Ministrul Muncii Sebastian Lazaroiu a declarat joi seara la postul de televiziune B1 Tv ca Romania trebuie sa actioneze prudent, desi este clar ca "putem sa rezistam mult mai bine ca acum doi ani". Lazaroiu sustine ca ministerul pe care il conduce are un obiectiv foarte important: reducerea cheltuielilor de asistenta sociala.

Sebastian LazaroiuFoto: Agerpres

"E un dezmat acolo. Daca nu punem capat, n-avem nicio sansa", a adaugat Lazaroiu.

Despre strategia fiscal-bugetara, ministrul Muncii a spus ca daca maine "vom descoperi o mare punga pe petrol si ajungem ca Arabia Saudita, atunci din 2013 se schimba toata strategia". "Cred ca aceasta strategie fiscal-bugetara a guvernului este cele mai intelept mod de a privi viitorul", a adaugat Lazaroiu.

Sebastian Lazaroiu a criticat posturile de televizune Realitatea TV si Antena 3 pentru "dezinformarea cu buna stiinta", in ceea ce priveste inghetarea pensiilor pana in 2014. Ministrul a acuzat cele doua posturi ca au raspandit panica in randul asociatiilor de pensionari care au reactionat la o astfel de veste.

  • "O spun pentru pensionarii care se uita la noi. Daca pensionarii vor sa fie dezinformati si maine, cand stau cu butonul telecomenzii sa lase tot pe Realitatea si Antena 3. Totul a pornit de la o dezinformare cu buna stiinta a presei. Si Realitatea TV si Antena 3 au titrat ca ingheata pensiile pana in 2014. Asta a fost dezinformarea care a raspandit panica in randul asociatiilor de pensionari, care au si reactionat. Au reactionat la o informatie de la niste televiziuni de stiri, asa spun ele ca sunt. Ni s-a solicitat punctul de vedere dar pana a venit punctul de vedere ei au pretins ca ei au acel text al stategiei fiscal bugetare. In acel text nu scrie nimic despre inghetarea pensiilor pana in 2014" (...) "Este vorba de aproximativ 100.000 de persoane, care aveau de recuperat niste drepturi, niste majorari", a explicat Lazaroiu. 

Ministrul a spus ca textul face referire la pensionarii care au fost incadrati in grupe cu conditii deosebite de munca, care ar fi trebuit sa primeasca in 2012 niste majorari care vor fi acordate in 2014 conform noilor calcule. "Este vorba de aproximativ 100.000 de persoane", a spus ministrul.

Despre restrictiile aplicate romanilor care vor sa munceasca in Spania, Lazaroiu a spus ca decizia Comisiei Europene e mult mai nuantata "decat s-a prezentat la noi". "Situatia Spaniei e mult mai dificila. Nu am vrea noi sa fim in locul lor. (...) Datoria publica a Spaniei era de 65% fata de 35% a Romaniei. Cota somajului la ei este de 21%", a explicat Lazaroiu.

  • "Comisia intelege situatia dificila si accepta restrictia pe care Spania o impune lucratorilor romani. Dar nu o accepta ca atare, pentru ca Spania a spus: Noi vrem sa introducem restrictia si s-o mai discutam la 31 decembrie 2012. Comisia spune: Acceptam restrictia pe care vreti sa o introduceti pentru lucratorii romani, cei care vor sa vina de acum incolo, doar ca nu decideti voi unilateral cand ridicati restrictia, ci noi decidem cei de la Comisia Europeana. Le-au cerut sa trimita trimestrial un raport cu situatia pe piata fortei de munca si pe fiecare sector de activitate", a explicat ministrul.

"Comisarul Andor isi exprima dubiile ca o asemenea solutie rezolva problemele de pe piata muncii din Spania", a mai precizat Lazaroiu.

Angajatorul spaniol va cauta si maine romani pentru anumite sectoare, de exemplu in domeniile agricultura, constructii, menaj si baby-sitting, sustine ministrul, adaugand ca niciodata spaniolii nu vor merge catre sectoarele mentionate.

"Acestea vor ramane intotdeauna slujbe pentru imigranti", a mai spus Lazaroiu.

Romani are doua saptamani in care poate sa conteste aceasta decizie. "Nu am hotarat inca. Drepturile romanilor nu sunt afectate de aceasta decizie pe care Spania le-a aplicat. Singura noastra ingrijorare a fost sa nu apara abuzuri in privinta romanilor care se afla deja in Spania", a spus Lazaroiu.

Din cauza asta, s-a decis infiintarea unui grup de lucru la nivelul celor doua ministere si o "linie verde". "Undeva dupa 15 august aceasta va fi diponibila", a precizat Lazaroiu