Adversarii sai liberali si socialisti l-au supranumit "Scorpionul", concetatenii sai "Popeye marinarul". Presedintele roman de centru dreapta a scapat la limita de destituire, scrie cotidianul francez Le Monde. Desi 86% dintre votanti s-au pronuntat pentru plecarea sa, rata de participare pentru validarea referendumului nu a fost atinsa, dupa ce partizanii sai au cerut boicotarea scrutinului.

Presedintele, pe care o parte a presei apropiata de guvern nu ezita sa-l compare cu fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu, pare un miracol. La 60 de ani, a supravietuit deja unui referendum de demitere in 2007 si procesului de realegere in 2009. De aceasta data, Traian Basescu "va ramane la Cotroceni, dar nu mai are nicio legitimitate", afirmase luni premierul Victor Ponta. Seful statului promite sa actioneze in favoarea unei "reconcilieri".

Angajat in politica in 1989, acest copil din Basarabi, orasel din apropierea Marii Negre, a fost ministru al transporturilor in mai multe guverne, inainte de a castiga in 2000 primaria Bucurestiului si de a se impune in fruntea Partidului Democrat. Impulsiv si provocator, si-a atras numeroase critici. Fostul capitan de vas nu s-a vindecat. "Cand traiesti intre mare si cer", marturisea el, pentru Le Monde, in 2005, "singurul lucru care te tine in viata este convingerea ca vei ajunge la capatul calatoriei. In politica, e la fel".

In ochii partizanilor sai, Traian Basescu este un aparator al justitiei care face ce spune si spune ceea ce face. Primar al Bucurestiului, a debarasat, asa cum a promis, capitala de numerosi caini vagabonzi. Operatiunea a atras insa mania lui Brigitte Bardot, dar stilul atipic al lui "Popeye" a sedus din ce in ce mai multi romani, cuceriti de un politician care se prezenta drept un luptator impotriva coruptiei.

Candidat la alegerile prezidentiale din 2004 in fruntea unei coalitii de centru dreapta, s-a impus spre surprinderea generala in fata celui mai puternic partid al tarii si in ciuda ostilitatii majoritatii presei, aflata sub control. Este "un om jenant, un ticalos care nu stie ce spune, intotdeauna gata sa provoace scandaluri", afirma la acea vreme pentru Le Monde fostul premier social-democrat si marele perdant al alegerilor, Adrian Nastase.

"Un personaj de telenovela"

Provenit din PC, ca imensa majoritate a clasei politice romanesti, Traian Basescu este primul care a condamnat oficial crimele partidului comunist, intr-un discurs rostit in Parlament in 2006. Anumiti diplomati externi au salutat angajamentul sau pentru consolidarea independentei justitiei. Opozantii sai, din contra, ii reproseaza ca si-a depasit atributiile si ca s-a implicat prea direct in politica, in loc sa se cantoneze in rolul sau de mediator pe care il ofera Constitutia.

A fost reales in 2009 cu 70.000 de voturi mai mult decat adversarul sau social-democrat. "Traian Basescu este un personaj de telenovele (...). Cu el, vom avea sigur surprize, emotii, dragoste, ura, razbunare, lacrimi", scria atunci Ion Ionita, redactor sef la Adevarul, citat de La Croix.

Si lacrimile nu au intarziat sa apara. Criza economica ce a cuprins Europa a lovit dur Romania. Pentru a-i face fata, presedintele sustine, in 2009, contractarea unui imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Decizia obliga guvernul sa adopte o severa politica de austeritate, care include reducerea cu 25% a salariilor in sectorul bugetar si majorarea TVA de la 19% la 24%. In ianuarie 2012, protestele se multiplica si apar scandari de genul "Moarte dictatorului Basescu", "Iesi afara, javra ordinara".

Coalitia de centru stanga a profitat de aceasta manie populara, dar "puciul legal" organizat pentru a-l demite nu a fost incununat de succes. Uniunea Europeana a adoptat o pozitie dura si acuzatiile de plagiat la adresa primului ministru au afectat considerabil pozitia guvernului. Dar, desi a reusit sa se mentina, Traian Basescu ramane foarte impopular. A recunoscut ca a comis erori in mandatul sau, in special permitandu-i fiicei sale Elena, supranumita "Paris Hilton din Carpati", sa participe la alegerile pentru Parlamentul European, se arata in incheierea articolului semnat de Elise Barthet.