Guvernul va solicita Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa la care sa vina oricine, a anuntat, marti seara, premierul Victor Ponta.

El a precizat, la postul B1 TV, ca investitorul strategic va trebui sa isi asume datoriile combinatului, pastrarea locurilor de munca, realizarea investitiilor si derularea negocierilor pentru Arpechim. El a admis ca problema datoriilor Oltchim catre AVAS va trebui rezolvata inainte de a initia noul proces de privatizare.

Premierul a sustinut ca si-ar dori la Oltchim si un investitor american, englez sau francez, dar a precizat ca investitorii din aceste tari dispun deja de propriile combinate si ca doar grupul rus TISE s-a aratat interesat in mod concret.

In privinta noii conduceri a Oltchim, seful Guvernului a aratat ca asteapta ca aceasta sa rezilieze toate contractele cu firmele "capuse", sa reporneasca sectiile care pot asigura o productie "realista", nu pe stoc, si ca colaboreze cu consultantul pentru stergerea datoriilor combinatului si pregatirea noii privatizari.

Intrebat cine este autorul planului guvernamental de "salvare" a Oltchim, premierul a aratat ca principala parte a planului revine ministrului de Finante, Florin Georgescu, acesta beneficiind si de sprijinul ministrului Economiei.

Directorul general al producatorului de energie electrica si termica CET Govora, Mihai Balan, va prelua conducerea Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), numirea fiind aprobata marti de catre CA al combinatului, au declarat surse din Ministerul Economiei, actionarul majoritar al companiei din Valcea.

CET Govora este detinuta de Consiliului Judetean Valcea.

Oltchim a fost condus timp de 21 de ani de Constantin Roibu, care a demisionat din functie la inceputul lunii septembrie. In locul sau a fost numit, pentru o perioada limitata, Nicolar Radu Olaru, fost director general adjunct al combinatului.

Combinatul chimic se afla in portofoliul statului, prin Ministerul Economiei.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, iar procesul de vinzare a actiunilor statului in companie va fi reluat.

Robert Turcescu a prezentat in editia de marti seara e emisiunii "Sub semnul intrebarii", difuzata de B1TV, un contract de prestari servicii din decembrie 2009 intre SC Media Casa Press SRL, reprezentata de Gabriela Vranceanu Firea, nou inscrisa in PSD, (in calitatea de prestator) si Oltchim (in calitate de beneficiar). Obiectul contractului de 100.000 euro era prestarea de servicii de publicitate si PR in cadrul publicatiilor si emisiunilor prestatorului: Saptamana Financiara, Financiarul, Jurnalul National, Saptamana Financiara TV-Antena 1 (toate fiind detinute de trustul Intact). Potrivit B1TV, SC Media Casa Press SRL ii are printre administratori persoane fizice pe cele doua fiice ale lui Dan Voiculescu.