Metroul din Drumul Taberei a fost ingropat. Banii s-au dus pe pomeni electorale.Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate, singura lucrarea de infrastructura post decembrista care era in grafic si avea toate sansele sa fie gata la timp, fiind realizata in proportie de 60-70%, a fost blocata. Termenul de finalizare era stabilit pentru 2015 insa, din senin, mai marii de la Ministerul Transporturilor au spus stop. Astfel ca, de mai bine de o luna, santierul este aproape parasit. Scandalos este faptul ca procedeul de conservare a lucrarilor ne va costa 1,89 milioane de euro pe luna. Potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor, decizia de conservare a lucrarilor a fost luata dupa ce Guvernul a anuntat ca metroul va trece in subordinea edilului-sef al Capitalei, Sorin Oprescu, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Ambasadorul Germaniei a semnalat problema arieratelor la Bucuresti. Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, a declarat duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca problema arieratelor de la nivelul administratiei locale este una "foarte grava", apreciind ca Guvernul a inteles acest lucru, fiind necesara alocarea de fonduri. Ambasadorul a abordat tema investitiilor germane in Romania, mentionand ca "e nevoie doar sa asezam investitorii si administratia publica la aceeasi masa". In acest context a fost intrebat cum interpreteaza decizia Guvernului de a obliga administratiile publice locale sa-si achite arieratele inaintea altor investitii, scrie Gandul.

Crin Antonescu nu exclude o alianta PNL cu PPE.Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, Crin Antonescu a declarat ca Angela Merkel este cel mai bun politician din Europa, a vorbit despre alianta cu PDL, despre cat de speriat e Victor Ponta de venirea lui Klaus Iohannis in USL, despre feudalismul romanesc care pune in pericol regionalizarea, despre cum vor afecta prezidentialele USL si despre cine vor fi contracandidatii sai la CotroceniIntamplator, Sarkozy si Berlusconi sunt doi oameni pe care eu nu-i evaluez atat de critic ca altii. Aici, nu impartasesc deloc vederile colegului meu de alianta, Victor Ponta, a declarat Crin Antonescu intr-un interviu in exclusivitate acordat ziarului Adevarul.

Cum alegem noile centre de putere ale Romaniei. Reorganizarea Romaniei prin introducerea regiunilor in locul judetelor a starnit o adevarata furtuna printre politicienii din marile orase ce lupta acum pentru ca localitatile lor sa devina capitala regiunii. Mizele acestor batalii sunt usor de depistat: influenta si banii care vor trebui gestionati de noile centre de putere ale tarii. Deja au aparut cateva propuneri care i-au uimit pe cetateni: astfel, spre exemplu, s-a discutat ca Regiunea Centru sa aiba resedinta la Alba Iulia, in detrimentul Brasovului, regiunea Nord Est sa aiba capitala la Piatra Neamt, in detrimentul Iasiului, iar regiunea Sud-Est sa aiba centrul la Braila, in locul Constantei, scrie Romania Libera.

Enervati de scrisoarea "parsiva, aberanta si ilegala" a ministrului Voinea, sefii locali vin la Bucuresti la o mica discutie cu Guvernul Ponta.Scrisoarea ministrului delegat pentru Buget privind plata arieratelor locale nu i-a iritat doar pe social-democrati, ci si pe liberalii din teritoriu, care au acuzat, in mai multe interviuri pentru Ziarul Gandul, ca documentul a fost trimis inainte ca ei sa fie consultati. Dupa ce premierul Ponta l-a aparat pe ministrul Voinea si l-a criticat pe Nicusor Constantinescu, presedintele UNCJR a declarat la Gandul Live ca scrisoarea lui Voinea "a fost trimisa parsiv", iar daca acesta nu respecta promisiunile electorale ale USL, atunci el trebuie sa plece de la minister. Prima ciocnire "organizata" intre baronii locali si centru urmeaza sa aiba loc miercuri, cand sefii judeteni vin in grup la Bucuresti sa discute cu Guvernul, potrivit Ziarului Gandul.

Miza regionalizarii: 13 miliarde de euro pe an. Desi se vorbeste de descentralizare si de o absorbtie mai buna a fondurilor UE, noua impartire administrativa risca sa fie doar o noua gaura neagra intr-un aparat bugetar si asa stufos. In 2012, unitatile administrativ-teritoriale au cheltuit 56 de miliarde de lei (circa 13 miliarde de euro). O felie deloc neglijabila din aceasta suma trece acum prin filtrul consiliilor judetene, care aloca banii dupa criterii in care politicul joaca un rol deloc secundar. Ca suprastructuri peste judete, regiunile ar ajunge sa controleze, direct sau indirect, o buna parte din banii administratiei locale. In plus, preluarea unor atributii de la ministere ar insemna si preluarea unor sume cu multe zerouri de la bugetul central. Astfel ca, in prezent, in arcul guvernamental se duce o lupta surda intre cei care-si simt amenintate pozitiile ("baroni" din judete mici, dar si ministri ori secretari de stat) si cei pe care regionalizarea i-ar putea ridica la rangul de "voievozi", scrie Capital.ro

Anul 2013 este anul autonomiei Tinutului Secuiesc, in opinia lui Laszlo Tokes. La mitingul organizat in aceasta dupa-amiaza, in fata Monumentului Secuilor Martiri din Targu Mures, europarlamentarul Tokes a declarat ca va intensifica actiunile pentru ca Romania sa recunoasca autonomia Tinutului Secuiesc. Circa 4.000 de etnici maghiari din Romania, alaturi de sustinatori veniti din Ungaria, au iesit aseara in strada, la Targu-Mures, pentru a cere autonomia Tinutului Secuiesc. Sute de drapele secuiesti purtate de barbati imbracati in uniforme paramilitare maghiare, tineri si batrani, ce purtau insemne unguresti sau haine populare maghiare acestea au fost petele de culoare ale mitingului. Oamenii au ascultat discursurile oficiale ale liderilor maghiari din tara, dar si poezii secuiesti, scrie Adevarul.