​Ramzan Kadîrov a postat imagini video cu el ridicând greutăți la sală într-o tentativă de a-și reabilita imaginea, după ce publicația independentă rusă Novaia Gazeta a scris luni că liderul cecen suferă de o afecțiune pancreatică ce nu poate fi vindecată.

Ramzan Kadirov publica imagini cu el la sala, incercand sa infirme zvonurile privind sanatatea sa precaraFoto: Captura video

La câteva ore după ce Novaia Gazeta Europe a publicat un articol care relata că liderul cecen suferă de necroză pancreatică din 2019, pe canalul său Telegram a fost postat un videoclip care îl arată la o întâlnire cu forțele de securitate cecene.

În videoclip, Kadîrov vorbește încet în timp ce discută despre rolul Ceceniei în războiul din Ucraina.

Un al doilea videoclip cu Ramzan Kadîrov îl arată cum se antrenează la sală. Videoclipul se concentrează pe Kadîrov care ridică greutăți, subliniind aparent sănătatea sa excelentă. Este însoțit de un cântec cu următoarele versuri: „Dacă Dumnezeu vrea, vei trăi pentru totdeauna”, potrivit Novaia Gazeta.

„O zi plină s-a încheiat cu exerciții fizice și optimism”, arată mesajul care însoțește videoclipul. „Amintiți-vă că a avea grijă de sănătatea dumneavoastră este o investiție în viitor.”

Publicația a susținut că sănătatea din ce în ce mai precară a lui Kadîrov a determinat Kremlinul să caute un succesor care să mențină stabilitatea în regiunea agitată Cecenia.

Sănătatea lui Ramzan Kadîrov este subiectul unor zvonuri de ani buni, iar liderul cecen a făcut eforturi repetate să le infirme

În ciuda insistenței sale de a arăta că este într-o stare perfectă de sănătate, în ultimul an, Kadîrov a fost văzut frecvent în public cu față vizibil umflată, iar uneori abia ținea ochii deschiși, în timp ce vorbirea îi era greoaie, notează The Guardian.

Kremlinul și echipa lui Kadîrov au depus eforturi repetate pentru a arăta că acesta este sănătos, în încercarea de a înlătura îngrijorările legate de sănătatea lui, de când a fost plasat într-o comă indusă medical în septembrie, subliniază Novaia Gazeta, citând surse anonime de la spitalul unde a fost tratat.

Ulterior informației, Ramzan Kadîrov a publicat un videoclip în care cataloghează drept „minciuni” zvonurile care circulau cu privire la deteriorarea stării sale de sănătate.

„Îi sfătuiesc cu tărie pe toți cei care nu pot distinge adevărul de minciuni pe internet să ia puțin aer, să-și pună ideile în ordine”, a scris atunci Ramzan Kadîrov într-un mesaj care însoțește o scurtă înregistrare video.

În luna martie 2023 pe rețelele sociale și pe Telegram au apărut informații conform cărora Kadîrov ar fi fost otrăvit sau ar suferi de o boală incurabilă, iar liderul cecen a fost nevoit să dezmintă zvonurile.

"Îmi pare rău să-i dezamăgesc pe cei care speră că sunt bolnav în fază terminală. Sunt sănătos și plin de energie! Ca și până acum, fac sport, merg la munte, fac drumeții și rezolv probleme importante pentru dezvoltarea republicii", a transmis Kadîrov.

Kremlinul îi caută înlocuitor lui Kadîrov, pe fondul bolii sale

Puțini oameni au observat că Kadîrov a slăbit mult în 2019, scrie Novaia Gazeta. Jurnaliștii spun că tocmai pierderea bruscă în greutate este primul simptom al necrozei pancreatice în curs de dezvoltare activă.

Această boală este gravă, spun ei: provoacă dureri puternice, este dificil de tratat și are o rată mare de mortalitate.

Starea de sănătate a lui Kadirov a început apoi să se deterioreze brusc în primăvara anului 2022.

„Chiar și cel mai neatent observator ar fi putut să observe cum, ca urmare a insuficienței renale și a stagnării fluidelor în plămâni, Kadîrov crescuse în dimensiuni”, a scris Novaia Gazeta.

Forma abdomenului său a căpătat toate semnele unei ascite pancreatice. Kadîrov s-a confruntat cu lipsa de oxigen, avea dificultăți de vorbire, mergea încet și se îmbrăca prea călduros pentru climatul cecen, a mai precizat ziarul.

Novaia Gazeta a scris totodată că Ramazan Kadîrov a fost internat la terapie intensivă în septembrie.

Sursele jurnaliștilor ruși spun că liderul cecen fusese internat în spital cu insuficiență pulmonară acută, care s-a dezvoltat în urma unei supradoze de tranchilizant Dormicum.

Acest sedativ puternic este utilizat în mod obișnuit pentru a calma pacienții înainte de o intervenție chirurgicală. Kadîrov l-ar fi luat pentru că suferea de dureri puternice, insomnie și anxietate crescută.

În scopul stabilizării funcției sale respiratorii, Kadîrov a fost conectat la un ventilator și a fost pus într-un somn indus medical sau, cu alte cuvinte, într-o „comă indusă medical”.

Ziarul a precizat că Ramzan Kadîrov a efectuat un RMN în septembrie anul trecut, care a arătat că boala îl afecta grav.

„Vechiul lider nu va mai fi acolo, boala îl va afecta grav. Chiar în eventualitatea în care își revine acum, el nu va fi nici viu, nici mort”, a declarat o sursă pentru Novaia Gazeta.

Potrivit ziarului, Kremlinul nu numai că este la curent cu starea lui Kadîrov, dar a elaborat încă din septembrie anul trecut un scenariu pentru înlocuirea liderului cecen.

Potrivit publicației, Apti Alaudinov, șeful forțelor speciale cecene, recent numit adjunct al șefului Direcției principale pentru activități militare și politice a Ministerului Apărării, se pregătește să-l înlocuiască pe Kadîrov.