Antibioticele distrug pentru totdeauna bacteriile "bune". Cand luam antibiotice, odata cu bacteriile "rele" sunt distruse si cele "bune", care ar trebui sa ne protejeze impotriva bolilor. Ele nu se mai refac dupa administrarea de antibiotice. Prescrierea excesiva de antibiotice, mai ales in cazul copiilor si gravidelor, poate favoriza aparitia rezistentei microbilor la aceste medicamente si boli precum diabetul de tip 2, alergiile, astmul sau obezitatea. Potrivit microbiologului american Martin Blaser, de la Universitatea din New York, predispozitia la aceste boli este cauzata de faptul ca antibioticele distrug si bacteriile "bune" odata cu cele "rele". Cantitatea de bacterii "bune" nu va mai fi niciodata la fel de mare ca cea de dinaintea administrarii antibioticelor, a observat specialistul in cadrul unui studiu. Consecinta este o crestere a susceptibilitatii la infectii si la boli precum diabetul si alergiile, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Chimicalele din detergenti pot produce cancer. Substantele chimice din produsele pentru parfumarea rufelor pot duce la aparitia cancerului, arata un studiu recent. In timpul ciclului de spalare, substantele chimice patrund in rufele din cuva masinii de spalat. Desi studiul a fost efectuat in SUA, oamenii de stiinta sunt convinsi ca substantele chimice din produsele de spalat afecteaza o buna parte din populatie, provocand dureri de cap sau chiar crize de astm. "In alte tari, de exemplu Marea Britanie, astfel de cazuri sunt des intalnite. Chiar au fost oameni carora li s-a facut rau cand stateau in apropierea cuvei masinii de spalat", a afirmat Anne Steinemann, expert in Efectele Poluarii la Universitatea Washington, din Seattle. Cercetatorii au analizat fumul pe care il scot uscatoarele de rufe, dupa utilizarea in prealabil a unui detergent de rufe si a unui balsam, anunta Click.

Cum te refaci dupa o relatie esuata. Nu va faceti iluzii de impacare, inconjurati-va de prieteni sau rude si evitati relatiile "pansament", fiindca riscati "sa cadeti din lac in put". Relatiile importante din viata trebuie bine evaluate inainte de a lua decizia finala, despartirea. Dupa ce toate posibilitatile si eforturile au fost epuizate, iar hotararea este luata, urmeaza o perioada de oscilatii, de emotii contrare, de framantari. Va oferim zece sfaturi care va pot ajuta sa faceti fata mai bine acestei perioade delicate. "Nu este indicat sa se intre in "relatii pansament" fiindca nu sunt cladite pe temelii solide, ci in general sunt legaturi cu persoane care au trait sau traiesc aceeasi experienta. Este de obicei persoana care avem impresia ca ne intelege si care isi ofera umarul pentru a ne descarca afectiv", este sfatul psihologului Keren Rosner, de la Clinica Mentarex Consult din Bucuresti. Luati in calcul posibilitatea ca ati gresit atunci cand ati ales persoana respectiva drept partener de viata. Nu poti cunoaste niciodata pe cineva de la inceput, informeaza EVZ.

Ce citesc adolescentii: mailuri, sms-uri si mesaje de pe retelele de socializare, dar nu si carti. Un studiu realizat in Marea Britanie de catre National Literacy Trust a descoperit ca cei mici considera drept lecturi sms-urile, email-urile si postarile de pe Facebook si Twitter. Anul trecut, Marea Britanie a coborat de pe locul 17 pe locul 25, intr-un top al tarilor realizat in functie de abilitatile de citire ale elevilor. In plus, se pare ca cei cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani pun mult mai rar mana pe o carte decat copiii din clasele primare. "Acesti copii vor creste, iar unul din sase reprezentanti ai aceste generatii va avea mari probleme cu cititul si scrisul. Nu va putea citi mai usor sau mai repede decat un copil de 11 ani", a declarat Jonathan Douglas, directorul National Literacy Trust. "Daca ii ajutam si ii determinam sa iubeasca cititul le putem schimba vietile si le putem da sansa la noi oportunitati si aspiratii in viata", a mai adaugat acest, scrie Gandul.

Premergatoarele pot intarzia mersul copiilor. Musculatura bebelusilor care folosesc premergatorul se dezvolta mai greu comparativ cu cea a micutilor care fac primii pasi fara ajutor. Fiecare zi petrecuta in premergator intarzie momentul statului in picioare cu 3,7 zile si al primilor pasi cu 3,3 zile, arata un studiu realizat la Universitatea din Dublin, Irlanda. Parintii cumpara premergatoare fiind convinsi ca asa isi ajuta copiii sa deprinda mai usor mersul. Mai mult, considera ca, aflati in premergator, copiii sunt in siguranta si feriti de accidentele care pot aparea daca nu au sustinere. Dar studii recente indica faptul ca premergatoarele intarzie, de fapt, statul in picioare si mersul. "Parerile sunt impartite, unii specialisti spun ca premergatoarele sunt utile, fiindca ii creeaza bebelusului automatisme care tin de mersul in picioare precum succesiunea pasilor si dinamica deplasarii, in timp ce altii spun ca nu-i ajuta deloc", explica prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie, anunta Adevarul.

Patru alimente de care are nevoie ficatul. Ficatul poate fi protejat impotriva afectiunilor prin consumul regulat al unor alimente sanatoase, considerate a fi remedii extraordinare impotriva bolilor de ficat. Alimentele care contin fibre, precum legumele verzi sau cruciferele sunt preferatele ficatului. Spanacul, salata verde, varza, varza de Bruxelles, conopida, sfecla sau ardeii grasi contribuie la protejarea si fortifierea ficatului. Cerealele integrale au acelasi rol, reprezentand o sursa importanta de fibre. In aceeasi categorie intra si grepfrutul, lamaile, portocalele sau fructele de padure care au in plus antioxidanti. "Grasimile bune", care se gasesc intotdeauna in peste (poti lua si suplimente cu ulei de peste), ulei de masline, soia, in, nuci, seminte de dovleac sunt de mare ajutor ficatului. Ficatul are nevoie de proteine pentru a functiona la standarde normale. Cele mai bune surse de proteine sunt fasolea uscata, nucile si pestele. Este indicat sa mananci carne de vita, pui, sau alte varietati, dar in portii mici, pe care este mai bine sa le fierbi, informeaza Click.