Războiul continuă în Ucraina, iar după 54 de zile, oamenii încearcă să își trăiască viața într-un mod cât mai normal posibil, în ciuda pericolelor care există la tot pasul. În Izmail, pe partea ucraineană a brațului Chilia, zona este împânzită cu arici de fier. Mai mult, peste tot sunt indicatoare care îi atenționează pe cei prezenți că plaja este minată.

Drumuri din UcrainaFoto: Alex Buzica/RRA

Cu toate acestea, sunt zeci de oameni, inclusiv copii, care au ieșit sa se plimbe pe plajă, în ciuda războiului - transmite corespondentul Radio România Actualități, Alexandru Buzică.

Video: Alex Buzică/RRA

Ariciul, simbol național în Ucraina

Odessa - cândva unul dintre cele mai spectaculoase oraşe de pe continent este, acum, total schimbat. La fiecare pas, sunt saci puşi unii peste alţii ca protecţie pentru zidurile clădirilor de patrimoniu şi stavilă împotriva bombardamentelor, iar aricii de oţel montaţi pe şosele contra tancurilor aproape că au devenit simbol al unei ţări în război.

Centrul orașului, cândva plin de turiști este blocat de baricade. În fiecare noapte, pe carosabil sunt aruncați arici de dimensiuni mai mici, pentru a împiedica accesul mașinilor după ora 21.00.

FOTO: Alex Buzică/RRA

Celebra Opera din Odessa este acum înconjurată de soldați, care nu permit accesul în această zonă. Pentru a putea trece de aceste baraje, jurnaliștii trebuie să aștepte ofițerul de presă pentru a putea trece de baraje și pentru a ajunge la Centrul de presă.

Video: Alex Buzică/RRA

Paștele Catolic, sărbătorit în condiții speciale. Cum va fi de Paștele ortodox?

În Ucraina, slujba de înviere pentru creștinii catolici s-a desfășurat total diferit în acest an. Este pentru prima oară în istoria modernă, când slujba s-a desfășurat până la ora 21.00, din cauza Legii marțiale impuse pe 24 februarie. Totul s-a desfășurat sub zgomotul alarmelor antiaeriene.

Foto: Alex Buzică/RRA

Și Paștele ortodox se va desfășura diferit. Chiar dacă pot merge la biserica până la ora 21.00, credincioșii sunt rugați sa nu se adune în grupuri mari și să poarte în permanență cu ei pașaportul și buletinul iar dacă va fi cazul, să colaboreze cu forțele de ordine și cu militarii.

Președintele Volodimir Zelensky și guvernatorii regiunilor din Ucraina au dat publicității communicate în care îi roagă pe oameni să înțeleagă pericolul la care se expun dacă ies din casa după ora 21.00. Slujba în biserică, realizata de preotii ortodocsi, se va putea desfasura normal, însă fără credincioși prezenți in lăcașul de cult. Multe slujbe vor fi transmise online.

Totodată, in regiunea ODESSA, oamenii sunt rugați sa coopereze cu forțele de ordine si armata dacă vor fi controlati si dacă vor merge la biserică.. "Războiul nu ne împiedică să sărbătorim Paștele catolic, chiar dacă sunt restricții. Victoria va fi a noastră" - spun ucrainenii.

Video: Alex Buzică/RRA