Un draft al scrisorii de intentie cu FMI prezentat de RTV arata ca Guvernul Romaniei ar fi urmat sa isi asume pentru 2014 introducerea de contributii la asigurari de sanatate sau la pensii pentru sotiile si copiii angajatilor cu venituri mari. Surse din Ministerul Finantelor au declarat insa pentru Hotnews.ro ca prevederea nu mai este de actualitate, facand parte dintr-o varianta intermediara a scrisorii de intentie negociata de Romania cu FMI.

Fragment din draftul scrisorii de intentieFoto: HotNews.ro

Sursele citate au precizat ca a existat o propunere mai veche venita din partea FMI in acest sens, dar care "nu a fost si nu va fi pusa in practica".

In ceea ce priveste veniturile din chirii, se vor plati contributii la asigurarile sociale de sanatate de 5,5%, in conditiile in care impozitul pentru chirii era de circa 12% iar prin aplicarea acestor contributii se va ajunge la o valoare apropiata de cota unica.

In ceea ce priveste impozitarea diferentiata a proprietatilor, in functie de utilizarea lor, masura este prevazuta in precedenta scrisoare de intentie, care a fost publicata si in Monitorul Oficial, iar solicitarea a venit din partea mediului de afaceri, a precizat sursa citata.

Astfel, foarte multe persoane faceau concurenta neloiala trecandu-si proprietatile pe persoane fizice, in conditiile in care diferentele la impozitele locale intre persoane fizice si juridice sunt foarte mari.

Pro Tv anunta, in cursul serii, ca barbatii salariati care au sotii casnice vor trebui sa plateasca, incepand cu 2014, contributii la pensii si la asigurarile sociale in contul acestora, citand scrisoarea de intentie convenita de guvern cu FMI. Tot Pro Tv preciza ca proprietatile vor fi impozitate diferit, in functie de utilizarea lor.

In ceea ce priveste plata CAS pentru sotiile/sotii casnici, aceasta masura se va aplica pentru "romanii cu venituri mari", scrie Pro TV, fara a oferi alte detalii. CAS va fi platit si pentru copii majori care nu un loc de munca.

Potrivit Pro TV, incepand cu 2014, daca o proprietate este inchiriata pentru o firma "impozitul poate fi si de 10 ori mai mare ca in prezent".

Aceste masuri ar urma sa compenseze, alaturi de introducerea accizei la aur si de majorarea accizei la alcool, minusul de venituri la buget generat de reducerea TVA la paine.

Impozitarea mai mare a apartamentelor sau a caselor utilizate ca magazine, birouri notariale sau sedii de firme se va aplica atat persoanelor fizice cat si juridice.

Informatia a fost publicata intial de Romania TV, care spune ca "a intrat in posesia scrisorii de intentie semnate de Romania cu FMI" si ca documentul prevede atat taxe noi, cat si "o serie de noi facilitati pentru romanii cu venituri mici".

In contul acestor facilitati, Romania TV mentioneaza "un ajutor suplimentar, incepand cu luna septembrie, pentru familiile cele mai sarace care se incalzesc cu electricitate". In plus, din 2014 ar urma sa creasca venitul minim garantat si nivelul alocatiilor familiale.