Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, a fost invitatul special al emisiunii "Sinteza Zilei", de la Antena 3, unde a vorbit depre intalnirea cu Philip Gordon sustinand ca cesta a venit cu niste informatii gresite la Bucuresti pe care spera sa si le fi schimbat dupa intalnirea avuta.

Crin AntonescuFoto: captura Antena 3

Despre Merkel si Barosso: S-au pronuntat fara sa se informeze

Antonescu s-a revoltat si impotriva Angelei Merkel pe care o acuza ca s-a pronuntat doar pe informatiile obtinute de la Traian Basescu.

'Am un respect enorm pentru Germania, pentru doamna Merkel ca om politic, dar nu este acceptabil sa dai declaratii pe ce ti-a spus Basescu la telefon. Ai un urias aparat de consilieri si nu se poate sa nu fie unul care sa stie sau sa caute sa vada daca in Constitutia Romaniei exista sau nu aceasta procedura, nu se poate sa fii ditamai presedintele Comisiei Europene, domnul Barroso adica, si din vacanta sau de undeva sa mai trimiti o scrisoare lui Ponta fara sa stii ce s-a intamplat aici, sa vorbesti despre presiuni asupra Curtii Constitutionale cand in realitate 20 de milioane, 18, 16, cati suntem de romani, indiferent daca au votat sau nu, vad ca presiunile le face o singura persoana si cei care o servesc in diferite institutii. Nu se poate sa tratezi atat de neglijent un aliat, un partener si un stat de a carui democratie chiar iti pasa sau chiar te intereseaza', a subliniat Antonescu la Antena 3 potrivit Agerpres.

Nici ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, nu a scapat de remarca presedintelui interimar acesta spunand ca in timp ce in spatele sau, simbolic, sunt 7 milioane si jumatate de oameni care au votat, in spatele lui Traian Basescu sunt 900.000 de oameni si niste sustinatori din care, probabil, cel mai important este ambasadorul SUA in Romania.

Alte declaratii ale lui Crin Antonescu

Despre intalnirea cu Philip Gordon:

  • Discutiile nu au fost deloc formale. I-am spus lui Philip Gordon tot ceea ce trebuia si tot ceea ce dorea sa stie. As vrea sa spun ca vizita domniei sale este binevenita. Este normal ca departamentul de stat al SUA sa se intereseze suplimentar de situatia din Romania, pentru ca Romania este un aliat si un partener important pentru SUA. Stabilitatea Romaniei este importanta. A fost evident pentru mine ca si oaspetele american venea cu niste lucruri incorecte despre situatia din Romania.
  • Nu stiu in ce masura opinia domniei sale s-a schimbat. Dupa spiritul declaratiei pe care a dat-o presei la plecare am speranta ca da, dar e clar ca si Departamentul de Stat si toti care in politica americana s-au interesat de situatia Romaniei aveau informatii incorecte ca de exemplu aceea ca Guvernul a amanat rezultatul referendumului si doreste sa faca o renumaratoare. Informatie falsa. Nu Guvernul a dat un verdict de amanare, ci Curtea Constitutionala. E foarte clar, poate si pentru ca discutia cu noi a domnului Gordon a avut loc dupa discutia cu domnul Basescu, anumite informatii erau departe de realitatea politica din Romania
  • I-am comunicat oficialului american ca stabilitatea Romaniei nu este pusa in discutie in niciun fel, pentru ca Romania are un guvern legitim si care actioneaza normal cum s-a vazut si din acordul cu FMI-ul, si ca orientarea strategica majora a Romaniei nu se schimba din punctul de vedere al taberei politice pe care o reprezint si eu.

Despre Referendum si Curtea Constitutionala

  • CCR nu are cum scapa de aceasta responsabilitate pe care i-o da Constitutia. (...) Daca CCR nu ajunge la un rezultat in privinta verdictului pentru referendum, adica vor fi insuficiente voturi pentru luarea unei decizii, vom fi in cea mai rea situatie posibila.
  • Eu imi pun fierbinte speranta ca la 31 august Curtea isi va asuma responsabilitatea verdictului. De asta e acum aceasta batalie in legatura cu ce a cerut Curtea Guvernului, cu ceea ce Guvernul trebuie sau nu sa faca, pentru ca in fond aceste date actualizate sunt foarte importante pentru decizie, dar CCR, intr-un fel sau altul, trebuie sa decida pentru ca a amana din nou decizia sau a o pasa Parlamentului ar fi o solutie foarte nefericita, potrivit Agerpres.
  • Actualizarea listelor electorale nu este treaba mea, este treaba Guvernului. Eu am facut o pledoarie publica pentru ca Guvernul sa faca aceste lucruri, pentru ca sunt constitutionale si sunt cerute de Curte. Guvernul le face.
  • Scrisoarea premierului (scrisoarea adresata luni de premier Curtii Constitutionale - n.r.) sta marturie, memorandumul adoptat de Guvern la fel si aici lucrurile sunt clare. Nu e treaba mea sa ma amestec, sa monitorizez, sa fac ceva de genul acesta in legatura cu actiunea guvernamentala. Evident, ma interesez, nu e niciun secret. Ma interesez pentru ca este un lucru important si tine de functionarea acestei institutii si lucrurile merg normal.

Philip Gordon, asistent pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Hillary Clinton, a fost primit luni, incepand cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, de presedintele interimar Crin Antonescu