În Izmail, restricțiile s-au mai relaxat în ultima perioadă, iar oamenii au început să iasă la plimbări lungi, pe faleza Dunării. Trimisul Radio România în Ucraina, Alexandru Buzică relatează că orașul este împânzit peste tot cu semne de avertizare.

Iaroslav, antreprenor din UcrainaFoto: Alex Buzica/RRA

”Peisajul nu este unul tocmai roz, peste tot sunt arici de fier, amplasați pe malul fluviului. Plaja este minată și orice pas greșit poate fi fatal, dar cu toate acestea, oamenii nu sunt panicați și încearcă să trăiască normaltatea dinainte de război.

FOTO: Alexandru Buzică/Radio România Actualități

”Alarmele au sunat doar de două ori în 24 de ore, iar cetățenii orașului au putut dormi mai liniștiți. Acum încep să iasă la suprafață poveștile de război, dorul de copii, părinți sau de persoanele care au plecat cât mai departe de acest conflict” - povestește corespondentul RRA.

”La un magazin l-am întâlnit pe Iaroslav, un tânăr de 35 de ani. Era singur. Se uita în telefon și zâmbea. Din pură curiozitate jurnalistică, l-am abordat. El mi-a povestit că cei doi copii și soția lui sunt, acum, la București. Tocmai ce primise o poză cu toți trei.

Înainte de război, era antreprenor, avea o băcănie în Kiev și locuia cu familia în Irpin. Timp de 15 ani, a lucrat în Kiev, tatăl său este rus și mama este ucraineancă.

Apartamentul din Irpin a fost bombardat, tot blocul aproape ca a fost dărâmat, iar Iaroslav nu știe când se va putea întoarce. Nu știe nici cine îi va putea despăgubi și cine va reabilita întregul cartier distrus.

Familia lui e acum la București, ..”Am plecat pe 24 februarie din Irpin, imediat ce a început atacul asupra orașului. Am fost către Lvov, iar de acolo am plecat către Ujhorod, ca mai apoi să mergem la Odessa și să ajungem aici, într-un final, în Izmail.

Soției mele i-am dat mașina și am trimis-o împreună cu copii, într-o zonă sigură, la București, eu am rămas aici, cu tatăl meu de 80 de ani” - mărturisește Iaroslav. El este un caz fericit. Acum este în siguranță la Izmail, la fel și familia lui, aflată în România”, poveștește corespondentul RRA în Ucraina.

Apartamentul bombardat din Irpin. Video: Alexandru Buzică/RRA

Într-un război, poveștile triste sunt cele care domină. O femeie din Harkov și-a pierdut soțul în bombardamente. Fiul ei s-a înrolat în Forțele de Apărare Teritorială, dar de el nu mai știe nimic de mai bine de trei săptămâni.

Izmail este un oras cu o populatie de aproximativ 80 de mii de locuitori, la care i se adauga 15 de mii de refugiati ucraineni permanenti, care au venit în acest loc după ce au fugit din calea bombardamentelor care au loc în estul tarii, in regiuni precum Nicolaev, Mariupol sau Harcov.

FOTO: Alexandru Buzică/RRA

În Izmail, la inceputul razboiului, toata lumea era panicata, soldații și oamenii legii patrulau non stop pe strazile orasului. În supermarketuri nu se mai gaseau produse alimentare, iar singurul ajutor pentru locuitorii de aici venea din România, care este la doar 60 de km de acest oras. Acum, la mai bine de o lună de la inceputul razboiului, situatia s-a detensionat.

Magazinele, restaurantele, cafenelele si centrele comerciale au fost redeschise. Chiar si unele baraje de control ale armatei, amplasate pe sosele principale au fost ridicate, iar oamenii pot circula pana la ora 22, in loc de ora 18.00, așa cum se intampla până acum. Oamenii sunt mai calmi. Se gandesc la pace.