Andrei Plesu le-a facut scurte caracterizari liderilor USL Crin Antonescu si Victor Ponta, intr-un interviu acordat Adevarul. Intrebat despre o eventuala colaborare cu Crin Antonescu in postura de presedinte al tarii, scriitorul afirma ca spera, "de dragul patriei", ca acest lucru sa nu se intample si ca nu ar putea niciodata colabora cu el, ci ar fugi cat vede cu ochii. Despre premierul Victor Ponta el afirma, revenind la problema plagiatului, ca "are ceva dansant in care ceea ce conteaza este sa iasa el mot din diverse imprejurari".

Andrei Plesu despre Antonescu: "Eu sper sa nu ajunga (presedinte), cinstit vorbind, de dragul patriei, nu de altceva. Altfel mi-e egal - nu are decat. Dar as fugi cat vad cu ochii! De altfel eu nu stiu cu cine lucreaza el, pentru ca vad ca oameni importanti ai Partidului National Liberal nu prea pot lucra cu el, iar ceilalti, care au aerul ca lucreaza, ma tem ca o fac strict interesat pentru ca niciun argument rational nu te poate face ca membrul al PNL sa vezi in el un lider adevaral liberal. Cineva imi spunea 'Da, dar a adus partidul mai sus ca niciodata, l-a adus la guvernare'. Bine, asa, prin aliante de tipul asta poti sa obtii ce vrei pana la urma, acesta nu este un merit in sine. Conteaza si pe ce cale il aduci la o anumita pozitie. Dar daca ajunge sus in sondaje sau in Guvern pe socoteala unei pierderi de prestigiu grave... E o calitate? Asta ma indoiesc. Nu se poate sa-l inviti pe Gigi Becali sa fie membru al PNL si sa te indoiesti daca Tariceanu este plauzibil sau nu. Inseamna ca, in ierarhiile tale, ceva e smucit. A avut tema 'Jos Basescu!', a trait din asta pana la sufocare, pana la asfixiere, acum are tema 'Cotroceni'. E putin."

Despre Ponta: "Domnul prim-ministru are ceva dansant in care ceea ce conteaza este sa iasa el mot din diverse imprejurari. O glumita, o eschiva, o mica scuipatura, asta pe fondul unei grave carente etice. Nu e normal ca un om care a fost dovedit ca a fost plagiator, sa treaca asa de usor peste lucrul asta. Si ar avea la indemana, cu o minima inteligenta, mijloace sa stearga episodul. De plida, sa spuna: 'Renunt la titlul de doctor'. A facut-o acum, de curand, un ministru german care nu plagiase la nivelul la care plagiase domnul Ponta."