Ambasadorul rus in Romania, Valeri Kuzmin, a declarat ca o eventuala flota NATO in Marea Neagra va aduce tensiuni in plus, iar brigada multinationala ce va fi gazduita la Craiova face parte dintr-o campanie de implementare de echipament greu si de exercitii militare in apropierea granitelor Rusiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

''Daca ati avea o astfel de flota, noi nu credem intr-o astfel de flota atat timp cat este doar o presupunere. Si nu este un secret, din cate imi dau eu seama, ca va fi o flota NATO. Acest lucru va aduce tensiuni in plus, de care nu are nimeni nevoie in aceasta regiune. Din mai multe motive, mai ales pentru ca avem conventii care limiteaza prezenta straina in aceasta regiune, de exemplu Conventia de la Montreux, si vedeti, intreaga planeta a devenit destul de mica. Vedeti ca tensiunile dintr-o regiune pot influenta alte regiuni, chiar si indepartate. Dar aici, in aceasta regiune destul de mica, evident o concentratie in exces a fortelor navale nu credem ca ar fi o dezvoltare pozitiva pentru regiune'', a comentat diplomatul rus intr-un interviu acordat Digi 24, potrivit Digi24.

El a fost intrebat si cum vede Rusia brigada multinationala de la Craiova.

''Noi privim lucrurile acestea intr-un cadru mai larg, intr-un context mai amplu. Stiti ca spre finalul anilor 90, secolul trecut, a fost un act fundamental semnat de Rusia si NATO, care stipula ca nu se muta trupe masive de lupta in tarile din vecinatatea Rusiei. Credem ca orice constructie de acest tip de forte, care sunt deja in alte tari si de asemenea partial si in Romania, in anumite tari sunt aduse noi unitati de militari, iar noua ni se spune sa nu ne ingrijoram pentru ca sunt aduse prin rotatie, personalul militar va sta acolo doar 6 luni si apoi se rotesc trupele. Noi credem ca nu este o diferenta prea mare legat de bazele pe care aceste trupe sunt acolo, permanent sau prin rotatie. Acesta este un pretext si este deja un fapt ca pretextul este folosit pentru a fi implementat echipament greu, pentru a fi facute exercitii militare complexe in apropierea granitelor noastre. Noi credem ca aceasta este diferenta. Vedeti, poate previn intrebarea urmatoare, ca Rusia organizeaza exercitii militare. Trebuie sa ne amintim mereu ca le organizam pe teritoriul nostru national. In ceea ce priveste fortele NATO, ele sunt aduse aici de la distante mari, uneori de dincolo de ocean'', a fost pozitia sa.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat la finalul sedintei CSAT din septembrie ca brigada multinationala convenita la summit-ul NATO de la Varsovia va functiona la Craiova, avand la baza Brigada II Infanterie Rovine. El a reiterat faptul ca in cursul anului 2017 va fi declarata capacitatea initiala a brigazii, ceea ce inseamna ca organizarea va incepe, urmand ca in 2018 - in cel mai optimist scenariu - brigada sa devina functionala.