Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Look Tv, ca "la Tanger sunt capacitati de preluare existente, s-a trecut la faza a doua de extindere a capacitatii uzinei Dacia din Maroc", si in concluzie "este sigur ca se va pierde asamblarea de la Pitesti, la uzinele Dacia". Presedintele a mai atras atentia ca Romania va pierde numeroase investitii din cauza nefinalizarii coridorului IV paneuropean, adaugand ca, in conditiile in care Guvernul prefera construirea unei autostrazi din bani publici la Alexandria in locul coridorului pentru care exista cofinantare de 85% "e un lucru necinstit, in mine Guvernul va avea un adversar total cu o asemenea abordare. Tronsonul Pitesti - Sibiu trebuie facut, este o prioritate." Presedintele a subliniat si ca romanii trebuie sa fie mai exigenti cu politicienii corupti, el exprimandu-si ingrijorarea ca "Un mare numar de politicieni cu probleme penale au fost realesi. Asta le-a dat credinta ca pot face orice." Basescu a vorbit si despre Republica Moldova, spunand ca "Ce m-a durut pe mine a fost faptul ca doi premieri discuta reducerea numarului de burse. Eu le-as mari. Acum aflu ca se cam pune o frana la eliberarea actelor de cetatenie. O sa ma ocup sa vedem ce se intampla acolo. (...) Noi, Romania, dam o alternativa Republicii Moldova sa nu fie impinsa in Uniunea eurasiatica."

Traian BasescuFoto: captura Look Tv

Cele mai importante declaratii ale sefului statului:

Este sigur ca se va pierde asamblarea de la Pitesti, la uzinele Dacia, pentru ca deja la Tanger sunt capacitati de preluare existente, s-a trecut la faza a doua de extindere a capacitatii uzinei Dacia din Maroc. Acolo pui masina direct in vapor, este portul la cativa kilometri de fabrica, nu ca in Romania, unde Guvernul poate gandi sa dea prioritatea la Bucuresti-Alexandria decat la Pitesti-Sibiu.

Cand modifici Codul penal in favoarea unui grup nu poti sa spui ca nu ai avut resurse. Poti sa spui ca ai avut resurse de ticalos.

Un mare numar de politicieni cu probleme penale au fost realesi. Asta le-a dat credinta ca pot face orice. Pentru mine ramane de referinta ca a existat un domn Ghiveciu, arestat preventiv in ziua alegerilor, care a fost ales in fara ministrului Justitiei, Catalin Predoiu.

Probabil ca si politicienii au vina lor pentru ca nu au explicat de ce este important sa nu alegi un om arestat. Daca nu se transmite corect, ce sa inteleaga omul? Uitati-va la unele trusturi de televiziune ce fac.

Oamenii trebuie sa fie mai exigenti cu politicienii corupti.

Politicienii folosesc o mare minciuna cand spun ca ne trebuie revizuirea Constitutiei ca sa incepem reorganizarea administrativa. Avem 8 inspectorate de Politie intr-o regiune. Am o singura conducere, structurile de interventie vor fi in fiecare judet. La nivelul inspectoratului scolar, acelasi lucru. Nu iti trebuia decat sa vrei. Acest proces de pregatire a structurilor reorganizate in teritoriu se putea face. Ce nu puteai sa faci: nu puteai desfiinta Consiliile judetene, dar se puteau reorganiza.

Platim din nou costul influentei uriase pe care o au baronii din teritoriu asupra deciziilor de la centru. Aceasta reorganizare ar fi redus influenta baronilor si costurile de functionare a statului. Domnul Dragnea vrea sa o intareasca.

Eu daca as avea putere as face asa: daca vrei sa fii comuna, plateste-ti costurile de functionare, si eu de la centru iti dau bani de investitii. Nu poti sa fii comuna cand tu nu colectezi taxele.

Eu sunt un partizan al respectarii notiunii de stat unitar. Vreau sa stiu ca securitatea, educatia, sanatatea sunt echilibrat dezvoltate.

