Invitat in emisunea "La Taifas cu Ion Cristoiu" de laB1TV, presedintele Traian Basescu a dezvaluit ca i-a oferit functia de prim-ministru liderului PSD Victor Ponta in negocierile din 6 februarie anul acesta: I-am oferit functia de prim-ministru lui Victor Ponta de doua ori, nu a raspuns, in schimb au raspuns dnul Antonescu si dnul Constantin ". Presedintele tarii a tinut sa mentioneze ca "trebuie sa tinem cont ca Victor Ponta nu a comunicat opiniei publice faptul ca i-am oferit functia de premier".

Traian BasescuFoto: captura B1 TV

"Am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru cand l-am oferit, in negocierile din 6 februarie, USL-ului, lui Victor Ponta. De doua ori, in discutii, am spus, intr-o forma sau alta, <>. Prima data nu am primit nici un raspuns, a doua oara am primit un refuz. I-am propus lui Victor Ponta functia de prim-ministru din partea USL. Victor Ponta nu a spus nimic, a raspuns Antonescu si a raspuns... ala micu'... Constantin", a declarat seful statului, intarind ca este vorba despre o oferta facuta la consultari.

"Unul dintre marile mele semne de intrebare este de ce Victor Ponta nu a spus da", a continuat Traian Basescu. Intrebat de Ion Cristoiu de ce acest lucru nu a fost dezvaluit atunci cand a avut loc, presedintele a afirmat ca "ar fi fost foarte greu [n.r. ca USL] sa spuna publicului ca spune "vrem anticipate",iar presedintele spune "hai sa il desemnam pe Victor Ponta prim-ministru".

Ponta la Realitatea TV: Presedintele minte

La scurt timp dupa ce Traian Basescu a dezvaluit ca i-a propus functia de premier lui Victor Ponta a declarat la Realitatea TV ca presedintele minte. In replica, seful statului i-a inmanat lui Ion Cristoiu stenograma cu discutia purtata din cadrul consultarilor.

"Nu stiu cum sa spun intr-un limbaj diplomat, asa ca am sa spun direct: domnul presedinte minte. Nu mi-a propus niciodata nimic. Nu am refuzat niciodata nimic, pentru ca nu aveam cum sa refuz ce nu mi s-a propus. Eu unul nu mai inteleg nimic, domnul Basescu spunea zilele trecute ca stabilise numirea lui Ungureanu inca din decembrie ca prim-ministru si ca nu ar fi numit pe cineva din USL sau pe mine premier. Astfel de declaratii il pun intr-o lumina proasta pe domnul Ungureanu", a declarat Ponta, la Realitatea TV.

Replica presedintelui: Poftiti stenograma discutiei

"S-ar putea ca Victor Ponta sa aiba ceva pe constiinta, nu stiu, de nu a vrut.. Ei asta mi-au cerut la consultari: alegeri anticipate si demisia presedintelui. Le-am raspuns ceva de genul "nu sunt rege. Nu pot sa abdic, am mandat constitutional". In ceea ce priveste anticipatele, le-am spus "domnul Ponta poate fi prim-ministru". Doar daca are ceva care inca nu poate fi spus public si de asta nu a existat un da", a continuat presedintele Traian Basescu.

Intrebat cum de a acceptat PDL un premier independent, Traian Basescu a raspuns: "Liderii PDL au fost pregatiti intr-un cadru foarte restrans pentru propunerea pe care urma sa i-o fac lui Ponta. Nu s-a facut o dezbatere, dar cei care trebuiau sa stie, stiau."

Ulterior, Ion Cristoiu a prezentat, in cadrul aceleiasi emisiuni, cateva fragmente din stenogramain care se discuta despre functia de premier.

Daniel Constantin: "Eu ma asteptam ca la inceputul discutiei noastre sa veniti cu o propunere, pentru ca pana la urma dumneavoastra ne-ati invitat la dicutii si dumneavoastra..."

Traian Basescu: "Eu v-am facut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim ministru".

Daniel Constantin: "Am inteles. O notam ca pe o propunere. Mai devreme a fost o sugestie sau mai degraba..."

Traian Basescu: "Nu..."

Daniel Constantin: "O posibilitate. Am inteles ca este o propunere. Noi credem ca alegerile anticipate..."

Potrivit jurnalistului, pana la acest moment, liderul PSD Victor Ponta nu a intervenit in discutia referitoare la posibila sa numire in functia de premier.

