Liderul cartelului „Mocro Maffia” Karim Bouyakhrichan a fost arestat la Marbella în ianuarie anul trecut, într-o operațiune majoră care a încheiat o anchetă de cinci ani privind infracțiuni de spălare de bani, dar acesta a fost eliberat din închisoare în urma unei erori judiciare făcute de autoritățile spaniole și acum este de negăsit, relatează Politico.

Politie SpaniaFoto: Clara Margais / AFP / Profimedia

Cunoscut traficant de droguri, Karim Bouyakhrichan s-a făcut remarcat după ce a amenințat să o ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe prim-ministrul Mark Rutte.

După ce a aflat despre arestarea sa, autoritățile olandeze au depus o cerere de extrădare la Curtea Supremă a Spaniei, cerând ca liderul cartelului să fie trimis înapoi în Olanda pentru a se confrunta cu acuzații legate de imperiul infracțional clădit pe trafic de droguri.

Curtea Supremă din Madrid a aprobat cererea de extrădare, dar Curtea Provincială din Málaga, care are jurisdicție asupra zonei în care a fost arestat Bouyakhrichan, a refuzat să o execute, argumentând că traficantul de droguri trebuie fie întâi judecat pentru acuzații de spălare de bani din Spania înainte de a fi extrădat în altă parte.

Autoritățile olandeze au făcut apel, depunând o nouă cerere de urgență în care au subliniat că șeful cartelului era unul dintre cei mai căutați criminali prin Interpol și că a fost pus sub urmărire pentru rolul său într-un război pan-continental al drogurilor care a durat un deceniu, în timpul căruia zeci de oameni au fost uciși în Belgia, Olanda, Spania și Maroc.

Rețeaua de radio Cadena SER din Spania a dezvăluit marți că, deși Curtea Supremă a acceptat recursul Olandei, a neglijat să emită un mandat de arestare preventivă care ar fi asigurat ca Bouyakhrichan rămâne în spatele gratiilor până la efectuarea extrădării.

Când cazul său de spălare a banilor a fost prezentat pentru o audiere inițială la Curtea Provincială din Málaga luna trecută, președintele completului de judecată a fost de acord să-l elibereze pe șeful bandei pe o cauțiune de 50.000 de euro.

Bouyakhrichan, un miliardar care deține conturi bancare și proprietăți în întreaga lume, a plătit imediat banii și a părăsit orașul. Autoritățile nu l-au mai văzut de atunci.

În 2022, prințesa olandeză Amalia, moștenitoarea tronului regal a trebuit să se mute din complexul de locuințe studențești în care locuia în Spania și să se întoarcă la palatul regal după ce poliția a obținut dovezi credibile care indică faptul că Bouyakhrichan plănuia fie să o răpească, fie să o asasineze.

Eliberarea șefului cartelului va necesita probabil o consolidare a protocoalelor de securitate adoptate pentru a proteja siguranța ei, precum și a liderilor politici, inclusiv prim-ministrul interimar Mark Rutte, despre care postul olandez De Telegraaf a relatat că se află pe lista de ținte a lui Bouyakhrichan.