Curtea Constitutionala a Romaniei a invalidat marti referendumul pentru demitereea presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, astfel ca supranumit in tara sa "Popeye Marinarul" isi pastreaza scaunul de presedinte, dupa ce a mai supravietuit unui referendum in 2007, scrie marti cotidianul francez Le Monde in editia electronica.

La inceputul lunii iulie, Basescu a fost suspendat din functie de Uniunea Social Liberala, coalitia de centru-stanga aflata la putere din luna mai, intr-o procedura criticata sever de Uniunea Europeana si Statele Unite. Ulterior a fost organizat un referendum pe 29 iulie, pentru ca populatia sa se pronunte asupra demiterii lui Basescu, foarte nepopular in urma regimului de austeritate administrat in 2010, aminteste cotidianul francez, cunoscut in general pentru orientarea politica de centru-stanga.

Aceasta decizia a CCR ar trebui sa puna punct celei mai grave crize politice traite de Romania dupa caderea dictaturii comuniste, in urma cu 23 de ani. Basescu, al carui mandat expira in 2014, va trebui sa coabiteze cu guvernul de centru-stanga, aflat la originea procedurii de destituire.