E vorba si de resursele acordare clientelor. Eu va spun spital in Bucuresti care are 400 de medici in plus. Daca s-ar distribui, s-ar acoperi putin. Sigur ca nu mai ai nevoie de repartitie, dar toti vor sa fie in Bucuresti. Ar trebui sa gasesc o formula sa-i distribui. Asta nu se poate decat prin mijloace de stimulare. Daca te duci din Bucuresti la Dorohoi, ia de 3 ori salariul. Eu ca Primarie iti dau atat in plus daca vii sa profesezi aici.

Nu exista lege care sa interzica primarului sa faca 5 case pentru 5 profesori din resurse locale si sa stabilizeze dascalul acolo. Pentru ca marea problema a tanarului absolvent este ca nu are casa. Domnul primar, daca tu ii pui la dispozitie casa, sunt convins ca vei avea profesor de engleza pentru copii. Nicio lege nu iti interzice. Dar pentru asta, ca primar, trebuie sa nu fii demagog si sa colectezi taxele locale. Dar tu, ca sa fii ales, nu strangi taxele si strigi la Guvern "dati-mi bani!". Ca cetatean, cand vezi ca primarul face o fantana arteziana, sa ii spui: domnule primar, dar nu mai bine faceti o casa pentru un profesor? Mai ales ca daca faci o casa in regie proprie, cheltuiesti cam 30% din cat costa o casa cumparata.

Eu ma duc vara la aceste zile ale comunelor, mai ales ca este o ocazie sa te intalnesti cu oamenii. Imi place insa sa particip la acele zile unde vin formatii de folclor, se pastreaza obiceiurile. Ce te faci insa ca a dat cosmopolismul peste noi si fetitele alea pe care le vezi in fundul gol la televizor primarul e mandru sa le aduca acolo? Pe bani grei. In loc sa aduca formatii de folclor. Eu daca as fi cetatean al comunei si as vedea ca primarul imi aduce acele fetite in fundul gol de la televizor nu as participa. Scopul cheltuirii banului public ar trebui sa fie sa ne faca mai mandri de noi. Pentru ca ce vedem la televizor... tot timpul auzim ca suntem ultimii.

Uitati-va ce se spune: Basescu foloseste justitia impotriva... Nu, Basescu a avut grija ca politicul sa nu mai influenteze deciziile judecatorilor si procurorilor. Am spus tepe in Piata Victoriei, mergem toti daca am incalcat legea. In loc sa se spuna ca se respecta legea, televiziunile spun ca Basescu baga in inchisoare oameni nevinovati.

Doar 15-20% dintre cetatenii Republicii Moldova vor reunificarea, ceea ce inseamna ca este un proiect care nu poate fi pus in aplicare maine. Eu am relaxat legea cetateniei, ceea ce inseamna ca familiile care si-au pierdut cetatenia fara voia lor o pot obtine usor. Am marit numarul de burse.

Ce m-a durut pe mine a fost faptul ca doi premieri discuta, dupa aceea, reducerea numarului de burse. Eu le-as mari. Acum aflu ca se cam pune o frana la eliberarea actelor de cetatenie. O sa ma ocup sa vedem ce se intampla acolo.

Noi, Romania, dam o alternativa Republicii Moldova sa nu fie impinsa in Uniunea eurasiatica. Partidul Comunist de la Chisinau are 46% in sondaje si este pentru Uniunea eurasiatica. Romania va da o alternativa.

Eu am constatat ca sinceritatea te costa uneori, dar asta nu m-a facut sa fiu mai putin sincer. Dar nimeni nu poate sa spuna ca am spus un lucru cu buna stiinta mincinos, nu e ca la Ponta, care daca iei dimineata cu ce a spus dupa-masa a mintit. De multe ori sinceritatea costa, poporului roman nu ii place sa ii spui lucruri pe care nu vrea sa le auda.

De data asta ii spun poporului ce vrea sa auda, Ponta va minte, baga acciza la combustibil ca sa aiba bani pentru baroni.

Nu sunt de acord sa platesc credit pentru unul care a vrut sa isi schimbe televizorul cu o plasma sau care a vrut sa isi schimbe aragazul de Gaesti cu unul adus de nu stiu unde.

Va trebui sa imbunatatim calitatea oamenilor politici, e o mare problema pe care o avem. Si a doua este sa explicam oamenilor decziile, nu pe cele populiste si care profita pe bani publici de slabiciunile celor mai saraci.