"Ar putea finalul unui an sumbru sa aduca speranta pentru o Romanie asediata? Pietele au reactionat pozitiv la victoria coalitiei de guvernamant in alegerile de duminica, sperand ca tara va primi un nou imprumut FMI si in schimbul acestuia va implementa reforme. Dar au luat investitorii in considerare si provocarile ce urmeaza, sau peisajul politic fluid din Romania?" se intreaba Andrew MacDowall intr-un material referitor la rezultatul alegerilor din Romania, publicat miercuri pe blogul Financial Times.

Fragmente din articol:

  • Leul romanesc si-a revenit dupa victoria Uniunii Social-Liberale. Moneda s-a apreciat cu 0,3% fata de euro, in timp ce randamentele euro-obligatiunilor de stat romanesti denominate in euro au scazut doua puncte de baza pana la 4,58%. Reactia arata usurare legata de faptul ca USL are un mandat clar pentru un acord de tip standby cu FMI si UE.
  • Ponta insa nu resufla usurat inca. Basescu ar putea refuza sa il numeasca premier, insa acest lucru pare improbabil avand in vedere scara la care se ridica victoria USL. Potrivit lui Dan Tapalaga, exista semne ca USL-ul se intoarce impotriva ei insasi, Ponta dorind sa aduca alaturi pe minoritatea ungara.
  • Investitorii spera ca tranzitia va fi lina si ca USL nu va folosi victoria ca scuza pentru a relua atacurile asupra lui Basescu si altora.
  • Desi victoria sa a fost una impotriva austeritatii, provocarea cea mai mare va fi pentru Ponta sa indeplineasca reformele pe care FMI le va recomanda, cel mai probabil, in special privatizarea companiilor de stat precum Tarom, CFR Marfa sau Oltchim.
  • PIB-ul Romaniei este asteptat sa creasca cu 1% anul acesta si cu 2,5%in 2013, potrivit FMI - o performanta respectabila avand in vedere imprejurarile. USL are un mandat sa promoveze o agenda prin care sa genereze cresterea reala a veniturilor si sa rezolva probleme ignorate in boom-ul ultimuilui deceniu.
  • Ramane de vazut daca va valorifica aceasta sansa sau se va ocupa de altercatii politice.