Traian Basescu: "Stati numai o clipa va rog"

Victor Ponta: "Sa nu ne dati ceva decoratii"

Traian Basescu: "Nu, nu, dar pot sa va dau"

Victor Ponta: "Nu, nu, va multumesc,i-ati dat lui Vanghelie, e suficient... "

Ce spunea presedinte in 2011 despre liderul PSD:

In martie 2011, presedintele Basescu spunea la TVR ca "Ponta nu poate conduce o masina de trei metri" si ca nu va fi premier in mandatul sau.

"Sunt obligat de Constitutie sa am consultari cu toate partidele si le-as avea. Dar, domnul Ponta este copilot la masina, dansul mai participa la raliuri si are sponsori necunoscuti, desi se prezinta un fel de Fecioara Maria. Cum poti sa conduci tara cand esti doar copilot? Nu poate sa conduca o masina de trei metri. Nu are maturitatea necesara sa fie premier. Nu in mandatul meu de presedinte al Romaniei", a declarat seful statului la TVR.

Traian Basescu, la ceremonia de depunere a juramantului de catre Guvernul Ungureanu: Numele noului premier era stiut de mult, atat de mine, cat si de Emil Boc

"Numele viitorului prim-ministru fusese de multa vreme discutat si cunoscut atat de mine, cat si de fostul prim-ministru al Guvernului Romaniei, Emil Boc. Deci cei care s-au aratat surprinsi nu au avut decat sa fie surprinsi. A fost pentru noi o optiune legata de moment: cand putem sa ne asumam acest eveniment, nu daca trebuie sa ni-l asumam", a fost declaratia presedintelui Traian Basescu, la ceremonia de depunere a juramantului de investitura a Cabinetului Mihai-Razvan Ungureanu, de la inceputul lunii februarie.

Despre taierea salariilor

"Nimeni nu o sa ma ierte pentru data de 6 mai 2010 cand am taiat salarile, dar trebuie sa ne gandim unde ar fi fost Romania". Traian Basescu a continuat sustinand ca daca masurile de austeritate ar fi indepartate, Romania va ajunge intr-o criza si mai mare: "Eu va dau scris ca daca revenim la situatia din mai 2010 in cinci luni Romania o sa fie intr-o situatie mai rea decat Grecia."

Intrebat daca are rezerve fata de oamenii din jur si fata de noul prim-ministru, presedintele a raspuns: "fata de Razvan am un singur lucru, o singura ingrijorare, sa nu se rateze. Asta e ingrijoarea mea, nu ca ar rata pentru mine. Cred ca actualul premier, care nu mai are de luat masurile pe care le-a luat anteriorul guvern, cand trebuia sa tina finantele in echilibru si cine te iarata cand ii tai din salariu". Presedintele sustine ca actualul premier nu mai are de luat masuri dificile si ca acesta "trebuie doar sa mearga inainte".

Despre Sorin Oprescu:

"Domnule Oprescu ce ai facut in Bucurestiul asta? Pasajul? Pai l-a inceput Basescu si ai votat impotriva lui. Stadionul? Pai l-a facut Videanu" a precizat presedintele Traian Basescu. Acesta a continuat tirul la adresa lui Sorin Oprescu insirand alte proiecte: "Linia tramvaiului 41, programul de reabilitare a 110 scoli, programul de reabilitare a centrului vechi si contorizarea de la scarile de bloc este facuta de primarul Basescu", a declarat seful statului.

"L-as pulveriza" a continuat Traian Basescu. Referindu-se la cele doua proiecte majore ale lui Sorin Oprescu:"Autostrada suspendata? Si tu nu ai facut facut pe teritoriul Bucurestilui conexiunea la autostrada Bucuresti-Ploiesti, care trebuie sa fie gata in iunie, dar si aceasta se termina in centura, pe teritoriul Capitalei nu a facut nimeni nimic".

Alte declaratii:

  • "Dupa ce dnul Tariceanu a scos PDL de la conducere, PDL a fost intr-o situatie penibila, PSD lua toate deciziile in guvern"
  • "Pe Calin Tariceanu eu l-am facut prim-ministru"
  • "Nu rezolvam problemele tarii prin demiterea unui singur om...sistemul este de vina si trebuie schimbat"
  • "Nu garanteaza nimeni ca  Mihai Razvan Ungureanu nu va fi la fel ca Tariceanu"
  • "Tandemul meu cu Stolojan nu a a avut anduranta spre deosebire de tandemul Ponta-Antonescu" 
  • "Daca Mihai Razvan Ungureanu face o prioritate din fondurile europene, din legea sanatatii si mai reduce din evaziunea fiscala, ceea ce a incercat si guvernul Boc, libertatea in rest o are totala, sa schimbe secretari de stat, sa schimbe agentii"

Citeste si