Statele lumii sunt in pericol de a intra intr-o noua criza de alimente cauzata de dezastrele ecologice si de speculatiile de pe piata economica globala, a avertizat O.N.U. la una dintre intalnirile de urgenta organizata in legatura cu cresterea preturilor alimentelor, scrie The Guardian.

Intalnirea Organizatiei ONU pentru Alimentatie si Agricultura sustinuta vineri a fost convocata inca de luna trecuta dupa ce incendiile din Rusia au condus catre un set de interdictii foarte dure in ceea ce priveste exportul de grau si dupa izbucnirea revoltelor din Mozambic, soldata cu moartea a 13 persoane.

„Ceea ce am observat in ultimele saptamani este o perioada de fragilitate cauzata in mare parte de anuntul de interzicere a exportului de grau venit din Rusia, fapt care a generat cresterea preturilor” a declarat Gregory Barrow, expert O.N.U.

In cadrul intalnirii organizate astazi la Londra, Oliver De Schutter, raportor special al O.N.U. pe problema alimentara, a explicat ca singura solutie pe termen lung de evitare a unei posibile crize alimentare ar fi ca populatia sa se intoarca la agricultura ecologica. Aceasta modalitate, care nu necesita utilizarea combustibililor fosili, a pesticidelor si a utilajelor grele s-a dovedit a fi mai eficienta in economisirea resurselor de apa si pentru protejarea solului.