Invitatul Gabrielei Vranceanu Firea la "Stirea Zilei", presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase a vorbit despre viitoarele alegeri din toamna, despre sistemul de vot si despre influenta si meritele PSD, atat in timpul guvernarii de dinainte de 2004, cat si in timpul guvernarii liberal-democrate.

Presedintele Consiliului National PSD crede ca va fi important la alegerile din toamna ca partidul sau sa se bata si sa arate ca este o alternativa la actuala putere de dreapta. "Oamenii chiar daca nu se uita in oferta noastra, ei acumuleaza incredere sau lipsa de incredere fata de cei care par ca stiu drumul", a mai spus Nastase.

"Oferta politica pe care am facut-o reprezinta doar expresia sintetica a cea ce este, de fapt, programul de guvernare care are cateva sute de pagini. In oferta se schiteaza anumite obiective si nu am venit cu foarte multe detalieri", a declarat Adrian Nastase.

"Punctul meu de vedere este ca ar trebui sa avem alt sistem de vot. Camera Deputaţilor să rămână pe un vot politic, pe liste, astfel încât partidele să-şi menţină autoritatea şi rolul. Pe de altă parte, Senatul ar fi putut să reprezinte o zonă a regiunilor. Dar, sub presiunea lui Traian Băsescu, s-a ajuns la referendum şi la un anumit compromis, iar sistemul de vot trebuie corectat fără a exista efecte negative", a mai precizat Nastase.

Adrian Nastase a mai vorbit si despre meritele guvernarii PSD de pana in 2004: "PSD-ul pe care l-am condus a creat in 2004 o crestere economica de 8,4%. Si intrarea in UE s-a realizat, prin finalizarea negocierilor, s-a realizat intrarea in NATO, eliminarea vizelor pentru romani pentru a circula in Europa. Sigur, au fost si unele greseli care au creat nemultumiri". Acesta a mai declarat ca, dupa pierderea alegerilor in 2004, PSD-ul a intrat intr-un "oarecare declin si a fost considerat vinovat pentru neimpliniri si pentru nefunctionarea unor institutii".

"In mod evident pe chestiuni practice, in care nu puteam sa ne dam la o parte, a trebuit sa votam in favoarea proiectelor de la guvern, dar am marcat politic, pe proiectele importante, punctul nostru de vedere. Guvernul democrat-liberal a devenit social-liberal datorita presiunilor noastre", a mai declarat Nastase, referindu-se la presiunile si influenta social-democrata asupra actualei guvernari.