Monica Gubernat, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, a declarat joi că se va autosesiza în cazul Buhnici pentru că acesta este vlogger şi potrivit noii legi a audiovizualului extinde atribuţiile forului din care face parte şi în mediul online, notează Pagina de Media. Buhnici este primul vlogger care a intrat în atenţia CNA după schimbarea legislaţiei.

George BuhniciFoto: Arhiva personala/Facebook

"Pentru că avem o nouă lege şi pentru că George Buhnici este vlogger, mă voi autosesiza în acest caz", a spus membrul CNA, Monica Gubernat pe finalul şedinţei de joi.

Potrivit Pagina de Media, George Buhnici ar fi primul vlogger care intră în atenţia CNA de la modificarea legii audiovizualului, care extinde atribuţiile forului audiovizual şi în mediul online, de la 30 iunie 2022.

“Vom verifica declaraţiile lui George Buhnici, acea reacţie pe care a dat-o în urma incidentului şi vom vedea dacă sunt încălcări pe contul lui de vlogger“, a declarat Monica Gubernat pentru Pagina de Media.

Membra CNA a mai precizat că va pleca de la premisa de nevinovăţie când vor fi analizate declaraţiile lui George Buhnici de la Antena Stars, reacţia pe care a avut-o vloggerul după declanşarea scandalului şi vor fi analizate şi posibile încălcări ale legislaţiei pe contul său unde urcă clipurile video.

Raportul de monitorizare va fi probabil pe ordinea de zi a unei şedinţe CNA după 1 august.

Pentru că noua lege a audiovizualului abia a fost schimbată, Monica Gubernat a declarat că sunt multe proceduri de urmat pentru a fi întocmit un raport şi stabilit dacă a fost încălcată legislaţia.

Până acum vloggerii nu puteau fi sancţionaţi

Noua lege a audiovizualului, CNA poate să sancționeze derapajele vloggerilor şi creatorilor de conţinut online, şi dă posibilitatea forului de a solicita unor instituţii date despre cine este în spatele unui cont.

Până acum, influencerii de pe YouTube, Facebook, Instagram sau TikTok nu puteau fi sancționați pentru ceea ce postau pe internet.

De unde a pornit scandalul

Vloggerul George Buhnici a stârnit un val de critici în spațiul public după ce a susținut că cei care se duc la mare vor să vadă „piele fără vergeturi”, el îndemnându-le pe fete să meargă la sală: "Putem fi de acord că e normal să ne uităm la țâțe și la buci? Aia vreau să văd la mare!". Buhnici a mai spus că el are „noroc” pentru că soția sa „arată ca o minoră”.

După ce a iritat internetul, de la Facebook la TikTok, Buhnici a avut o primă reacție pe blogul său, într-un text intitulat „pedofilia este o crimă. Obezitatea, o problemă de sănătate publică”.

El spune că este „norocosul soț al unei femei frumoase”, alături de care trăiește din 2007 și că, din cât se pricepe, „femeilor le place să fie admirate, respectate, să primească flori și complimente”:

  • „Să îi spui unei femei că arată mai tânără decât vârsta din buletin este ceea ce își doresc marea majoritate, mai ales după vreo 30 de ani. În cazul soției mele, chestia asta se vede. E meritul ei că se îngrijește iar asta m-a motivat și pe mine în ultimii ani să revin de la vreo 100 de kilograme spre o siluetă… normală.

Însă nu despre asta e scandalul zilei. Ci despre faptul că aș încuraja pedofilia și că aș fi misogin”.

Cum s-a apărat George Buhnici

Buhnici mai spunea că nu e prima dată când își complimentează soția că arată mult mai tânără, că a făcut-o și în urmă cu 3 ani, când a spus public, pe Instagram, că aceasta „arată ca o minoră” și acuză că recentele sale declarații au fost amplificate pe Twitter și pe Facebook de către conturi false.

El a concluzionat: „Pedofilia este inacceptabilă, e o crimă și trebuie pedepsită! Îmi iubesc soția și încurajez pe fiecare să aibă grijă de sănătatea lui. Nu mă voi opri să spun ce gândesc dar voi fi mult mai selectiv cu locurile unde vorbesc. O să îmi aleg cuvintele mai cu grijă, dar nu pot opri trolii. E treaba fiecăruia să gândească pentru el. Nu luați de-a gata nimic de pe internet și dacă vreți punctul meu de vedere, scrieți-mi direct pe contact at buhnici.ro”.