiseptice, depurative, sedative, antispastice intestinale, cicatrizante si tonice le sunt conferite de substantele active din compozitia lor (cumarina, taninul si glucidele). Printre altele, sanzienele sunt indicate in bolile tiroidiene, in cele de piele si in cele ale sistemului nervos, in tratarea ranilor, psoriazisului si eczemelor. Perioada propice pentru recoltarea sanzienelor este intre lunile mai si august. Pentru a beneficia pe deplin de proprietatile ei terapeutice, planta trebuie taiata la 3-5 cm de la sol. Se usuca la umbra, in strat subtire, iar din cand in cand plantele se mai intorc de pe o parte pe alta. Dintr-un kilogram de flori proaspete se poate obtine circa un sfert de kilogram de planta uscata. Integral in Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Copiii ai caror parinti beau alcool in mod regulat sunt de doua ori mai predispusi sa consume si ei. Copiii si adolescentii care isi vad parintii consumand alcool in mod regulat sunt de doua ori mai predispusi sa bea si ei cantitati mari de alcool decat tinerii care nu au acest exemplu acasa, potrivit unui studiu citat de The Independent. Cercetatorii de la Ipsos Mori au intervievat 5.700 de adolescenti din Anglia si au stabilit ca unul din patru copii de 13-14 ani s-a imbatat de mai multe ori. Spre deosebire de acestia, peste jumatate din tinerii de 15-16 ani au raspuns ca au consumat alcool in cantitati mari. Cei care au spus ca isi vad parintii consumand alcool sau imbatandu-se sunt de doua ori mai predispusi consumului decat adolescentii care nu au astfel de exemplu in familie, scrie Gandul.

Noptile pierdute, greu de recuperat. Performantele intelectuale ale unei persoane incep sa se deterioreze daca aceasta doarme constat doar sase ore pe noapte. Cei care-si imagineaza ca odihna din weekendul ce urmeaza unor zile aglomerate la serviciu ii va ajuta sa-si revina gresesc, avertizeaza cercetatorii. Ritmul tot mai alert si criza economica ii obliga pe multi sa-si petreaca zilnic foarte multe ore la serviciu. Unii isi iau de lucru si acasa si chiar pierd noptile muncind. Majoritatea celor care sunt fortati de imprejurari sa se comporte astfel se consoleaza cu ideea ca se vor odihni la sfarsit de saptamana, recuperand astfel orele de somn pierdute. Numai ca lucrurile nu stau deloc asa, atrag atentia cercetatorii americani citati de Adevarul, scrie Adevarul.

Sase la suta din populatie, dependenta de sex. O dorinta sexuala de necontrolat, utilizarea excesiva a materialelor pornografice si obisnuinta de a cauta parteneri anonimi pentru a obtine satisfactie sunt printre semnele dependentei de sex. Hipersexualitatea sau dependenta de sex este intalnita la 6% din populatie, iar una din cinci persoane cu o astfel de problema este femeie. Medicii descriu dependenta de sex ca pe o boala grava pentru care solutiile de tratament presupun terapii complicate dar si folosirea medicamentelor. Specialistii detaliaza semnele acestei tulburari si explica modul in care boala poate fi tinuta in frau, scrie EVZ.

5 plante care ne fac sensibili la soare. Le folosim ca adjuvant pentru tratarea unor boli sau in scop preventiv, dar pot sensibiliza pielea in fata razelor nocive ale soarelui. Este vorba despre plantele fotosensibilizante. In zilele cu soare puternic sau la plaja te poti confrunta cu reactii alergice la nivelul pielii, chiar daca, in mod normal, nu faci urticarie de la soare. Explicatia poate fi aceea ca plantele pe care le consumi sub forma de ceaiuri ori de tincturi sau cele pe care le aplici pe piele sub forma de uleiuri, creme sau de cataplasme sensibilizeaza tegumentul si determina reactii neplacute in urma expunerii la soare. Aceste reactii pot fi de severitati diferite: arsuri solare, simpla patare a tegumentului uns in prealabil cu produse din plante, dar si reactii identice cu cele din urticaria solara, cum sunt eritemul, formarea de vezicule cu lichid si, ulterior, patarea pielii pe ariile afectate. Fenomenul poarta denumirea de fitofotodermatoza si reprezinta o categorie aparte din sfera fotodermatozelor, adica a alergiilor date de soare. Integral in Adevarul.

De ce devine sexul o prioritate odata cu inaintarea in varsta.Persoanele trecute de varsta de 50 de ani sunt mai preocupate sa faca sex decat cele aflate in jurul varstei de 30 de ani, este concluzia unui studiu recent realizat de experti britanici pe un esantion de 1.000 de persoane. Sondajul a fost realizat la comanda unei companii care face dispozitive medicale. Partidele de amor cu partenerul ocupa locul trei in topul preferintelor persoanelor trecute de 50 de ani, informeaza Daily Mail, in timp ce gradinaritul si iesitul la restaurant ocupa primele doua locuri. Totodata, o persoana din cinci apartinand acestei categorii de varsta a declarat ca pune sexul pe primul loc, scrie Gandul.

Ghid de gatit gustos si contra bolilor. Mancarea poate avea gust si totusi sa fie sanatoasa. Sau invers. Bogatia culinara a naturii, dar si dispozitia noastra de vacanta fac posibila pregatirea unor mese usoare si rapide, care sa impace toate rigorile gastronomico-medicale. Asa ca profita de vara pentru a deprinde obiceiuri alimentare bune! Vrei sa mananci sanatos pe termen lung? Descopera alimente naturale pe care sa-ti faca placere sa le consumi! Aceste gesturi iti vor intra mai usor in obisnuinta, spre deosebire de eforturile pe care trebuie sa le faci pentru a evita anumite produse. Iar vara este anotimpul cel mai potrivit pentru a incepe un astfel de experiment. In primul rand, in acest sezon avem un alt ritm alimentar. Caldura ne scade apetitul si ne schimba gusturile culinare. Daca iarna simtim nevoia de grasimi, surse ideale de caldura, acum mancam mai putin si preferam mesele mai usoare. Medicii nutritionisti chiar ne recomanda sa evitam in acest sezon alimentele dense caloric. In plus, ne vine greu sa petrecem prea mult timp in fata aragazului sau a cuptorului, de aceea preferam retetele cu timp scurt de preparare sau alimentele proaspete. Integral in Adevarul.