Invitat la emisiunea "Sinteza Zilei"(Antena3), liderul PSD, Mircea Geoana a discutat despre anuntul facut de Traian Basescu privitor la gazduirea de catre Romania a unor elemente ale scutului antiracheta american. Geoana este de parere ca, inainte de luarea unei astfel de decizii, "o dezbatere publica ar fi fost sanatoasa. Opinia publica romaneasca are dreptul sa afle ce riscuri, ce avantaje si dezavantaje presupune aceasta decizie".

"Este cert ca o astfel de decizie, poate cea mai importanta decizie de securitate nationala de dupa 1990, lasand la o parte intrarea in NATO, nu se poate lua pe picior. Indiferent daca suntem sau nu in favoare, opinia publica romaneasca are dreptul sa afle ce riscuri, ce avantaje si dezavantaje presupune aceasta decizie. Lumea trebuie sa stie cat costa si, mai ales, cum faci o negociere", a declarat Mircea Geoana.

Liderul PSD a amintit de negocierile pe care Polonia le-a purtat "la sange" cu SUA in momentul cand s-a alaturat in programul scutului antiracheta. "Polonezii au avut o discutie cu americanii, pentru ca si la ei au existat niste costuri importante, si au vorbit despre resurse suplimentare de modernizare a armatei poloneze, au adus in discutie problema vizelor pentru polonezi pentru teritoriul american. Trebuie sa existe avantaje de ambele parti, dincolo de obligatia de solidaritate transatlantica", a declarat Geoana.

Presedintele PSD a mai mentionat ca o dezbatere publica pe tema gazduirii unor elemente ale scutului antiracheta american ar fi "sanatoasa" si a adresat o rugaminte colegilor sai de breasla sa nu faca "din aceasta problema o chestiune superelectoralista".

Dupa parerea liderului social democrat, CSAT si Presedintele Romaniei ar fi trebuit sa procedeze la "o minima informare a opinei publice si la o discutie cu liderii politici", inainte sa faca anuntul de astazi.

"Nu vreau sa critic chestiunea pe fond. Este clar ca este un element pozitiv, de strangere a relatiilor cu America, este o chestiune de incredere, cu multe avantaje. Cred ca Presedintele Romaniei si ministrul apararii ar trebui, poate, sa aiba o discutie, chiar cu usile inchise in prima etapa, si apoi sa mearga in Parlament. Este o chestiune foarte importanta pentru ca, pe langa avantaje, exista si riscuri. Vor fi multe voci care se vor manifesta impotriva acestui proiect. Riscul exista, este in Orientul Mijlociu, mai exact in Iran", a declarat Mircea Geoana.