Tomasz Orynski si Martin Mycielskipropun in Politico.euo analiza a mediului politic complex din Polonia, unde partidul conservator Lege si Justitie este acuzat de la Bruxelles ca pregateste o lovitura de stat prin incercarea sa de a inlocui judecatorii nefavorabili politicii sale din Tribunalul Constitutional. Un singur om pare sa stea in spatele noii ordine, presedintele partidului Lege si Ordine, Jaroslaw Kaczynski.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru a reveni la putere, partidul Lege si Justitie (PiS) a pretins ca este unul moderat conservator, insa la doar o zi dupa alegeri si-a aratat adevarata fata.

Acest partid are un singur lider: Jaroslaw Kaczynski. Oricine i-a amenintat vreodata pozitia a fost imediat eliminat de pe scena politica. Doar Antoni Macierewiczz, un predicator al teoriilor cospirationiste, a reusit sa-si pastreze un anumit nivel de independenta. Restul fie au urmat ordine, fie au disparut din politica. Chiar si presedintele polonez Andrzej Duda ii executa planul lui Kaczynski, iar institutiile poloneze de elita care l-au educat il critica vehement. Coordonatul doctoratului lui Duda, profesorul Jan Zimmerman, a declarat recent ca: ”Deplang faptul ca ucenicul meu, presedintele Duda, calca in picioare Constitutia”

Partidul sustine ca multi dintre liderii sai sunt fosti eroi ai Solidaritatii, insa aceasta declaratie este pur si simplu o exagerare. De fapt, PiS este un paradis pentru multi dintre fostii activisti ai regimului comunist, iar ei sunt cei care isi impun vointa.

”Ministrul Culturii se asteapta sa opresti imediat festivitatea de premiere pentru acea piesa de taetru, in forma in care a fost anuntata”, i-a scris ministrul Culturii Piotr Glinski guvernatorului Sileziei Inferioare, protestand fata de punerea in scena a unei lucrari a laureatei Premiului Nobel Elfriede Jelinek, intrucat ar fi fost pornografica. Insa nu vorbim in acest caz de cenzura?

Atunci cand o moderatoare i-a cerut lui Glinski sa-si explice decizia, acesta a acuzat-o ca ia parte la o campanie de manipulare si de propaganda, iar el va pune capat acestei situatii. Jurnalista a primit aproape imediat o suspendare, iar cazul este perceput ca un preludiu pentru o epurare in presa.

Cat despre Mariusz Kaminski (fostul sef al Biroului Central Anticoruptie, condamnat la trei ani de inchisoare pentru abuz de putere), lucrurile sunt destul de clare: presedintele l-a gratiat, confirmand in acelasi timp vinovatia sa. Oare sunt atat de putini profesionisti in PiS, incat partidul este disperat sa umple pozitiile guvernamentale? Propunerea pentru coborarea nivelului de cerinte pentru pozitiile publice pare sa indice chiar acest lucru.

Pe 9 decembrie, Tribunalul Constitutional polonez a decis ca atat partidul Lege si Justitie, cat si platforma Civica sunt vinovate, dupa ce PiS a incercat sa inlocuiasca in mod neconstitutional trei judecatori alesi in mod legal de catre fostul Parlament.

Nereusind sa obtina majoritatea absoluta pentru a schimba Constitutia dupa propria sa dorinta, singura optiune a lui Kaczynski este de a pune pe masa schimbari neconstitutionale care sa saboteze sau sa paralizeze lucrarile Tribunalului Constitutional.

In articolul ”Dati Legii si Justitiei o sansa”, Karatnycky incearca sa inculce o stare de calm. El vrea sa ne convinga ca sentimentele de ingrijorare care au determinat mii de oameni sa iasa in starda sunt pur si simplu un produs al unei imaginatii prea sensibile.

Karatnycky sustine ca PiS este o adunare eroica de fosti lideri ai opozitiei comuniste - insa oamenii astia nu sunt eroi.

Andrzey Kyze, fostul vice-ministru PiS al Justitiei, a fost un magistrat comunist care l-a condamnat pe viitorul presedinte Bronislaw Komorowski.

Stanislaw Kostrzewski, fostul consilier economic al PiS, a fost un membru al partidului comunist polonez pana in ultimul moment.

Stanislaw Piotrowicz, deputat PiS, a fost un procuror comunist, care mai tarziu chiar a aparat un preot pedofil. In prezent conduce Comisia parlamentara de Justitie si Drepturi ale Omului.

Karatnycky declara ca PiS este in mod fundamental un partid conservator moderat. Insa, ideologia liderului indica ca PiS inclina mai degraba spre populism. Kaczynski are o influenta considerabila asupra presedintelui si a premierului, care sunt vazuti drept marionetele sale.

Ministrul Apararii crede intr-o conspiratie a evreilor de a prelua controlul economiei si presei la nivel global, dar si in asasinarea fostului presedinte Lech Kaczynski de catre rusi - o teorie care este sustinuta doar de catre echipa sa de asa-zisi experti

Karatnycky sustine ca criticii lui Duda ignora virtutile presedintelui, insa actiunile acestuia au fost condamnate de avocati, magistrati, constitutionalisti, organizatii non-guvernamentale, fosti presedinti si parlamentari.

Scopul lui Kaczynski este de a elimina toate sigurantele sistemului democratic, constitutia fiind ultimul obstacol care ii sta in cale, in ceea ce este numit din exterior o lovitura de stat.”