Trupele ruse vor lovi în părți neașteptate ale frontului atunci când își vor desfășura ofensiva de vară în Ucraina și ar putea încerca să avanseze spre orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, a declarat marți comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, relatează Reuters.

HarkovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei a fost lovit de rachete și drone în ultimele săptămâni, dar forțele Kievului vor fi pregătite să zădărnicească orice atac, a spus Oleksandr Pivnenko.

"Ne pregătim. Da, inamicul ne va oferi surprize neplăcute. Va opera în zone în care nu ne așteptăm. Dar nu își va atinge scopul", a declarat el pentru presa ucraineană Liga.net.

Rusia a avansat în est, dar asistența militară a SUA, îndelung întârziată, este de așteptat să fie aprobată în această săptămână și să ajungă în curând în Ucraina, ameliorând deficitul critic de muniții și apărare antiaeriană.

Oficialii ucraineni cred că Moscova vrea să cucerească orașul estic Ceasiv Iar, important din punct de vedere strategic, până pe 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste.

Pivnenko a spus că prevede „unele dificultăți” pentru trupele de la Kiev, dar că forțele ruse nu vor obține câștiguri decisive.

„Poate că vor putea să-și atingă 10-15% din obiectivele lor. Dar aceasta nu va fi o victorie strategică”.

El se aștepta ca trupele ruse să continue să lovească infrastructura critică a orașului Harkov, dintre care o mare parte a fost deja avariată sau distrusă în loviturile rusești, dar nu să captureze orașul.

Luni, un mare turn de televiziune din orașul ucrainean Harkov a fost rupt în două de către un atac rusesc de luni.

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina