Gabriel Oprea, omul momentului dupa ce l-a transferat de la PSD in UNPR pe ministrul Justitiei, a declarat joi la Adevarul ca "o sustin total pe Laura Codruta Kovesi pentru inca un mandat la sefia DNA". Oprea a mai relatat in interviu ca a primit amenintari cu moartea in 2009, cand nu a vrut "sa instaleze mafia la Ministerul de Interne". Oprea a confirma ca PSD i-a propus fuziunea insa nu are cum se revina in PSD.

Intrebat daca o sustine pe Laura Codruta Kovesi pentru un nou mandat, Oprea a raspuns: "Total. Normal ca o sustin. Nu uitati ca a fost propusa si sustinuta si de Victor Ponta si de Cazanciuc si de mine. A demonstrat ca merita acest lucru, chiar daca imi fac prieteni sau nu".

Despre inscrierea lui Robert Cazanciuc in UNPR: "N-a semnat nimic, sunt doar discutii. Nu neg ca UNPR are un interes pentru Ministerul Justitiei. Nu este nimic oficial, ca sa fie foarte clar".

Oprea a mai declarat ca parlamentarii UNPR vor ramane in banca la votul de vineri de la motiunea de cenzura, adica se vor abtine.

"Nu cred ca ne ridicam din banca. E o procedura: prezent, nu votez. Cel care vrea sa te darame trebuie sa isi arate forta atunci, la urna de vot. Sunt intr-o coalitie de guvernare, sunt un om serios, sunt un om care mi-am dat cuvantul si cred ca Guvernul Romaniei este un guvern bun, din care fac si eu parte. E o problema in primul rand de bun simt sa mergi cu echipa din care faci parte (...) si la bine si la rau. Este important sa te tii de cuvant, sa fii serios. Maine nu fac altceva decat ce am spus pana acum.

In momentul in care actuala coalitie de guvernare sau oricine altcineva militeaza impotriva intaririi statului roman, unul din pilonii UNPR, din momentul acela nu mai sunt partener cu actuala coalitie de guvernare si cred ca am fost destul de clar. In rest, si eu si colegii mei din UNPR mergem cu Guvernul Romaniei din care facem parte.

Care este interesul national al Romaniei acum: "Interesul national este increderea pe care partenerii nostri internationali o au in Romania. Asta e interesul - securitatea si sa traim si noi mai bine.

Despre criza politica: "Suntem la inceputul unei crize politice, am spus-o mai ales ca ma ocup, sunt vicepremier pentru securitate nationala, nu sunt vorbe goale. Nu cred ca este benefic pentru Romania, discutam despre securitatea romaniei, la granita cu Ucrain, o criza prelungita."

Despre un eventual nou guvern cu George Maior premier: "Suntem prieteni, este un om care si-a facut datoria pentru Romania. Si-a dorit tot timpul sa i se spuna ambasador, este un ambasador, un om in care partenerii au incredere. Intra in profilul de prim ministru. Deocamdata este Victor Ponta, un om pe care il cunosc si in care am incredere. I-am botezat copilul. Este un prim-ministru destept si bun, nu cunosc problemele pe care le are la parchet.

Nu vreau sa fac scenarii acum. El mi-e prieten, Maior mi-e prieten. a fost si ideea mea, intra in profilul de prim minsitru, nu vreaU sa intru in alte scenarii."

Intrebare: L-ati vrut pe Ponta in UNPR?

Oprea: "Are rost sa mai discutam despre trecut? Haideti sa discutam despre viitor. El are nevoie de sprijinul colegilor sai mai mult ca oricand. Orice echipa se strange la greu. Victor Ponta este sprijinit de actuala coalitie. cred ca va avea sansa sa se apere in justitie.

Despre demisia dvs de la interne - 13 ian 2009.

"L-am numit pe Ardelean (Virgil Ardelean, numit de Oprea la conducerea DGIPI in ianuarie 2010, decizie contestata de presedintele partidului de atunci Mircea Geoana - n.r.), desi nu il agream. Mi s-a cerut demisia, dar eu am spus: nu pun mafia la interne." Oprea a povestit ca se dorea, de catre conducerea partidului, o alta persoana in locul lui Ardelean, despre care existau informatii ca se ocupa de crima organizata. "Fusesem amenintat inclusiv cu moartea", a mai declarat Oprea, in context. "Am vrut sa spun ce s-a intamplat, dar nu m-au lasat."

Despre partid si posibilitatea de a candida singuri in alegeri:

"Cand a cazut guvernul aveam si noi vreo 400 si ceva de primari veniti pentru beneficiile guvernarii sa fie foarte clar. In doua saptmani am ramas cu 20 de primari. Noi am votat guvernul Ponta cand nu eram in usl, am dat 33 de voturi. Ne-a promis atunci ca ne da 33 de parlamentari, am batut palma. Am dat 19 dintre care au intrat 15."

"Putem sa mergem singuri si cred ca luam 10%. Avem o asociere cu guvernul, oamenii aia au incredere in mine. E o plasa de siguranta (alianta cu PSD - n.r.). Guvernarea este buna. Avem un protocol pe care il analizam, avem o propunere concreta din partea psd sivom lua o decizie."

Despre liberali:

"Sunt prieten cu dl blaga, m-am vazut si cu alina gorghiu. PNL a avut inteligenta si au pus o figura frumoasa. Orice institutie are un chip."

Despre fuziunea cu PSD

Intrebat daca s-a gandit sa revina in PSD: "Nu".

Intrebare: V-au propus fuziunea? Oprea: "Normal ca da, si cand eram in genunchi au zis hai inapoi. Si acum au propus. Oamenii aia (din UNPR - n.r.) au venit pentru mine, in UNPR nu vb nici de stanga nici de dreapta, vorbim de Romania. Cum sa ma intorc inapoi in psd cand in unpr sunt oameni care ma sustin?"

Intrebare: In ce moment nu ati mai sprijini guvernul?

Oprea: "Momentul ar fi daca, ipotetic, daca s-ar incerca daramarea statului, institutiilor.

Intrebare: Daca se trec prin parlament modificarile la codul penal?

Oprea: "Daca sunt sub pres, nu le votam."

Despre discutii cu presedintele: "Am avut mai multe discutii cu pres iohannis, toate institutionale, pe securitate. Stie ca sunt un om serios. Si apreciat si respectat in domeniul securitatii nationale."