FMI, mai pesimist fata de sansele de crestere ale economiei romanesti. Fondul Monetar International (FMI) a redus estimarea de crestere economica pentru Romania in 2014. Institutia internationala, ca de altfel majoritatea analistilor si economistilor, revizuieste prognozele cel putin o data pe an, iar estimarile nu sunt de regula atinse. Totusi, asa cum precizeaza si reprezentantii FMI, predictiile arata cu destula acuratete trendul pe care se afla o economie, chiar daca nu sunt atinse cifrele din raport. In ultimul raport, FMI considera ca Romania va avea o crestere economica de 2,4% in acest an, dupa ce anuntase, in comunicatul din iulie, ca avansul PIB va fi de 2,8%. Se pare ca discutiile din iulie avute cu reprezentantii romani au fost prea optimiste, mai ales ca revizuirea de la mijlocul anului reprezenta o majorare fata de prognoza de la inceputul anului, cand se indica o crestere de doar 2,2%, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Fondul Proprietatea, a treia luna de scadere a profitului. Fondul Proprietatea (simbol FP) a marcat, in perioada ianuarie- septembrie, un castig de 984,53 miliarde de lei, in scadere cu 25 milioane de lei (2,5%) fata de rezultatul de la sfarsitul lunii august, fiind insa cu 84% mai mare decat profitul din primele noua luni ale anului trecut (535,2 milioane lei), potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti. Dupa un profit record de 1,064 miliarde de lei in primele sase luni ale anului, castigul FP scadea in iulie cu aproape 50 de milioane de lei, la 1,016 miliarde lei, si in august cu 6 milioane lei, la 1,010 miliarde de lei. Bogdan Gherghe, analist "Tradeville", considera ca scaderea profitului net este explicabila prin faptul ca principalele surse de venit pentru FP - vanzarile de active din portofoliu sau incasarea dividendelor - nu au fost active in ultima luna, anuntaBursa.ro.

Ilfovul, zona cu cea mai mare crestere a populatiei din toata Uniunea Europeana. Migratia bucurestenilor catre zonele din preajma Capitalei, aflate administrativ in Judetul Ilfov, dar si sporul natural al populatiei a facut ca Ilfovul sa fie judetul cu cea mai mare crestere demografica din UE. Potrivit unui studiu realizat de catre Eurostat, in perioada 2008-2011, cu date din perioada 1 ianuarie 2008-1 ianuarie 2013, polulatia din Ilfov s-a majorat in medie cu 3,34%, in fiecare an. In total, in perioada analizata au existat 18 regiuni in care s-au constatat cresteri demografice anuale de peste 1,5%, din care patru sunt mari capitale europene. Este vorba despre de Bruxelles, Copenhaga (Denemarca), Stockholm (Suedia) si Luxemburg. In rest, cresteri demografice importante s-au inregistrat in 6 regiuni urbane din Marea Britanie, 2 zone din Spania, 2 zone urbane din Polonia si cate o regiune din Germania si Franta. Per total, populatia UE a crescut in perioada 2008-2011 in medie cu 0,26% pe an, informeazaEconomica.net.

Principala sursa de competitivitate in viitorul mediu: Finantarea si structura alocarilor pentru educatie in UE si in Romania. In conditiile in care educatia e principala cheie de crestere in viitor a competitivitatii, fie si prin comparatie cu "concurenta" regionala, alocarile bugetare ignora orice prioritate a acestui sector. Problema nu mai e ca Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana in privinta cheltuielilor pentru educatie calculate per elev, chiar si ajustate favorabil prin intermediul nivelului mai redus al preturilor cu forta de munca, bunurile si serviciile achizitionate, ci distanta la care se situeaza fata de orice alt stat european. Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, un tanar roman beneficiaza de doar 30% din banii alocati in medie la nivelul Uniunii. Pentru referinta, mentionam ca acest indicator este de 40% in cazul Bulgariei, 68% in cazul Poloniei si 74% in cazul Cehiei. Primul loc in materie este detinut de Danemarca, cu 141%, urmata la mare distanta de Suedia si Olanda, cu cate 125%, scrieCursdeguvernare.ro.

150 milioane de euro pentru "Start-up Romania". Astazi, a fost lansata schema de finantare "Start-up Romania", proiect in valoare de 150 de milioane de euro care vine in sprijinul dezvoltarii antreprenoriatului, mai ales in randul tinerilor, spune un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene. "Programul Start-up Romania face parte din initiativa de pozitionare a Romaniei ca HUB-ul antreprenorial Sud Est european. In acest sens, vom sprijini in prima etapa domenii precum IT-ul, industriile creative , turismul si sanatatea. Conceptul include educatie antreprenoriala , mentorat , servicii de incubare, internationalizarea afacerilor si granturi de pana la 25 000 euro. Initiativa va fi implementata in parteneriat public-privat, iar sectorul privat va detine ponderea cea mai mare", a declarat Florin Jianu, ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, anuntaEVZ.

Modalitatea de returnare a taxei auto din 2008, discriminatorie. Curtea de Justitie a Uniunii Europene /CJUE/ a decis, miercuri, ca modalitatea de returnare a taxei auto stabilita prin OUG nr. 9 din 2013 este una discriminatorie iar autoritatile trebuie sa achite romanilor care solicita acest lucru nu numai valoarea taxei in sine, ci si dobanzile aferente perioadei in care taxa a fost incasata nejustificat. "(...) sistemul mentionat are ca efect exonerarea autoritatilor nationale de obligatia de a lua in considerare dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei pe poluare si rambursarea acesteia si, prin urmare, nu indeplineste cerinta enuntata la punctul 29 din prezenta hotarare (...) In aceste conditii, este necesar sa se constate ca un sistem de rambursare precum cel in discutie in litigiul principal nu permite exercitarea efectiva a dreptului la rambursarea unei taxe percepute cu incalcarea dreptului Uniunii de care justitiabilii dispun in temeiul acestui drept", se arata in decizia CJUE, informeazaCapital.ro.

Delphi doteaza noul Volvo XC90 cu cel mai sofisticat pachet de siguranta. Delphi a lansat in premiera pe piata, Sistemul Integrat Radar si Camera Video, pe automobilele Volvo. Astfel, noul Volvo XC90 este echipat cu sistemul Delphi RACam, care permite o gama larga de caracteristici de siguranta activa. In cadrul cooperarii cu Volvo Cars, Delphi Automotive ofera cel mai cuprinzator si cel mai sofisticat din punct de vedere tehnologic pachet standard de siguranta, dintre cele disponibile in industria de automobile. Prezentat in premiera la Salonul Auto de la Paris, noul Volvo XC90 este prima masina din lume care are integrat sistemul de franare automata in intersectii, scrie24auto.ro.