Presedintele PSD Victor Ponta a declarat vineri seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca daca vor fi majorate salariile bugetarilor in acest an, fara a se lua si celelalte masuri pentru atragerea de venituri suplimentare la buget si crearea de locuri de munca, in 2013, Puterea, oricare ar fi ea, va trebui sa le taie din nou, amintind ca anul viitor avem un varf al datoriei externe si vor trebui totodata efectuate mai multe deconturi amante de guvern.

Potrivit lui Ponta, din punctul de vedere al Opozitie, optiunea ar fi mai degraba reducerea contributiilor de asigurari sociale pentru angajatori, o masura pe care o considera mai corecta si echitabila, "pentru ca se aplica la toti, si la cei de la stat si la cei de la privat".

"E o mare pacaleala. Daca se majoreaza acum salariile, si nu se iau celelalte masuri - care inseamna mai multe locuri de munca, venituri suplimentare la buget, in 2013 practic nu ai de unde sa le platesti (...) Nu ne opunem (n.r. majorarii salariilor), dar eu, spre deosebire de Traian Basescu, vreau sa fiu cinstit. Eu vin si spun: 'Oameni buni, banii acestia, pe care ii meritati, nu produc mai departe alti bani'", a spus Ponta.

"In 2013 avem un varf al datoriei externe, au amanat taxa de prima inmatriculare pentru anul viitor, au amanat cele 1,6 mld de euro din hotararile judecatoresti pierdute de guvern...", a mai explicat Ponta.

Totodata, a aratat liderul PSD, "si daca se face o marire de 16%, nu se recupereaza inflatia si nu se recupereaza nici sporurile, al 13-lea salariu, primele..." ."Fiecare bugetar a pierdut in jur de 40% din veniturile pe care le avea in 2010, daca ii dam 15%, nu putem sa spunem ca i-am dat tot inapoi, e pacaleala asta", a spus el.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in Parlament, ca ar trebui gasite solutii pentru ca, in jurul datei de 1 iunie, sa fie reintregite salariile bugetarilor.

El s-a declarat convins ca si Opozitia va intelege acest lucru si ca Executivul si premierul vor privi spre bugetul de stat, asa cum este el aprobat, si vor putea gasi resursele necesare, fara a diminua din investitii.