Problemele la Palatul Elysée au inceput deja sa apara. Prima si poate cea mai stringenta problema ce trebuie rezolvata – cetatenia proaspetei sotii a presedintelui, Carla Bruni. Pentru ca, oricat ar parea de ciudat, Prima Doamna nu are cetatenie franceza. Pentru a calma curiozitatea presei franceze, secretarul general de la Palatul Elysée si mana dreapta a lui Sarkozy, Claude Guéant, a comis o mare imprudenta.

El le-a explicat jurnalistilor ca doamna Carla Bruni-Tedeschi-Sarkozy „va obtine cetatenia franceza in mod automat, dupa casatoria cu Nicolas Sarkozy”. Totusi, legea spune altceva. Textele ce pot fi consultate – culmea! – chiar pe portalul administratiei franceze precizeaza ca „mariajul nu are efect automat asupra nationalitatii”. Negru pe alb. Inducere in eroare deliberata sau necunoastere a realitatilor franceze, nimeni nu poate spune.

Prin urmare, Carla trebuie sa urmeze, ca orice persoana ce se casatoreste cu un francez si doreste sa devina cetatean al Frantei, niste pasi foarte clari. Potrivit legislatiei in vigoare, Carla ar trebui sa astepte „patru ani, de la oficializarea casatoriei, pentru a dobandi cetatenia, cu conditia ca si dupa acesti patru ani cei doi soti sa mai fie impreuna – afectiv si material”. In plus, ea trebuie sa fi locuit cel putin trei ani neintrerupti in Franta si sa declare, pe proprie raspundere, ca doreste sa devina cetatean francez.

Gandul