Taxa asupra depozitelor bancare prevazuta in planul de salvare al Ciprului negociat cu UE, care afecteaza dur averile rusesti din insula, afecteaza imaginea unei "Europe civilizate" si ar trebui sa provoace o repatriere a capitalurilor in Rusia, scrie luni presa moscovita, citata de AFP.

Presedintele Vladimir Putin considera "nedreapta" si "periculoasa" decizia UE, a precizat purtatorul sau de cuvant.

"Putin a spus ca aceasta decizie, daca este adoptata, va fi nedreapta, neprofesionista si periculoasa", a spus Dmitri Peskov, citat de agentiile rusesti.

"Situatia din jurul Ciprului arata ca declaratiile despre o economie europeana mai dezvoltata si mai civilizata decat cea din Rusia nu sunt decat un mit", scrie cotidianul pro-guvernamental Izvestia.

Anuntul acestei taxe "este un act barbar de tip sovietic", apreciaza expertul Pavel Medvedev, citat de cotidian.

"Doar bolsevicii faceau astfel de lucruri, in timpul razboiului! Nicio alta tara in pragul falimentului nu a actionat de o asemenea maniera", si-a exprimat indignarea si miliardarul Alexandr Lebedev, citatat de Izvestia.

"Chiar daca rusii vor plati toate aceste taxe, nu vor mai lucra cu Ciprul (...) si fuga de capitaluri va fi colosala", afirma Lebedev, actionar la Aeroflot si proprietar al cotidienelor britanice Evening Standard si The Independent.

"Nationalizarea cipriota va provoca repatrierea capitalurilor rusesti", rezuma Izvestia.

"Ce ar trebui sa faca cei ce si-au plasat averile in strainatate? Sa le transfere in Rusia, deoarece situatia din Europa se inrautateste si masurile UE devin din ce in ce mai draconice", apreciaza la randul sau cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Pentru presedintele Asociatiei bancilor din Rusia, Gareghin Tosunia, citat de acest cotidian, "a-ti ascunde banii in strainatate este cea mai mare prostie, deoarece rubla este una dintre valutele cele mai stabile de decenii. Si bancile rusesti la fel".

Agentia Moody's estima la 19 miliarde de dolari (14,6 miliarde euro), in data de 1 septembrie, conturile societatilor rusesti din Cipru. La aceasta suma se adauga 12 miliarde de dolari banii bancilor rusesti in societatile cipriote, potrivit aceleiasi surse.