Capitala va fi sprijinita, pentru interventii in cazul unui cutremur major, cu resurse din restul tarii, fiind vorba atat de echipamente de descarcerare si stabilizare, cat si de spitalele din jur, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Raed ArafatFoto: Hotnews

In acelasi context, Arafat a precizat in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV ca SMURD-ul va fi dedicat interventiilor necesare ca urmare a sesimului, iar alte urgente solicitate acestui serviciu vor fi preluate de Ambulanta, citeaza Mediafax.

"Bucurestiul nu va fi cel care intervine pentru Bucuresti, in mare parte. In situatia in care este un cutremur, Bucurestiul este intr-o tara pe care, din fericire, am reusit in ultima perioada sa o pregatim uniform cu echipare, cu tot, pentru interventie, daca vreau sa iau, ca si resurse pentru interventie, echipamente de descarcerare grea. Prin programul POR (Programul Operational Regional - n.r.), de exemplu, in ultimii trei ani, fiecare judet are un vehicul dotat complet cu echipamente pentru descarcerare grea, pentru stabilizare, structuri, interventie, care pot fi mobilizate. Pentru interventia medicala, in prima etapa, s-ar inchide complet SMURD-ul, s-ar mobiliza dintr-o tara intreaga. Ambulanta ar inlocui SMURD-ul in judetele respective, sa nu fie inpactate", a explicat secretarul de stat din Ministerul Sanatatii.

In acelasi context, dr. Arafat a subliniat si importanta ajutorului pe care l-ar primi Capitala de la spitalele din judetele invecinate. "Bucurestiul va depinde foarte mult de spitalele din jur care nu sunt afectate. Chiar daca spitalele (din Capitala - n.r.) sunt consolidate si, din fericire, daca fac o comparatie cu acum mai multi ani, mai multe spitale au beneficiat sau sunt in curs de consolidate", a spus el, precizand ca spitalele Bagdasar, Universitar si o parte din Floreasca au fost consolidate.

Tot referitor la spitale, Raed Arafat a spus ca, in caz de cutremur, o problema ar putea fi alimentarea cu energie electrica si apa.

"S-ar putea sa am o problema cu spitalele respective, sa nu aiba curent, sa nu aiba apa. In mod normal, spitalele trebuie sa aiba generatoare si rezerve de apa. Generatoare sunt. Rezerve de apa, nu pot sa va raspund. Stiu ca cel putin sunt unele care au acest lucru", a declarat secretarul de stat.

Intrebat daca ar trebui facuta o strategie nationala privind masurile in caz de cutremur, Raed Arafat a raspuns transant: "Suta la suta".

"Ce trebuie foarte bine analizat este daca, la nivelul de educatie in acest sens, daca un cell broadcasting, daca trimiti un mesaj in masa si voi spune oamenilor ᅡVine cutremurul!ᅡ, daca nu cumva voi produce o panica mult mai mare. E posibil ca, dupa o perioada de educatie si cand prin studii afli ca populatia e pregatita, sa dai mesaje. Daca acum intri si dai mesaje si populatia, in mare parte, nu stie cum sa reactioneze, s-ar putea sa ma trezesc cu ei in casa scarii", a mai spus Arafat.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a subliniat, in acelasi context, necesitatea de a educa mai intai populatia cu privire la modul de reactie in caz de seism.

"Trebuie analizat foarte serios ce impact poate sa aiba o alertare in masa pe o populatie care inca nu este adecvat educata. Daca educi populatia corect si stii ca mesajul a intrat, cum se spune, in oase, atunci poti sa ajungi sa incepi sa instruesti ca o sa va alertez, dar vedeti asa sa reactionati si asa sa faceti", a explicat dr. Raed Arafat.