Premierul Victor Ponta este hotarat sa plece joi la Consiliul European. Confirmarea a venit si din partea ministrului de Externe, Andrei Marga, care a declarat la TVR 1 ca delegatia premierului se va deplasa la Bruxelles cu o cursa de linie. El a subliniat ca Romania nu este stat prezidential iar Curtea Constitutionala este "necompetenta" in a transa disputa repezentarii Romaniei la Bruxelles.

Andrei MargaFoto: Agerpres

Declaratii Andrei Marga:

  • Voi merge, bineinteles, cu premierul Victor Ponta, pentru ca asa sunt deciziile ultime ale secretariatului Consiliului European, pe siteul CE figura Victor Ponta, deci il vom insoti impreuna cu colegul Orban, aceasta va fi delegatia.
  • Sigur ca hotararea Curtii trebuie respectata, insa revenind, chiar domnul Stefan Diaconu (consilier prezidential pe probleme constitutionale-n.r.) spunea intr-o carte a domniei sale ca aceasta Curte nu poate transa acesta disputa: Cine sa mearga la Bruxelles; deci, Curtea este, potrivit Domnului Stefan Deaconu necompetenta in aceasta problema.
  • Evident ca presedintele reprezinta tara, tratatele sunt semnate de el. Presedintele in Constitutia Romaniei este asistat, el sta pe suportul deciziilor guvernului. Romania nu este stat prezidential, este eventual semiprezidential, e o diferenta mare intre Romania si Cipru si Franta, unde sunt sisteme prezidentiale, adica sisteme cu presedinti care au puteri executive, la noi nu este aceasta situatie.