Fie ca a fost vorba de poeme rock sau balade, melodii vesele sau piese cu un mesaj social puternic, folclor sau R&B, casele de discuri au venit anul acesta cu o oferta puternica si au lansat albumele unor artisti importanti din tara si strainatate.

Pe langa faptul ca s-au vandut in zeci de mii de exemplare, in unele cazuri (desi nu toate casele importante de productie din Romania admit sa faca publice cifrele de vanzari), cateva dintre albumele anului au marcat momente importante pentru respectivii artisti: o cifra rotunda, o aniversare sau o lansare in cariera solo.

Aflate in permanenta concurenta, Cat Music si Roton, doua dintre cele mai importante case de discuri din Romania, care au in portofoliu artisti de renume, au lansat, in 2007, albume ale unor artisti importanti. Astfel, la Roton au aparut „Iris: Cei ce vor fi”, un dublu CD prin care trupa a aniversat 30 de ani de cariera, si „Impreuna”, al lui Stefan Banica Jr., ambele discuri fiind promovate printr-o serie de concerte.

Albumul trupei Iris, lansat printr-un concert pe Aeroportul Baneasa, unde au fost prezenti peste 15.000 de spectatori, marcheaza 30 de ani de cariera. Pentru acest album au colaborat diversi muzicieni, printre care Tudor Chirila, Florin Chilian, Adrian Despot, Paula Seling, iar intre piese exista pasaje recitative sustinute de Maia Morgenstern si de regretatul Adrian Pintea.

Inainte de seria concertelor traditionale de Craciun, Stefan Banica Jr. a scos pe piata discul „Impreuna”, venit la doi ani de la precedentul album. „Am abordat diferite teme: sunt cantece de dragoste, cantece care reprezinta protestul meu fata de aspecte din realitatea care ma inconjoara si care trag un semnal de alarma, sunt piese care te imbie la petrecere si toate au un numitor comun in momentul in care le pui sub titlul „Impreuna”„, a declarat artistul.

Florin Chilian, unul dintre artistii de succes de la Roton, a avut si el un an foarte bun si a primit discul de platina pentru vanzari de peste 20.000 de unitati din albumul „Zece porunci: raport despre starea natiunii”.

Unele dintre cele mai asteptate discuri de anul acesta au fost noile albume semnate de Parazitii si Stefan Hrusca, ambele lansate la Cat Music. Controversatul „Slalom printre cretini”, considerat unul dintre cele mai bune albume Parazitii, s-a lansat de curand, insa, cum era de asteptat, se vinde foarte bine. De asemenea, „Balade speciale”, primul disc folk lansat in ultimii 12 ani de Stefan Hrusca, a fost la mare cautare pe piata, mai ales ca artistul l-a promovat printr-un turneu national.

Micuta Cleopatra Stratan, care a primit anul trecut triplu disc de diamant (pentru vanzari de peste 150.000 de exemplare din albumul sau de debut, „La varsta de trei ani”), a continuat sa vanda si in 2007, fiind unul dintre artistii de top de la Cat Music. Dupa ce devenit unul dintre cei mai bine vanduti cantareti din Romania, Cleopatra Stratan a cucerit si Japonia, tara in care a fost lansat in aprilie albumul de debut al micutei cantarete si unde „Ghita” a facut furori in acest an.

EvZ