Singuratatea, sursa de boli de inima si de vicii. Chiar daca pare surprinzator, tensiunea arteriala a singuraticilor este mai ridicata, riscul de dementa este mai mare, iar anticorpii care lupta impotriva bolilor virale sunt mai "lenesi". Un studiu citat de dailymail.co.uk a demonstrat stiintific ca singuraticii sunt mai expusi cancerului si bolilor de inima. Studiul releva faptul ca persoanele singure au tendinta de a fuma mai mult, putand ajunge lejer la 15 tigari pe zi. La fel se intampla si in cazul alcoolului. Ca intr-un joc de domino, singuratatea duce la consumul de alcool si tutun, care ii indreapta ulterior spre imbolnavire. "Din cauza sentimentul de singuratate si neimplicare in viata comunitatii, persoanele mai in varsta pot avea chiar probleme cu somnul si se accentueaza procesul de degradare pentru cei care sufera de dementa", explica psihologul John Cacioppo, din Chicago, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Lucruri de evitat daca transpiram excesiv. Cand temperatura mediului este ridicata, creste si cea a corpului, iar pentru a pastra echilibrul termic, sistemul nervos stimuleaza glandele sudoripare sa secrete mai multa transpiratie. Insa, pe langa caldura, exista si alti factori care cresc cantitatea de transpiratie produsa de cele doua-patru milioane de glande sudoripare de pe suprafata pielii. Unul dintre acestia este stresul. Un motiv in plus pentru a-l tine sub control este acela ca suprastimuleaza activitatea sistemului nervos simpatic. Acesta "pregateste" corpul pentru aparare in situatiile de stres, pe care creierul le percepe ca pe niste pericole: creste ritmul cardiac, dilata pupilele, contracta muschii si stimuleaza glandele sudoripare sa produca mai multa transpiratie. O persoana care iese dintr-o camera in care exista aer conditionat in caldura de afara va simti un val de transpiratie pe intreg corpul. "Alternarea temperaturii scazute cu una ridicata este perceputa de organism ca un factor stresor. In consecinta, glandele sudoripare sunt stimulate sa produca transpiratie", spune prof. dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog la Clinica Roderma din Iasi. Pentru a nu ne confrunta cu acest disconfort, este indicat sa setam aparatul de aer conditionat pe o temperatura de cel putin 22 de grade Celsius, anunta Adevarul.

Mananca sanatos cu bani putini. Pestele si carnea se numara printre cele mai scumpe alimente, iar excesul nu face bine organismului. Poti manca aceste produse de maximum doua ori pe saptamana pentru a face o economie serioasa, inlocuind aportul zilnic necesar de proteine cu ciuperci sau soia. Fructele si legumele exotice sunt scumpe si nu ni le permitem in fiecare zi, asa ca e mai bine sa profiti de bogatia de verdeturi, fructe zemoase si legume aromate autohtone din piete. Daca ai o piata in apropierea casei, profita de acest lucru pentru a te aproviziona mereu cu fructe, legume si verdeturi proaspete. Cauta preturile mici, pe care le gasesti de obicei la producatorii de la tara. Nu te lasa dezamagit de merele mai mici sau de rosiile inestetice pe care le pun ei pe taraba - acesta este semnul clar ca producatorii nu au folosit substante chimice. Pretul acestor produse va fi intotdeauna foarte mic, iar gustul te va satisface pe deplin, informeaza Libertatea.

Apa minerala, cea mai buna sursa de hidratare. Foarte multe persoane cred ca, daca beau sucuri naturale, ceaiuri si cafea, satisfac nevoia de hidratare a organismului. Este bine de stiut insa ca toate sucurile din fructe si legume, dar si ceaurile din plante medicinale au si un efect diuretic, ceea ce le face sa elimine apa din corp. Astfel, desi aportul de lichide este corespunzator, apa, atat de necesara proceselor biologice, nu poate fi retinuta in organism. Corect este sa consumam apa, sucuri naturale si ceaiuri in proportii relativ egale. Asadar, beti cat mai multe sucuri naturale din fructe si legume proaspete, preparate in casa cu ajutorul storcatorului electric, ceaiuri din plante medicinale preparate prin macerare la rece, dar nu uitati de apa! Cea mai buna este apa de izvor sau apa minerala. Apele minerale cu un continut bogat in magneziu au chiar un efect protector asupra sistemului cardio-vascular. Cititi insa cu atentie eticheta, pentru ca exista si unele ape minerale cu efect diuretic, al caror consum in exces trebuie evitat, dar si ape cu un continut ridicat de sodiu si calciu, care trebuie evitate de persoanele hipertensive si de cele cu predispozitie spre formarea calculilor urinari sau biliari, scrie Click.

Slabeste mancand: scapi de kilogramele in plus daca mesteci de 40 de ori inainte sa inghiti. Un experiment facut in China si prezentat in dailymail.co.uk arata ca persoanele care mesteca la fiecare inghititura de aproximativ 40 de ori, mananca cu 12% mai putina mancare decat cineva care mesteca doar de 15 ori. Cei care mesteca mai mult, mananca cu 12% mai putin Cercetatorii de la Universitatea Harbin Medical din China au selectat 16 persoane slabe si 14 obeze pe care le-au supus la doua teste. La primul test, atat cei grasi cat si cei slabuti au fost filmati in timp ce mancau, pentru a se observa daca exista diferente intre modul in care acestia mesteca mancarea. Rezultatul a fost ca ambele categorii mananca la fel de repede insa cei mai grasi inghit mancarea mai repede si pierd mai putin timp mestecand. In cel de-al doilea experiment, voluntarii au fost pusi sa mestece de 15, respectiv 40 de ori fiecare bucata de mancare. In urma cercetarii s-a constatat ca cei care au mestecat mai mult au acumulat cu 11,9 calorii mai putin ca ceilalti, anunta EVZ.

Ce alimente genereaza migrene. Studiile ultimilor ani arata ca migrena este rezultatul unui dezechilibru biochimic la nivelul creierului, ce provoaca hiperexcitabilitate cerebrala, adica un raspuns anormal al neuronilor la anumiti stimuli. Printre factorii excitanti pentru creier se numara orice stimul mai puternic, cum ar fi alimentele reci sau fierbinti, condimentele, cafeaua, alcoolul, dar si lumina sau zgomotul puternic. "Factorii declansatori ai migrenei sunt de ordin alimentar (vin rosu, lactate, ciocolata, citrice, ulei, sare), anumite medicamente precum antihipertensivele, starile de anxietate, dar si de euforie, oboseala extrema, mirosurile puternice, lumina fluorescenta sau expunerea la monitorul calculatorului pentru mult timp", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucuresti. Un episod migrenos consta in durere intensa, ce afecteaza o jumatate a capului si este deseori insotita de fotofobie (sensibilitate la lumina), de greata si de varsaturi, informeaza Adevarul.